Experternas rekommendationer i Italien

dvsdv

Carolines tips på stämningsfulla städer i hela Italien

Tycker du också att det är svårt att välja? Så läs med här då Caroline efter åtta år på kors och tvärs i Italien har samlat sina tre favoriter när det kommer till stämningsfulla små stadskärnor i Italien i denna Top 3.

Jag har alltid älskat Italien. Som min far sa: “Oavsett vart du reser i Italien finner du något värt att se och uppleva.” Och jag håller med. Efter att ha rest runt i Italien senaste 8 åren som resekonsulent hos Escapeaway har jag mina tre absoluta favoriter när det kommer till små, stämningsfulla stadskärnor. Städer där jag älskar att tassa runt som en infödd även om jag själv också är turist. Och du kan göra det samma, i dessa tre städer som med öppen famn tar emot resenärer:

1. Agnone, Molise

Värdskapet i Agnone är så uppriktigt och äkta att det nästan gör ont att lämna dem. Staden är också ärke italiensk, att den borde vara med i en film. Det är verkligen scenen i min italienska dagdröm där jag som gammal kvinna bosätter mig där på toppen av en bergsrygg i det centrala Molises gröna frodiga hjärta.

2. Atrani, Amalfi

Amalfikusten är välkänt, överfullt och älskad av så många att det förvånade mig att det fanns en sådan otrolig och lokal pärla som Atrani. Här hälsar lokalbefolkningen på dig som om du var infödd – även om du bara stannar här i en vecka. Jag kallar det ett öppet hjärta. Samtidigt är staden så otroligt vacker och charmig, det fördubblar bara en önskan att hyra en lägenhet och bosätta mig i Atrani.

3. Pitigliano och Sorano, Toscana

Här i södra Toscana får du så stråhatten passar. Pitigliano, Sorano och ministaden Sovana är pärlor på en skogklädd sträng där allt spelar tillsammans och skapar mervärde. En semester i detta område kan omöjligt misslyckas, och jag måste här ner igen och igen och igen och igen! Bara läs Escapeaways beskrivelse av Pitigliano – det finns allt du kan önska och mer.

Linos favoritställe

Nu har det blivit dags för vår mycket erfarna och kunniga resekonsulent Lino att ta oss till sina tre favoritställe i Italien.

Ibland behöver jag en paus från den hektiska vardagen och då är det skönt att bara kunna dra sig tillbaka till en lugn plats, utan en massa turister och bara njuta. Om det är mitt i naturen, en genuin och orörd plats eller i en av världens mest spännande städer beror på mitt humör.

1. Casa La Vite Abbadia San Salvatore

Jag har älskat denna magnifika lägenhet sedan 2003, då jag tillbringade jul och nyår i den. Under dessa tolv år, träffade jag bara en enda gång turister som inte var italienare i Abbadia San Salvatore. Staden är typiskt provinsiell och du kan äta bra här också… om du känner till de bästa ställena.

2. Locanda Zacco i Marliana

Är det största nöjet här att svettas på cykeln uppför berget, eller se på när andra sliter, medan jag sitter och smuttar på ett glas Campari? Det är en svår fråga, men både maten, vinet och den intima atmosfären på detta lilla, otroligt billiga värdshus gör vistelsen bland de toskanska kullarna till en minnesvärd upplevelse.

3. Corte Ca´ San Girolamo i Venedig

Nej, jag driver inte med dig, det går faktiskt att fullständigt koppla av och njuta av Venedig utan att behöva störas av alla turister. Det handlar bara om att hitta de rätta gränderna, rätt tidpunkt och de bästa ställena för att i lugn och ro kunna njuta av god mat och dryck. Särskilt det sistnämnda är viktigt i en stad där det är helt normalt att beställa ett glas vin klockan 07:00 på morgonen och ändå skulle jag inte kalla befolkningen för alkoholister… men det ska också mycket till för att kunna göra det!

Mitzis rekommendation till vackra underjordiska äventyr

Läs med här när den kunniga resekonsulenten Mitzi tar dig ner under marken till vissa “klaustrofobiska” och samtidigt vackra grottor.

Faktiskt är jag inte den stora “grottmänniskan”, framför allt inte på trånga platser då jag lätt blir lite klaustrofobisk. Men vackra och spännande platser är faktiskt ofta lite svårt att komma till, det är också det som gör resan och processen mer rik på upplevelser. Så här är tre ställen jag, trots “klaustrofobi” – vill rekommendera du stiftar närmare bekantskap med.

1. Grotte di Frasassi i Marche

Grottorna är definitivt värt ett besök om du bor antingen här i regionen Marche eller i angränsande regioner som Emilia-Romagna, Toscana eller Umbrien. De är skönt svala på en varm sommardag, och otroligt vackra. Du kan läsa mer om dem här: Frasassi grottor./italien/marche/frasassi-grottorna/

2. La Grotta di Ispinigoli i Sardinien

Grottan ligger i Dorgali kommunen. Du kommer enklast hit med bil genom att köra längs SS125, eller genom Littu passet. GPS koordinater: 40 ° 19’6.89 “N – 09 ° 36’20.74” E
Här är oerhört vackert men man måste vara lite tränad och i rimlig fysisk form för att komma in och uppleva 38 m höga pelare som är grottans höjdpunkt.

3. Predappio Emilia-Romagna

Predappio är Mussolinis födelseplats och här hittar du också hans underjordiska mausoleum. Där nere såg jag en gång när jag guidade en blandad grupp av gäster från hela världen, en av de största skorpioner jag någonsin sett – inte för att jag har sett många, tack och lov! Men i Predappio finns även en upplevelse i att se stadens ringmuren med havsfossiler från den tiden havet nådde ända till Predappio. Vi är här precis i utkanten av bergen i den centrala del av Italien, i regionen Emilia-Romagna, och ca. 1,5 timme med bil från där den Adriatiska kusten är idag! Använd gärna dagen och utflykten också till att besöka regionen Romagnas vackra inland med medeltida slott och pittoreska byar med utsökt mat.

Allans favoritlandskap i Italien

Läs då vidare och få tips av vår beresta kollega Allan, som avslöjar sina tre absoluta favoritlandskap i Italien.

1. Cinque Terre

Det krävs endast tre element för att skapa Italiens vackraste landskap: Medelhavet, dramatiska kullar täckta med skog och vinmarker och slutligen fem små mysiga fiskebyar som klamrar sig fast på bergssluttningarna.

2. Prosecco vindistrikt

Av alla vinlandskap, bör bubblornas paradis i Veneto vara det vackraste. De böljande landskapen mellan Venedig och Dolomiterna är verkligen enastående.

3. De Eoliska Öarna

Sju exotiska små öar av vulkaniskt ursprung mitt i Medelhavet norr om Sicilien. Har vi verkligen något så fantastiskt i Europa?

Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer