Favignana – den varma vindens ö

Italien har många fina öar och en av dem är Favignana som ligger vid Siciliens västkust. Denna fjärilsformade ö utgör tillsammans med öarna Marettimo och Levanzo ö-gruppen Egadiska öarna. Vid ett uppehåll i den västra delen av Sicilien är ön perfekt för en dagsutflykt, och tycker man inte att det räcker till så kan man välja att bo på ön i ett av de boenden som Escapeaway erbjuder.

Här ger jag dig några tips – ett tips för varje bokstav i namnet Favignana. Jag hoppas att det kan inspirera dig när du ska planera din kommande semester i södra Italien.

Favignana i nyckelord

F – Färja. Du når ön på endast cirka 40 minuter med båt från hamnen i Trapani, och det finns flera dagliga avgångar med Siremar och Usticalines. Båten lägger först till på ön Levanzo, som dock inte har lika mycket att erbjuda som den något större ön Favignana.

Torv på øen Favignana
Stämningen på Favignana är lugn och avslappnad, och människor tar sig tid att tala med varandra på gator och torg.

A – Aktiv semester. Vid ankomst kan du hyra en cykel och ta dig runt ön på två hjul, eller ta på dig vandringsskorna och få några trevliga naturupplevelser. Att snorkla, dyka och simma i det vackra havet är också att rekommendera.

V – Vatten. Ön är populär för badälskande gäster tack vare dess kristallklara hav. Några av de bästa sandstränderna ligger på öns södra sida, bland andra Lido Burrone och Cala Azzurra. Runt om ön finns det också klippstränder som passar bra för snorkling – här bör du besöka framförallt Punta Masala, Punta Fanfalo och Punta Ferro samt de många grottor, som finns på ön. Många av stränderna kan man nå med buss.

I – Italiensk Glass. Ät en riktigt stor portion god, hemlagad italiensk glass i glassbaren på öns trevliga, och under sommaren, livliga torg Piazza Europa. Har du tur är även bänkarna runt hörnet lediga. Eller mingla runt med de många italienska turisterna – utländska turister finns det nämligen inte så många av här.

På cykel rundt på Favignana
Det finns många möjligheter för en aktiv semester på Favignana, du kan exempelvis cykla runt på ön och därmed få uppleva naturen på nära håll…

G – Grottor. De lokala fiskarna erbjuder båtturer till de många grottor som ligger på öns västra sida. Framförallt den blå grottan, Grotta Azzurra, är (precis som grottan på Capri med samma namn) ett vackert klarblått naturfenomen vars färger man inte glömmer så lätt.

N – Nyfångad fisk
. I hamnen på Favignana blir du vid din ankomst mött av öns fiskare som säljer dagens fångst från fulla vagnar. Varje år i maj/juni kommer många turister hit för att se på tonfiskfångsten som kallas la mattanza dei tonni. Många turister kommer till ön endast för att medverka i ritualerna kring detta – och självfallet för att delta i de festligheter som hålls på ön i förbindelse med fångsten. Dessvärre finns det idag inte lika mycket tonfisk i vattnet runt ön som tidigare, vilket gör att traditionen har svårt att hållas vid liv. Överallt på ön kan du köpa konserver med den berömda röda tonfisken och även de torkade tonfiskäggen, bottarga, som är en delikatess och bland annat rivs över pastarätter för att ge extra smak.

Fiskeri på Favignana
Det råder stora fiskeri-traditioner på Favignana, vilket du kommer märka direkt när du anländer till öns hamn.

A – Antistress. Stämningen och den lugna atmosfären på ön och hos invånarna smittas av – du kan inte annat än att skruva ner på tempot och slappna av. Många av öns invånare cyklar avslappnat runt på gatorna, fram och tillbaka till arbetet medan de hejar på varandra och på turisterna. Här finns med andra ord inte mycket biltrafik, vilket bidrar till den lugna och stillsamma atmosfären.

N – Nomadisk borg. Denna stora fästningen – fortet Santa Caterina – blev år 1120 återuppbyggd av den nomadiska kungen Ruggero II och står än i dag ensam och tornar på toppen av ett berg – den går helt enkelt inte att missa när du anländer till hamnen. Idag står borgen under militärens vakt och har använts som fängelse under 1700-1800-talet.

A – Aegusa. Ön kallades först för Aegusa, ett namn som kommer från grekiskans Aegades och betyder Getternas ö. Långt senare fick ön namn efter en vind som på italienska kallas favino.

Klipper på Favignana
Naturen på Favignana är speciell, bland annat i form av grottor och, som här, säregna klippor vid kusten.

Vill du veta mer om Favignana?

Du kan läsa mer om Favignana och våra semesterbostäder och hotell, samt tips på utflykter här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer