Familjesemester vid Luganosjön

Sommaren 2015 packade vi vår Ford och åkte på kör-själv-semester till Italien och det vackra området omkring Luganosjön. Nyckelorden under semestern blev bland andra “vackert”, “fantastiskt” och… “varmt”!

Och för dig som tänker, att Lugano inte rimmar med Italien, så är det naturligtvis rätt att Lugano ligger i Schweiz, men Luganosjön är delad mellan de två länderna, och det ger några viktiga fördelar. En av dem är, att du har möjlighet att uppleva Schweiz, men spendera dina pengar i Italien där du får mycket mer för varje krona (eller Euro i detta fall). Vår destination blev därför Porlezza i Lombardiet, endast cirka 10 kilometer från gränsen till Schweiz.

Porlezza är en mindre stad, som ligger vackert inklämd mellan bergen i den nordöstra delen av Luganosjön. Härifrån är den endaste en kort biltur över ett par kullar till Comosjön, som är minst lika vacker och dramatisk, men också något dyrare. Är du ekonomisk, och gärna vill spendera semestern lite bortom de största turistområdena omkring Comosjön, så är Porlezza en perfekt destination!

Når du tagit dig från din startplats i Sverige till Puttgarden i Tyskland är det cirka 1200 km till Porlezza, som därmed ligger väsentligt närmre oss i norr än t.ex. kusten i Ligurien. Vi hade Emma på 10 månader med oss, tillsammans med Frederik på 5 år och Oscar på 7 år, så vi prioriterade en relativt kort tur. Med en övernattning i Tyskland på vägen, gick det utan problem, och den totala körtiden (från Danmark) landade på cirka 18 timmar, inklusive lite pauser och några omvägar. Sträckan kan säkert avklaras fortare, men det är en bra idé att ta pauser emellanåt, så att barnen får lov att springa runt och sträcka på benen.

Splügenpass/Passo dello Spluga

Kapaciteten på vägarna genom Schweiz är inte enorm, och vi upplevde några bilköer den sista biten. Vi valde därför att ta en “genväg” över Splügenpass (Passo dello Spluga på italienska). Det är en väg, som kräver sin chaufför, men man slipper den tunga trafiken genom San Bernardino-tunneln. Färden upp till Splügenpass är i bästa Alpe d’Huez-stil med serpentinvägar och etagekörning, medan nerfärden är hårresande, genom smala och mörka (men korta) tunnlar och smala gator i små, italienska bergsbyar.

Det italienske flag blafrende højt over Spluga-passet
Lars och hans barn, samt den italienska flaggan, högt uppe på Splügenpass.

Det låter kanske inte som något man har lust till efter en lång körtur, men det var faktiskt skönt att komma bort från långdistanstrafiken och istället uppleva lite sightseeing. Beräkna en timmes extra körtid till denna lilla genväg som egentligen är en fin omväg.

Residence Porto Letizia i Porlezza

Redan hemifrån hade vi bokat in 14 nätter på lägenhetskomplexet Porto Letizia, där vi hade en trerumslägenhet till godo. Här fanns gott om plats till barnen, och ett litet kök så vi kunde själv laga till en lättare lunch de flesta dagarna – samt några risotto och pastarätter om kvällarna. Själva komplexet består av en äldre huvudbyggnad och en park med mindre, sammanbyggda hus, varje med ett visst antal lägenheter.

Läget är suveränt, med vacker utsikt över Luganosjön, branta berg på båda sidor, och en utmärkt sjöstrand där det badades i grunt vatten. Men se upp med att gå för långt ut i vattnet – det blir snabbt djupt – sjön är 300 meter djup på det djupaste stället.

Komplexet har också en fin, mindre pool, en bra restaurang och en bar med ett stort utomhusområde där det också finns möjlighet att köpa mindre rätter och naturligtvis italiensk glass. Parkeringsförhållandena är bra, och det finns en gångstig längs vattnet som leder till den gamla stadsdelen. Stigen har en handfull restauranger och mindre butiker, så det finns också en chans att stilla shoppingsuget.

Upplevelser vid Luganosjön

Vi fick uppleva den italienska sommaren fullt ut, med höga temperaturer som dämpade lusten till att utforska området. Vi undvek till exempel en tur till Milano (i 40 grader), vilket annars är möjligt med tåg antingen från Lugano eller Varenna (vid Comosjön). Men vi åkte iväg på mindre dagsturer i området, och då vi har en förkärlek till både linbanor och vackra utsikter hade vi pekat ut ett par bergbanor som skulle upplevas.

I Lugano finns två fina bergbanor. En av dem är bergbanan till Monte San Salvatore och härifrån får man en helt otrolig panoramautsikt över den inre delen av Luganosjön, med blick både över staden Lugano, enklaven Campione d’Italia, Melide-dammen och Porlezza på en klar dag. Man blir väldigt ödmjuk när man kikar ner på en stad som Lugano, och alting är i miniatyrstorlek, medan bergen dominerar så långt ögat kan nå…

Vandleg ved søstranden i Porlezza
Vattenlek vid sjöstranden i Porlezza.

Från Lugano stad kan man ta en timmes rundtur med en mindre passagerarfärja till hamnarna i närområdet, och besöka många av de charmiga småstäderna som klänger sig fast längs bergsidorna. Det är något alldeles speciellt att se det från sjösidan, men observera att det inte är någon guidning på tuden, så du får själv läsa på om de olika städerna.

Precis mitt emot Monte San Salvatore hittas en annan utsiktsplats, som faktiskt befinner sig inne i Italien. Plasten heter Sihignola, men kallas också Balcone d’Italia (Italiens balkong) för att det är en utsiktsplats som i det närmsta hänger in över gränsen till Schweiz. Det tar en halvtimme att köra dit från Porlezza, och i motsats till Monte San Salvatore är det det gratis. Återigen är vägen smal och snäv, men trafiken starkt begränsad.

Bergbanan i Como

Även den italienska staden Como, som mycket passande ligger vid grannsjön Comosjön, har sin egen bergbana. Den leder upp till bergsbyn Brunate, och är upplevelsen värd. Stigningen under turen är på 50% och det ger lock i öronen men du är framme på 10 minuter. Det är en imponerande ingenjörsbedrift, och även om det ser farligt ut, så är säkerheten i ordning – och bergbanan blev grundligt renoverad för några få år sedan.

Läs min kollega Louises utförliga tips om en utflykt till Brunate med bergbanan från Como här.

Como stad har i sig själv ett fantastiskt läge i den innersta delen av sjön, där bergen ligger som tätast på varandra, och dessutom är som brantast. Testa att ta färjan från Cadenabbia till Bellaggio och kör ner längs sjökusten till Como. Och glöm allt din GPS säger till dig – här är det slow driving som gäller – och du har varken lust eller mod till något annat…

Den smukke Comosø set ovenfra
Den vackra Comosjön sett från ovan.

Tillbaka till Danmark

På tillbakavägen till Danmark valde vi, efter rekommendationer från vänner, att köra hela sträckan på en gång. Vi pausade varannan timme medan barnen var vakna, men därefter gjorde vi endast ett stopp på natten. Man slipper nästan aldrig kö på en sådan lång körtur, men överlag kan det rekommenderas att köra en stor del av turen under kvällen och natten. Då kan man hålla en högre hastighet, och det sparar faktiskt också på bensinen om man kan låta farthållaren styra gasen – i motsats till under dagen då det går mycket upp och ner i hastighet.

Under 2015 och åren som följer är det mycket vägarbete på Tysklands längsta motorväg, A7, som sträcker sig från Padborg till Österrikes gräns. Men det kommer leda till något bra, för i de flesta fall handlar det om att utvidga motorvägen från 2 till 3 körbanor. När det står klart kommer det vara en riktigt trevlig uppgradering.

Personligen är vi bestämt inte klara med Italien – vi har faktiskt bara börjat. Bland våra kommande mål hittas bland annat Sicilien och Sardinien (med flyg) samt Sydtyrolen och gärna mer av Lombardiet och Ligurien i vår egen bil.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer