Fåfänga i full blom

Antikens romare, renässansens diktare Petrarca, och nutidens italienare har alla något gemensamt: Fåfängan!

Fåfängan, en dygd

En kvinna med höga klackar, kroppsnära fodral och rött läppstift skrider med feminina och lätt vaggande steg ner längs gatan mot det italienska torget som är kvällens samlingspunkt för staden unga singlar. Blickarna flockas runt kvinnan, som uppenbart spelar på sin femininitet. Även männen är uppklädda i snygga kläder och vax i det nytvättade håret. Det är inte årets stora stadsfest, bara en helt vanlig kväll i en helt vanlig italiensk stad. Och det är ett uttryck för fåfängan, när den är som bäst.

I Italien lever och frodas fåfängan nämligen dagligen, och det är en dygd att visa sig från din vackraste och mest välklädda sida – och det gäller båda kön. Om om du av naturen har getts en vacker utsida, har du som kvinna nästan en plikt att odla ditt utseende med smink, perfekt hår och oklanderliga kläder. Så det där med att mötas upp i en lite för stor, urtvättad t-shirt, shorts och flipp-flopp, eller gummistövlar i regnväder, det är ett absolut no-no i fåfängans högborg.

Forfængelighed i Italien
Antikens romare, renässansens diktare Petrarca, och nutidens italienare har alla något gemensamt: Fåfängan!

Inte heller barnen slipper undan föräldrarnas fåfänga gällande utsidans perfektion. Barn tycker ofta om att själv välja sina kläder och skor, men i Italien är till och med de yngsta finputsade när de beger sig utanför hemmets fyra väggar. En dålig påklädning, som t.ex. en konstig klänning med de berömda Crocks-skorna, skulle falla tillbaka på föräldrarna som då kan uppfattas som mindre bemedlade eller dåliga uppfostrare…

Succé

Det finns många fördomar om italienare, och en av dem är, att de bryr sig överdrivet mycket om sitt yttre. Och medan fåfänga, enligt forskare, är tabu för de flesta i västvärlden, är det i Italien helt naturligt att spendera tid på sitt yttre – och dessutom visa världen att man gör så. Därför att det inte pinsamt att skylta med sin uppenbara fåfänga. Kvinnor och män uppfostras nämligen med, att en snygg till gör vägen till personlig succé mindre krokig.

Från antiken

Fåfänga är en del av den italienska kulturen och mentaliteten, och kan spåras ett par tusen år tillbaka, till den gången då Italien och större delen av den Europeiska kontinenten styrdes av de antika romarna. På den tiden var skönhet något man strävade efter att skapa inom filosofin, arkitekturens, vetenskapens och konstens värld. De antika romarna skapade några av världens största vidunder, som än idag lockar många turister och historieintresserade från hela världen. Genom fynd från antiken vet man, att de rika romerska kvinnorna förstod den makt de hade på sin omgivning när de klädde sig i vackra klänningar och smyckade sig med guld, smink och parfym. Männen höll inte heller tillbaka och utövade sport och bastubad för kroppens och välmåendets skull.

Senare, under renässansen och barocken, var fåfängan också i full blom. De ses tydligt i verk av berömde konstnärer, bildhuggare och diktare – däribland diktaren och humanisten Francesco Petrarca från 1300-talets Toscana. Och denna betagenhet till skönhet är fortsatt gällande idag. För idag är fåfängan inte längre begränsad till de rika italienarna, utan är djupt förankrad i italiensk kultur. Och har inte det vackra italienska klimatet och landskapet spelat en stor roll i italienarnas kärlek till det vackra, måntro?

Är du intresserad av att läsa om fler italienska traditioner? Läs då t.ex. vår artikel om de italienska tilltalsformerna – du, ni, Dottore och Signore – det är svårt att hålla reda på när de olika ska användas.

skriven av
Mer av Caroline

Min version av Pasta Pesto Speciale

Detta är min egen version av ett recept på min favorit pastarätt...
Läs mer