Faro är Algarves samlingspunkt på vintern

Faro cover
Faro, Portugal. Foto: Aleksandr Zykov. CC BY-SA 2.0

Det finns dem, som jämför Faro med den franska Rivieran. Om det är en korrekt jämförelse eller inte, är upp till var och en att bestämma – men en sak är säker: på vintern är vädret betydligt skönare och soligare i och runt Faro. Rent generellt, samlas en stor del av vinteraktiviteterna på Algarvekusten runt Faro, staden som är kuststräckans viktigaste plats. Runt Faro ligger de oemotståndliga stränderna, som på vintern är mer tillgängliga än på sommaren då de är fulla av turister. När temperaturerna är som lägst på vintern, visar termometern fortfarande på runt 15-18 grader. Stränderna i närheten av Faro är också berömda för deras stora naturskönhet.

De små öarna

Mindre känt är det, att det i närheten av Faro också ligger en rad mindre öar av närmast pittoresk skönhet. På vintern kan dessa öar vara närmast öde, och det är en stor upplevelse att besöka dem.

deserta
Ilha Deserta. Foto: Raphael DanielCC BY-ND 2.0

På ön Ilha Deserta är de enda spåren av mänsklig aktivitet en eller annan fiskebod samt ett fyrtorn. I gengäld är landskapet betagande med vita sandstränder och ett imponerande växtliv. Har du mod till det, kan du ta med ett tält och övernatta på ön där fiskegubbarna blir ditt enda sällskap. Du tar dig till Ilha Deserta med båt – det varken kostar mycket, eller tar lång tid.

Faros gamla stadsdel

Är det för kallt för att ligga på stranden – det kan det ju faktiskt vara – är Faros gamla stadsdel en plats där du kan upptäcka mycket nytt i. Faro är charmigare än de flesta andra städer på Algarve, och det beror på att staden är omgiven av sandbanker som skyddade Faro mot de översvämningar som drabbade kusten efter ett stort jordskalv år 1755. Du kan därför fortfarande hitta byggnader och murar som härstammar från den moriska perioden, och naturligtvis är Faros katedral från 1200-talet också värt ett besök. Den gamla katedralen är ett av Portugals nationalmonument, och från dess torn har du en strålande utsikt över Faro och lagunerna som omger staden.

Med Hideaways kan du upptäcka både Faro och resten av Algarve – vi har handplockat hotell och semesterlägenheter längs hela kusten. Läs mer om resor till Algarvekusten med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer