Extraordinär upptäckt av teckning signerad Leonardo da Vinci

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP har man funnit en ytterst sällsam teckning av den berömda målaren, skulptören, uppfinnaren, arkitekten, botanikern, ingenjören och anatomen Leonardo da Vinci, gömd mellan en pensionerad fransk provinsläkares familjepapper.

Den pensionerade läkaren, som har önskat att förbli anonym, hade ärvt 14 teckningar av sin bibliofile far, och tog med sig dem till det parisiska auktionshuset Tajan för att få dem värderade. Han hade inte den minsta aning om, att det bland teckningarna gömde sig en teckning av Leonardo da Vinci – som så småningom värderades till 15-16 miljoner Euro.

Ett av Leonardo da Vincis favoritmotiv

Teckningen, som är utförd med fjäderpenna och bläck, föreställer det katolska helgonet och martyren Sebastian, som är fastbundet till ett träd med ett berg i bakgrunden; ett av konstnärens favoritmotiv. Leonardo da Vinci ska ha målat motivet av martyren Sebastian vid minst 12 namngivna tillfällen, baserat på det antal verk med just detta motiv, som finns omnämda i samligen Codex Atlanticus, en voluminös samling med de flesta av Leonardo da Vincis originalteckningar från perioden 1478-1518, och som ni förvaras på det ambrosianska biblioteket i Milano.

Om den sensationella upptäckten av teckningen skriver autionshuset Tajan på deras hemsida, att Thaddée Prate, som leder auktionshusets avdelning för gamla mästerverk, var den förste som höll teckningen i sina händer. Prate hade en känsla av, att det var en, citat “intressant teckning från 1500-talet, som krävde mer arbete”, men var på dette tidiga stadium av värderingen inte ännu på spåret att det var en teckning av Leonardo da Vinci. Det var först då han bad om en värdering från kollegan Patrick de Bayser, en expert på teckningar av gamla mästare, som ljuset började att gå upp för Prate.

Det är inte bara framsidan som räknas

De Bayser upptäckte nämligen två mindre vetenskapliga teckningar på baksidan av arket. Det var schematiska studier av levande ljus, som var ledsagade av noter skrivna i italiensk renässansstil från höger till vänster. Både Prate och de Bayser visste – som en del av deras utbildning – att Leonardo da Vinci var vänsterhänt, vilket fick Prate att direkt titta på de Bayser och utbryta “Kan det verkligen vara gjort av Leonardo?”.

Tegningen af Martyren Sankt Sebastian af Leonardo da Vinci. Foto: Auktionshuset Tajan
Baksidan av teckningen med de två vetenskapliga studierna av ljus. Foto: Auktionshuset Tajan

För att få deras förmodan bekräftad (eller dementerad) ville auktionshuset Tajan ha en tredje värdering av teckningen – denna gång från Carmen C. Bambach, kurator för italienska och spanska teckningar på the Metropolitan Museum of Art i New York och tillika expert på Leonardo da Vincis konst. Bambach var utan tvivel – hon var faktiskt så säker, att hennes ögon, enligt en artikel i The New York Times, höll på att hopp ur sina ögonhål, då hon första gången såg teckningen, som hon med det samma identifierade som en av de tolv skisser av helgonet Sebastian som omnämns i Codex Atlanticus (varav endast två exemplar idag är kända – ett förvaras på Bonnat-Helleu Museum i Bayonne i sydvästra Frankrike, och ett annat exemplar förvaras på Kunsthalle i Hamburg i Tyskland).

Läs mer om resor till Toscana, där du kan se alla våra semesterlägenheter och hotell i regionen – och gå i Leonardo da Vincis spår i Florens.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer