Exotiska Apuliens 5 färger

Stövellandets häl, Apulien, påminner mycket om resten av Italien, men samtidigt är denna exotiska region helt annorlunda. Det gäller både landskapet, maten och arkitekturen. Låt Apulien utmana dina sinnen.

Apulien är ett annat Italien! Den exotiska regionen ända nere i Stövellandets häl, bjuder på ett enastående Italien som du aldrig upplevt förr: här är färgerna mer intensiva, arkitekturen överraskar och det kulinariska utbudet talar till smaklökar som tycker om kvalitet och utmaningar. Kort sagt, Apulien kommer att överrumpla dig!

Med sin massiva koncentration av vackra kuststäder, spännande byggnadsverk, exotiska landskap och särpräglade landsorter, ägnar sig Apulien särskilt bra till rundresor för att få ut maximalt av regionen. Med utgångspunkt i mina egna erfarenheter och lokalkännedom, rekommenderar jag varmt att flyga till Napoli, hyra en bil och styra kursen mot östra sidan, som endast ligger ca 2 timmar bort.

Under vägen rekommenderar jag intresserade att stanna en natt eller två i den översedda, råa och bergiga grannregionen Basilicata; besök den enastående labyrint-klipp-staden Matera, eller Venosa och Trivigno om du hellre lockas av vackra landskap.

Apulien är skarp i sina färger och i det följande ska jag försöka illustrera varför Apuliens livsbekräftande och markanta färger täcker allas behov av att uppleva ett annorlunda Italien!

Vitt

Masserie
Apuliens karaktäristiska masserie är pompösa och monumentala herrgårdar, ofta vitkalkade, som sticker upp överallt i landskapet. En masseria är vanligen från 1700- eller 1800-talet och fungerade främst som ett självständigt litet bysamfund med egen produktion och egen kyrka. Många av dessa masserie är idag restaurerade med lätt hand, och inredda till fina och autentiska övernattningsplatser. Detta är ett av de bästa sätten att uppleva det äkta, och historiska, Apulien på. Du kan bo i en masseria vid Ostuni, Fasano, Ceglie Massapica och Ugento.

Apuliens farver_ostuni
Ostuni kallas också “Den Vita Staden”.

Läs om de praktfulla städerna Ostuni och Otranto i södra Apulien här.

Ostuni
Konstnärsstaden Ostuni kallas med rätta för “Den Vita Staden”, då alla stadens hus är vitkalkade. Staden som härleder till Arabvärlden, ligger vackert på toppen av tre kullar, varifrån du kan blicka ut över det Adriatiska havet, som ligger 6 km bort.

Trulli
Trulli är kägelformade kalkstensbyggnader, vars ursprung är mycket osäkert och sägenomspunnet… och man undrar hur de kom till än idag. Byggnaderna, som både kan fungera som bostad, verkstad eller religös plats, kännetecknas av att kalkstenarna inte sitter ihop med fog, utan hålls på plats av varandra.

Trulli finns i massor, men är primärt koncentrerade i Itria-dalen i centrala Apulien, med den absolut största närvaron i staden Alberobello, vilken huserar mer än 1500 trulli. Den minnesvärda upplevelsen att övernatta i en trullo kan realiseras i Alberobello, Castellana Grotte eller Fasano.

Alberobello med dens karakteristiske hustype trullo'en
Alberobello med dess karaktäristiska hustyp, trulli.

Ost & mejeriprodukter
I Apulien har befolkningen en tradition att äta ost varje dag, precis som de integrerar deras många olika ostar i den dagliga matlagningen. Testa en av regionens EU-kvalitetsstämplade ostar, t.ex. Caciocavallo – en päronformad ost på komjölk, eller Canestrato – en typisk fårost från regionen, som lagras i korgar.

Castellana-grottorna
I droppstensgrottorna, Grotte di Castellana, väntar en upplevelse utom denna värld. Dessa vita, underjordiska grottor, är mer än 3 km långa och 70 meter djupa. När solens strålar finner sin väg ner genom hålen, upplevs obeskrivliga scenarier, som en modern kamera omöjligt kan fånga på bild. Här, långt under jorden, är den absolut största sevärdheten “Den Vita Grottan”.

Gargano-halvöns kust
Klipporna på kuststräckan längs den gröna Gargano-halvön i norra Apulien har en mycket hög kalkhalt och pryder därför halvön med sina kritvita färger.

Vieste
Den vita klippan vid Vieste.

Den vita klippkusten kulminerar med den gigantiska fristående klippan vid ena sidan av en lång sandstrand vid staden Vieste, eller de vita klipporna vid Baia delle Zagare.

Rött

Rödvin
Apulien har framställt vin sedan många år tillbaka, och är tillsammans med Sicilien, Italiens mest vinproducerande region. Detta beror i hög grad på Apuliens stora fruktbara kuststräcka och backar som är lätta att förarbeta, i motsatt till grannregionernas steniga jordbotten. Apulien har i många år sålt det mesta av sitt vin som uppblandningsvin (tankvin) till fina franska och nord- och cantralitalienska viner med ursprungsbemärkning. Detta har de varit tvungna till på grund av dåliga affärsmetoder och distributionsförhållanden, samt en rädsla att satsa på kvalitetsodling istället för kvantitet. Denna bild är dock lyckligtvis delvis vänd nu, och nu får de röda vinerna Primitivo (elegant med full kropp) och Negroamaro (kraftig, barsk och rustik smak) större erkännande. Regionen har fortfarande förhållandevis få DOC-viner, och det finns därför en stor kvalitetspotential gömd i regionen.

Jorden
På många platser i Apulien är jorden röd – en kulör som mest påminner om ett mellanting mellan eld och lera. Ett intressant motiv att betrakta är den röda jordbottnen, där grågröna olivträdsskulpturer sticker upp, medan historiska stenmurar omringar scenariot. Apulien utnyttjar jorden kreativt – de har nämligen en stor tradition för konsthantverk och stensaker – framförallt i barockstaden Lecce.

Rød jordbund i Apulien
Röd jord i Apulien

Castel del Monte
Under sin storhetstid på 1200-talet, lät kejsaren Federico II di Prussia uppföra den bombastiska borgen Castel del Monte i kalksten och rosa marmor, och den intar en fascinerande röd glöd i kvällsskymningen. Det är en noterbar åttakantig byggnadskonstruktion, helt uträknad efter matematiska principer, och som än idag mynnar om ouppklarad mystik. När du närmar dig Castel del Monte, påminner den mest av allt om en jättestor kungakrona som svävar över landskapet på 540 meters höjd över havet.

Grönt

Olivträd
Apulien huserar Italien äldsta olivträd och många av dem är över 3000 år gamla. Dessa fantastiska träskulpturer innehar därför otvivelaktigt förstaplatsen som Apuliens äldsta varelser i dess mångfaldiga natur.

Gargano-halvöns Nationalpark
Som en rak motsatts till det blå havet och de vita kalkrika klipporna, har Gargano-halvön också en frodig och grön nationalpark (från 1991). Parken innehåller bland annat bokträd, vilka är sällsynta på dessa sydliga breddgrader, men här har goda tillväxtmöjligheter och växer sig mycket höga.

Gargano nationalpark
Gargano nationalpark upprättades 1991 för att värna om det unika och vackra medley av former och färger mellan kuststräckan, bergen, slätten, skogarna och medelhavsvegetationen.

Agriturismo
Apuliens landskap är verkligen omväxlande: den fruktbara regionen kan bland annat stoltsera med Italiens största lågland, efter Po-slätten i norra Italien, en slätt som står i fin kontrast till Le Murge och Itria-dalens böljande backar. Möjligheterna för att ta del av det vackra landskapet är många och utöver de speciella masserie, rekommenderar jag att bo på en agriturismo – något du kan göra i Ischiatella på Gargano-halvön, eller vid Den Vita Staden, Ostuni.

Gult

Färsk pasta
En av de äldsta, och mest älskad pastasorterna i Apulien är orecchiette (“små öron”), vilka är runda med en liten fördjupning med ett veck på baksidan. Fördjupningen gör att pastan omfamnar såsen. Orecchiette består endaste av vatten, durumvete och salt.

Läs mer om Italiens olika sorters pasta i artikeln som Mamma Luisa har skrivit här.

Bröd
Med över 300 odlade kornsorter i Apulien har regionen historiska traditioner då det kommer till bakning och bröd i alla dess former och storlekar. Ett exempel är ett bröd från staden Altamura, som 2003 blev tilldelat den Europeiska kvalitetsmärkningen DOP. Brödet utmärker sig då det bakas i stenugn som endast eldas med ekträ.

Orecchiette - den kendte pasta fra Apulien
Orecchiette – den kända pastan från Apulien.

Olivolja
Apulien är Italiens främsta producent av olivolja, och hela fem producenter har mottagit kvalitetsmärkningen DOP för sina produkter.

Solen
Det känns som att solen i synnerhet gynnar Apulien. De varma gula strålarna följer dig vart du än går, och gör regionen allra mest värt ett besök under våren eller hösten – på så vis undviker du sommarens glödande värme och turistflockarna längs kusten.

Blått

Havet
Apuliens kustlinje varierar konstant mellan långa finkorniga sandstränder, dramatiska klippsträckningar och små laguner med kristallklart azurblått vatten. Ta en båttur in i grottorna under staden Polignano a Mare, eller dåsa på stranden vid Pescoluse, även kallad Italiens Maldiverna.

Kuststäderna:
Polignano a Mare
Autentisk kuststad full av själ, där den gamla stadsdelen med torgplatser och stämningsfulla restauranger är byggda ovanpå en klippavsats.

Otranto
Staden kan skryta med ett enastående historiskt centrum och en fin sandstrand mitt i staden. Från Otranto är det kortaste avståndet mellan Italien och Albanien endast 58 km.

Santa Maria di Leuca
Apuliens sydligaste punkt, men är färgrik strandpromenad och sydländsk stämning. Stadens karaktäristiska fyrtorn och betagande utsikt över havet bäddar för romans, och låter tiden stå stilla ett ögonblick.

Polignano a Mare
Polignano a Mare bjuder på dramatiska klippsträckningar och små laguner med kristallklart azurblått vatten

Monopoli
Charmig kuststad med stämningsfull hamn och krokiga gator. Kuststräckan utanför staden bjuder på fina sandstränder, klippor och genomskinligt vatten – och mitt i all ligger det majestätiska munkklostret Santo Stefano.

Gallipoli
Staden, som ligger på en halvö, har ett välbevarat bazar-liknande historiska centrum, där det känns som att du hamnat långt bak i historien. Låt er inte avskräckas av stadens skrämmande utkanter – Gallipoli betyder nämligen “vacker stad” på grekiska.

Tremiti-öarna
Ögruppen Tremiti (med betoning på första stavelsen) ligger norr om Gargano-halvön och tillhör också Garganos Nationalpark. Endast två av de fyra små öarna är bebodda; den största ön San Domino, samt huvudön Isola di San Nicola. Dessa exotiska öar bjuder på små fiskelägen, exotiska landskap, grottor och en fästning på toppen av de lodräta klipporna. Tremiti-öarna, som ligger ca. 20 km från Apuliens fastland, var från början en stor ö, som sedermera blivit splittrad av jordskalv. Ön Pianosa, som ligger längre bort, hör administrativt också till ögruppen.

Fisk & skaldjur
Med sin 800 km långa kustlinje, fördelad på Adriatiska havet mot öst, och den Joniska kusten mot väster, utmärker Apulien sig med sina talrika fiskspecialiteter. Bland de mest populära rätterna hittar du blåmusslor, rå ansjovis, sardiner, makrill och åtskilliga arter bläckfisk.

Hitta inspiration till din semesterbostad i Apulien här. Om du vill ha en alldeles unik middagsupplevelse i Apulien, så läs den här korta artikeln om en väldigt speciell restaurang, belägen i en grotta.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer