Ett stycke orörd Italienhistoria

I Matera i Basilicata-regionen i södra Italien känns det som att du har förflyttat dig till en fjärran tid, på en fjärran kontinent.

Materas gamla stadsdel i Sassi består nämligen av grottor och byggnader som är uthuggna i klipporna. Sasso Caveoso och Sasso Barisano heter de två kvarter, som fram till 1960-talet inhyste tusentals människor i bostäder som för tankarna till den tredje världen…

Anledningen till att folk kunde överleva i dessa enkla bostäder, var att grottorna förblev varma om vintern, och kyliga om sommaren.

Efter andra världskriget beslutade den italienska regeringen att landet inte längre skulle förknippas med de skandalösa förhållandena som Matera var känt för, men då man under 60-talet tvångsförflyttade de över 15.000 invånarna till modernare bebyggelse i den nya stadsdelen, fick man absurt nog, mura igen de gamla husen för att förhindra dem att flytta tillbaka. Under de senare årtiondena, har man mycket försiktigt börjat renovera det gamla kvarteret, som nu blivit lite av ett inne-ställe, framförallt för konstnärer, och där ligger också flera restauranger och barer.

Matera, Basilicata
Materas gamla stadsdel har en lång och spännande historia.

Utöver de många bonings-grottorna, ligger där också en lång rad klippkyrkor i staden, till exempel Santa Maria alle Malve i det så kallade albanska kvarteret med bysantinska fresker från cirka 1250. Kvarteret kallas just albanskt för att det under år 15 e.Kr. blev befolkat av kristna som flydde från den turkiska ockupationen av Albanien.

Det finns med andra ord stof nog till flera dagars semester i Materas Sassi-kvarter, och jag rekommenderar att ni sätter er in i stadens historia innan ni åker, för att få det största möjliga utbytet av denna enastående stad.

En annan rekommendation är att skaffe en karta, då Sassi är rena rama labyrinten!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer