Europas äldsta offentliga teater har öppnat på nytt på ön Hvar i Kroatien

I huvudstaden Hvar på ön med samma namn, öppnar nu återigen Europas första offentliga teater.

Den äldsta offentliga teatern i Europa – belägen på ön Hvar i det Adriatiska havet – har öppnat igen efter att ha renoverats i 20 år.

Nyöppningen av den historiska teatern sammanföll med Hvars 150-års-jubileum, och firades bland annat med en uppsättning av det medeltida (ursprungligen keltiska) triangeldramat Tristan och Isolde, vilken framfördes av en rad unga talangfulla skådespelare och dramatiker från teatergruppen Dramski Studio Mladih Hvar.

En del av Kroatiens kulturella och historiska arv

Hvar Teater, som byggdes år 1612 av den ihärdiga Hertigen Petar Semitecolo, är en av de äldsta teatrarna i Europa (endast besegrad av Teatro Olimpico i Vicenza från år 1585 samt Teatro all’Antica i Sabionetta från 1588) och räknas till den äldsta offentliga teatern på kontinenten. Teatern håller till en ett tidigare venetianskt lagerhus, som är en av de historiskt sett viktigaste maritima byggnaderna – kallas Arsenalet – i Medelhavsområdet.

Arsenalet i Hvar
Hvar Teater håller till en ett tidigare venetianskt lagerhus nära hamnen. Foto af Schorle. Uploadet under licensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Teatern har haft en livlig konstnärlig tradition genom århundraden, framförallt under karnevalerna, där både teaterföreställningar, konserter och maskerader har varit en fast del av repertoaren – och många nationella och internationella musiker och skådespelare har också uppträtt på teatern. Teatern räknas idag som en väldigt viktigt del av, inte bara Hvars och södra Dalmatiens, men också hela Kroatiens kulturella och historiska arv.

Hvar – en av Kroatiens mest populära semesteröar ø

Hvar är en av Kroatiens mest populära semesteröar och en av de största attraktionerna i södra Dalmatien. Ön har varit bebodd sedan förhistorisk tid, ursprungligen av människor från Stenåldern, vars kärl gav namn till den så kallade Hvar-kulturen, och senare av Illyrerna. Sedan kom grekerna till ön och grundade år 384 f.Kr. kolonin Pharos, på samma plats där staden Stari Grad senare uppstod – vilket gör Stari Grad (som ligger på den norra sidan av ön) till en av Europas äldsta städer.

Hvar
Du bör unna dig själv en lunch eller middag vid hamnen i Hvar…

Stari Grad-slätten utanför staden, som ursprungligen var ett lantbruksområde grundad av grekerna, är idag ett enastående exempel på antik grekisk lantbruksstrategi och är förklarat som världsarv av UNESCO.

Resor till Hvar

Du kan läsa mer om Hvar och andra sevärdheter i södra Dalmatien, och välja din personligt utvalda Hideaway-semesterbostad på ön på denna sida om resor till södra Dalmatien. Eller så kan du se alla handplockade hideaways i hela Kroatien här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer