En semester full av mat, vin och natur i Alsace

Alsace är Frankrikes minsta region, och har dessutom gränser både till Tyskland och till Schweiz. Det är enkelt att ta sig dit från Sverige, antingen med direkflyg, tåg eller bil.

Full av charm

Alsace är full av charm. Rhen flyter genom regionen på dess östra flank och mitt i regionen reser sig den pompösa bergskedjan Vogeserna upp bland skogar och vinfält. Sjöar, bifloder och vattenlöp bjuder in till badliv, medan bergen också ger plats till vintersport och vandringar i oändlighet. Fastlandsklimatet med flera mikroklimat ser till att somrarna är varma och soliga medan vintrarna blir riktigt kalla.

Route des Vins, Vinrutten, slingrar sig från från norr till söder genom pittoreska vinstäder som bjuder in till vinprovning. Druvsorterna ger namn till vinerna från de små vingårdarna, vilka du också kan provsmaka på otroliga restauranger och matställen i trakten. Här lever man i symbios med vin och gastronomi, och mycket inflytande kommer från närheten till Tyskland.

Strasbourg är huvudstad i regionen Alsace. Foto: Patrick Robert Doyle för Unsplash

Urvalet charkuterier är enormt, från de mest delikata och rustika handgjorda korvarna till patéer och foie gras, samt naturligtvis Tarte Flambée. Osten Munster är dessutom kung i Alsace.

Vin- och ölsemester

Goda vin av sorten Crémant (mousserande viner producerade efter Champagne-metoden) samt heta och värmande fruktbrännvin, Eau de Vie, fulländar Alsace dryckesbild. Öltraditionen är dessutom lång – det var faktiskt ölbryggare från Alsace som en gång i tiden slog sig ner i Paris och skapade de rustika – och idag otroligt populära – restaurangerna som kallas brasserier. Brasserie betydde ursprungligen bryggeri, men har idag gått från att vara en plats för ölbryggning och servering av enkla rätter till att nu vara gedigna restauranger. Det finns flera brasserier att besöka i Alsace.

Strasbourg är huvudstad i Alsace och dessutom hemstad för Europaparlamentet, Europarådet och andra internationella organisationer. Staden har bevarat sin vackra gamla stadskärna som ligger vid Rhen och har flera vackra korsvirkeshus som täcks av fina växter. I centrum är atmosfären livlig och glad, tack vare flera butiker och restauranger.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer