Extra jungfruolja-guide: var hittar du den bästa olivoljan?

Detta blogginlägg är skrivet av Mette Rem, som är journalist och före detta Italien-korrespondent för den danska tidningen Politiken. Hon har bott i Rom i 10 år och driver idag webbshoppen detitalienskekøkken.dk tillsammans med sin man. Här hittar du italienska viner och delikatesser av hög kvalitet från mindre familjeverksamheter i Italien.

Vi får ofta frågan: vad är en bra olivolja, och hur hittar jag den? Och det är en befogad fråga, för som konsument, är det svårt att navigera på olivoljemarknaden. Men genom denna artikel vill jag gärna hjälpa dig en bit på vägen.

Det finns olivolja, och så finns det olivolja…

Olivolja är inte bara olivolja. Det är stor skillnad på kvalitet, och du ska i ärlighetens namn inte förvänta dig någon stor kvalitet i en olivolja som kostar 50 kronor litern, vilket många gör i de större matbutikerna.

Det finns olika typer av olivolja, och Extra Jungfruolja är den som håller högst kvalitet. Enligt EU-lagarna, är Extra Jungfru Olivolja “olivolja av högsta kvalitet, som är utvunnen direkt av oliver och uteslutande vid mekaniska processer”. Oljan får inte ha några fel eller avvikelser.

Handplockade oliver ger bäst olivolja. Foto: Caspar Diederik. CC BY-ND 2.0

Vad påverkas kvaliteten på Extra Jungfru Olivolja av?

Men också när vi pratar om Extra Jungfruolja, är det stor skillnad på kvaliteten, och det är många faktorer som spelar in.

Plockning: Om oliverna plockas skonsamt, gärna för hand, ger det en bättre olivolja

Skörd: Skördas oliverna innan de är mogna, får oljan en mer intensiv smak och doft, och de hälsosamma polyfenolerna (naturliga antioxidanter) samt en lång rad andra nyttiga ämnen förekommer i en större koncentration i den färdiga oljan. Den tidiga skörden, när frukterna fortfarande är gröna, ger mindre olja per kilo oliver, men kvaliteten är bäst möjliga. Så här är det på tal om kvalitet och inte kvantitet. Det har också visat sig, att ju kortare tid det går från att oliverna skördas, till att de pressas, desto bättre kvalitet är det på olivoljan. Om oliverna pressas inom några timmar, bevaras de sunda egenskaperna bättre.

Kallpress: För att olivoljan ska få kallas Extra Jungfruolja, ska temperaturen under pressningen hålla sig under 27 grader, men de bästa producenterna pressar vid ännu lägre temperaturer – återigen ger detta mindre mängd olja, men den är så mycket sundare, och innehåller mer smak och doft.

Plockning, skörd och pressning spelar alla stor roll för slutgiltig kvalitet.

Syreinnehåll: Olivoljan ska ha ett lågt syreinnehåll, Extra Jungfruolja får ha ett syreinnehåll på max 0,8 procent.

Doft och smak: En Extra Jungfru Olivolja av hög kvalitet, ska dofta av kronärtskocka, bittermandel, tomat, nyklippt gräs och färska oliver. Smaken ska vara ren och aldrig fet, men gärna bitter och pikant vilka är positiva egenskaper är de är balanserade.

Vad ska jag titta på som konsument?

Som konsument är det svårt att veta exakt hur olivoljan har producerats, men det finns några indikatorer som beskriver av vilken kvalitet olivoljan är.

Först och främst: priset! Pris och kvalitet hänger ihop – det är sant att kvalitet kostar och att du inte kan förvänta dig att få en toppolja till budgetpris. Leta gärna efter Extra Jungfru Olivoljor som har EU-märkningen DOP, IGP eller är ekologiskt certifierade, då detta innebär att producenten måste hålla sig till vissa regler och kontrolleras dessutom kontinuerligt.

DOP (Denominazione di Origine protetta) är en ursprungsmärkning, vilken visar att oliverna är odlade och pressade i ett bestämt område. Det är viktigt att olivfältet ska ligga nära fabriken där oliverna pressas, för att säkra att oliverna pressas fort efter de sköras.

Några andra faktorer du kan hålla koll på som konsumet, för att hitta den bästa oljan:

  • Oljor från mindre producenter, innebär ofta en högre kvalitet
  • Oljor som vinner priser i erkända olivoljeguider är en garanti för kvaliteten
  • Titta var oliverna kommer från. Framgår det tydligt på flaskan var olivoljan är producerad och var oliverna har vuxit? Ju mer information på flaskan, desto bättre.
  • Olivoljan ska förvaras i mörk flaska.

Ännu fler råd om Extra Jungfru Olivolja

Det är också en bra idé att smaka på olivoljan för att få en idé om kvaliteten. En kvalitetsolja är utan defekter, och den doftar av färska oliver och nyklippt gräs. Om den smakar pikant och bittert, är det också ett tecken på kvalitet. Den ska ha en frisk smak och klia lite i halsen. Och den oljiga smaken ska försvinna snabbt, om det är en kvalitetsolja.

Olivolja av hög kvalitet ska vara frisk och smaka pikant och bittert i perfekt balans.

En Extra Jungfru Olivolja är inte bara nyttig, den smakar också gott! En god olivolja framhäver smaken i maten – en bra riktlinje är att använda en mildare olja till mildare rätter, och en kraftigare olja till starka rätter.

En olivolja av hög kvalitet är också god att smaka på rå – men du kan också steka maten i olivolja. Oljans höga innehåll av enkelomättat fett gör nämligen att den tål hög värme.

Det är också viktigt hur du förvarar din olja: Extra Jungfru Olivolja ska förvaras mörkt och svalt, t.ex. i ett skafferi. Olivoljan ska inte förvaras i kylskåpet! Kom också ihåg att stänga flaskan ordentligt efter att du använt den, olivolja tappar nämligen sin kvalitet som den utsätts för ljus, värme och syre.

Mer om Det italienske Køkken

Det italienske Køkken importerar Extra Jungfru Olivolja från Marfuga i Umbrien, en familjeverksamhet som har producerat olivolja i 200 år. Vi har besökt Marfuga flera gånger, varit med vid olivskörden och sett med egna ögon hur produktionen går till. Francesco Gradassi från Marfuga kallar själv sina oliver för extrema! De väster på upp till 600 meters höjd och handplockas innan de är fullt mogna för att sedan kallpressas vid låga temperaturer. Marfugas Extra Jungfru Olivolja får år efter år priser i italienska och internationella olivoljetävlingar, och får också toppbetyg i erkända olivoljeguider som t.ex. Slow Food och Gambero Rosso.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer