Enastående upplevelser under öppen himmel i Rom

Upplev Rom under öppen himmel.

Liksom många andra metropoler, är Rom en praktfull kombination av historiska monument och ett modernt, pulserande liv. Här finns något för var och en, och tack vare det härliga klimatet, kan du dessutom uppleva en rad sevärdheter av toppklass under öppen himmel.

Rom är – liksom Florens – ett stort utomhusmuseum och ett arkitektoniskt vidunder. Fontana di Trevi är utan jämförelse Roms mest populära utomhusfontän, men det är långt ifrån den mest enastående. Fontana del Moro, Neptunfontänen, Fontana la Barcaccia och många andra, kan absolut konkurrera med den praktfulla skapelsen. Vi kommer att titta närmare på fontänerna lite längre fram i artiklen.

För dig som är intresserad av arkeologiska utgrävningar, erbjuder Rom några av världens mest intressanta exempel. Neros Gyllene Hus, Domus Aurea, har restaurerats under flera årtionden och erbjuder idag en fin inblick i den store kejsarens liv. Gyllene väggar med elfenbensdetaljer, historisk mosaik och vackra målningar samt ett rekonstruerat åttakantigt rum med utsikt över en vacker trädgård ger en bra association till den livsstil kejsaren och hans följe levde.

Pantheon är ytterligare en fantastisk byggnad

Pantheon är ytterligare en fantastisk byggnad och även efter tvåtusen år, kan Pantheons innovativa ingenjörskonst fortfarande förbluffa dess besökare. Kupolen, som troligen hade kollapsat för länge sedan om den hade konstruerats av andra än av romarna, är endast en av många estetiska överraskningar inne i byggnaden. En annan attraktion som måste besökas, är Forum Romanum, som trots att det inte är lika välbevarat som Pantheon, ändå kan bjuda på en inblick i hur livet såg ut för flera tusen år sedan.

Otaliga tempel, valv och andra konstruktioner bevisar de romerska geniernas talang för att kombinera den vackra konsten med ren ingenjörsteknik. Designernas arkitektoniska element överträffades inte i över 1000 år. Inget besök i Rom, är dock fulländat utan ett besök i stadens mest berömda byggnad, Colosseum. Trots att den på många sätt är förfallen, kan den del av byggnaden som står kvar ge en fin bild av hur gladiatorkamperna såg ut nere i arenan. Tänk att arenan en gång i tiden kunde ta emot upp mot 50.000 åskådare. Markisen, som en gång i tiden täckte Colosseum är försvunnen sedan länge, men de var så omfattande och av en så avancerad design, att man fortfarande i vissa kretsar diskuterar hur det överhuvudtaget var möjligt att konstruera och bygga den.

Rom bjuder garanterat på fler upplevelser än du hinner med på bara en resa…

Rom har många andra upplevelser än bara historiska byggnader. Peterskyrkan är ett av världens finaste renässansverk, både invändigt och utvändigt. Kupolen är dubbelklädd och formgiven av Michelangelo. En promenad i stadens stadskärna är för övrigt en upplevelse i sig själv. Den spanska trappan, Piazza Navona, Porta Portese loppmarknad och ett dussin andra utomhusområden bjuder på shopping, massor av sightseeing och lugna stunder i solen där du kan betrakta folklivet. Rom kan garanterat erbjuda mer än vad du hinner med på en enkel resa, så ett tips är att kasta tre mynt i Fontana di Trevi så att du är säker på att du kommer återvända till denna enastående storstad.

>> Boka nästa weekendresa till Rom här

Den eviga stadens fontäner

Roms fontäner har en gammal och strålande historia. Exemplar spänner från den eviga stadens storhetstid på 100-talet e.Kr. till de ännu bättre tiderna under renässansen till 1700-talet och därefter. Fontana di Trevi är utan tvekan den mest berömda av alla stadens fontäner, även om det naturligtvis finns en rad konkurrenter till titeln. Ett annat fantastiskt exempel är t.ex. Fontana del Tritone. Fontänen, som är formgiven av konstnären Bernini år 1642, är ett mästerverk i barockstil. Centralfiguren är en merman (en manlig sjöjungfru), placerad på en gigantisk pilgrimsmussla, flankerad av delfiner.

Fontana della Barcaccia framför den spanska trappan.

Framför den spanska trappan står ytterligare ett verk av Bernini, det först i sin stil, som föreställer ett halvsjunket skepp. Fontana della Barcaccia har efter sin konstruktion varit förebild till den rad andra skulpturer i barock still. En annan undervattensorienterad fontän av Bernini, är Fontana del Moro som ligger i den södra änden av Piazza Navona – ett torg som är värt ett besök i sig själv. Verket föreställer Neptunus om ringat av sina element: fyra tritoner häller vatten i ett kar där vattenkreaturer simmar.

En annan fontän, som inte är gjord av Bernini, men däremot kraftigt inspirerad av honom, är Fontana dei Tritoni av Francesco Bizzaccheri, som ligger i Forum Boario framför Chiesa St. Maria. Fontänen, som fyller tomrummet mellan Male Fortune-templet och Vesta Tempel, byggdes år 1715. Två kraftfulla tritoner knäböjer på en stor klippa, som sticker upp ur jorden. De stöttar en bassäng, som fontänens vatten kommer från.

Fontana di Trevi är det främsta exemplet på genren i Rom. Fontänen byggdes ursprungligen på 100-talet e.Kr. men byggdes om mellan 1732-1751 enligt order från Påve Clement XII. Med sin höjd på 26 meter, och bredd på 20 meter, är det den största fontänen i staden. Temat är liknande övriga fontäner beskrivna ovan: Neptunus styr en stridsvagn gjord av en pilgrimsmussla, som drivs av två hästar – mellan tritoner och gudarna av hälsa och rikedom.

Fontana di Trevi är nog den mest populära i staden…

Det är här, vid Fontana di Trevi, som turister kastar tre mynt i bassängen, i hopp om att få återvända till Rom – som sägnen lyder. Mynten skänks till stadens välgörenhetsorganisationer. Nicola Salvi krediteras ofta för fontänens form, men vissa indikationer tyder på att Bernini hade ett finger med i spelet. Vattnet kommer från akvedukten Aqua Vergine.

Piazza Navona – Roms centrala torg

Rom är en stad, som framförallt lockar in till friluftslivet. Även om staden har många kyrkor, museum, restauranger, teatrar och andra inomhusattraktioner, visar Rom sig från sin bästa sida på dess torg. På Piazza Navona står ett av de finaste resultaten av Berninis fontäner: Fontana dei Quattro Fiumi (de fyra flodernas fontäner) från 1651. Runt om den centrala klippan som stöttar den stora obelisken, står fyra jätteskulpturer uppställda. Statyerna konstruerades av hans elever. Ganges-skulpturen gjordes exempelvis av Claude Poussin, som senare blev mästare.

Fontana dei Quattro Fiumi av Bernini

Fontänen består av fyra marmorstatyer, däribland ett lejon, ett sjölejon, ett bältdjur och en häst, samt ett dussin andra delar som alla är sammankopplade av centraldelen. De fyra statyerna symboliserar fyra världsdelar och deras floder. Det var en dy affär att konstruera fontänen eftersom den var orsak till en högre skatt på korn, vilket satte igång en protest från både fattiga och mer förmögna borgare. Men detta hör till historien, och idag kan du som besökare njuta av en kopp kaffe på torget medan du betraktar den vackra statyn.

På torgets övre del står Fontana del Moro, där havsguden Triton rider på en delfin. Därifrån är det perfekt att sitta och studera folkmyllret, njuta av solen strålar eller planera nästa stopp runt Piazza Navona och dess omgivningar – för här finns mycket att se och göra.

Området runt Piazza Navona bjuder på många restauranger

Nattlivet på Piazza Navona fortsätter till de tidiga morgontimmarna, med konstnärer, mimare och hundratals invånare och turister som frekventerar den ovala platsen. Torget konstruerades runt en av de äldsta rondellerna – ett cirkulärt område där gatorna möts, ett runt gatukors, vilket också gör torget till naturlig genomfartsväg.

Kom ihåg att stanna till vid Tre Scalini för att sätta tänderna i en tryffel. Eller använd tiden till att besöka en av Roms mest välbevarade barer, Caffé della Pace, där du kan dricka en Campari och njuta av stämningen. Bed därpå om syndernas förlåtelse i kyrkan Sant’Agnese i närheten av Berninis tre berömda fontäner: Fontana dei Calderai, senare omdöpt till Fontana del Nettuno ligger också på torget.

Villa Borghese – en oas i staden

Precis som till vilken annan storstad, är en resa till Rom också lika med långa dagar till fots, och massor av ansträngande utomhusaktiviteter. Även om dessa frestelser lockar resenären, så kommer det också en tidpunkt då man behöver lugn och ro. Det är då Villa Borghere kommer in i bilden – perfekt till ren avslappning.

Villa Borghere är som stadspark moderat i sin storlek, med en area på 80 hektar, med gröna områden, stora aviarier, flera museum och en vacker sjö. På 1500-talet gjordes den före detta vingården om till en park med geometrisk landskapsdesign a la Versailles, och senare byggdes en villa på order av kardinal Borghese (som gett namn till parken).

Villa Borghese i Rom. Foto: Louise Laurenius

Parken som är öppen med gratis inträde för alla, innehåller många sevärdheter. På vissa tidpunkter av året kan du ha tur att få se en hästkapplöpning på Piazza di Siena. Därutöver används Piazza di Sienas amfiteater ibland till utomhuskonserter och det finns också en botanisk trädgård i närheten. Inte långt därifrån står ett valv, daterad till 1700-talet, Arco di Settimo Severo, som är ytterligare ett fantastiskt exempel på barockarkitektur i Rom.

Ingången till Villa Borghese ligger vid den norra änden av den spanska trappen, precis ovanför Piazza del Poppolo och Porta Pinciana i utkanten av Via Veneto. Villa Borghese ger dig möjlighet att uppleva en lugn och avslappnande stund i den annars så livliga staden. Ett tips om du behöver ladda batterierna innan nästa stora sevärdhet i Rom.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer