En resa till Thailand, är också en resa till ett av världens bästa kök

mat flytande marknad 1050700
En resa till Thailand, är också en resa till ett av världens bästa kök - här ger vi dig en liten inblick i vad du kan vänta dig på matbordet på nästa resa till Thailand.

När jag besöker ett nytt land – oavsett om det är grannlandet Danmark, eller Vietnam på andra sidan jorden – är en av de första sakerna jag gör, att besöka en lokal mataffär. Jag tycker det är så intressant att se vilka varor som tar upp mest hyllmeter i butiken, vilka (många gånger för mig okända) grönsaker som det säljs mest av, och vilka smaksättare som verkar vara populärast. Ett lands kök säger vidunderligt mycket om samma lands kultur, och det är ett otroligt lätt och tacksamt sätt att lära sig mer om platsen du befinner dig på.

Och detta är naturligtvis inget undantag då det kommer till Thailand. En resa till Thailand, är också en resa till ett av världens bästa kök. Ett kök som är balanserat och detaljerat. Ett kök som är baserat på aromatiska rätter med en kryddstark touch. I Thailand har man länge vetat att den mat du äter, påverkar hur du mår, och därför är många kombinationer av thailändska ingredienser inte bara en fråga om smak och textur, det är också en fråga om medicinska fördelar.

smaksättning thailand
Kombinationen av smaker och ingredienser i det thailändska köket, handlar kanske om mer än bara just smak…

Kanske är det just kombinationen av fantastiska smaker och helande krafter som har gjort det thailändska köket till ett av världens mest populära. Faktum är, att när CNN år 2011 gjorde en undersökning med titeln ”World’s 50 best foods” bland 35 000 av sina läsare, kammade Thailand hem hela sju platser – däribland förstaplatsen med rätten Massaman Curry, en mild och smakrik curry baserad bland annat på kardemumma, kanel, stjärnanis, kummin och muskotnöt. CNNs lista har därefter ändrats och uppdaterats – men förstaplatsen består.

Regionala likheter och skillnader

Precis som när det kommer till Thailands språk och kultur, delar man ofta in landet i fyra huvudregioner då det kommer till maten: norra, nordöstra, centrala (inklusive Bangkok) och södra Thailand. Gemensamt för dem alla, är att ris ofta utgör stommen i många rätter – faktum är att frasen för att äta ett mål mat – kon khao – egentligen betyder ”äta ris”. I norra Thailand har man länge influerats av grannländer som Kina och Burma, och då klimatet på dessa breddgrader är något svalare än i övriga landet, är också tillgången till grönsaker och örter god. Khao Soi (äggnudlar med curry) och Nam Phrik Ong (kokt fläskfärs med chili och tomat) är två rätter som kommer från norr.

ris thailand
Gemensamt för många thailändska rätter, är att de serveras tillsammans med ris.

I nordöstra Thailand är maten het och kryddstark, och i mångas ögon också rätt extrem – det är nämligen inte ovanligt att äta friterade insekter och torkade grodor till mellanmål. Men egentligen ligger Thailand bara i framkant – diskussionen idag säger ju att insekter kan komma att bli räddningen för att bota svält och hunger i samband med värdens ständigt ökade population. Som Tam (en stark papayasallad med chili, lime och fisksås) samt Gai Yang (grillad kyckling marinerad i fisksås, citrongräs och vitlök) är kända rätter från denna region.

Centrala Thailand anses producera landets godaste ris, jasminriset, vilket kanske inte är så märkligt då förutsättningarna med ett platt och blött landskap är perfekta för att odla ris. Kaeng Khiao Wan (grön curry med kokosmjölk, chili och thaibasilika – en av de hetaste curry-rätterna i Thailand) samt Tom Yum Gung (en soppa med färska räkor, svamp och citrongräs) är två rätter som ofta serveras i centrala Thailand – den sistnämnda anses också vara landets nationalrätt.

cooking class
Om du vill lära dig laga några av de regionala specialiteterna, kan du exempelvis delta på en matlagningskurs på din resa i Thailand

Slutligen har vi södra Thailand där närheten till havet gör att fisk- och skaldjur är prominenta på matbordet, men trots detta komma två av landets mest kända – internationellt sätt – kycklingrätter från denna region. Ovan nämnda Massaman Curry till exempel – och Gai Satay (kycklingspett med jordnötssås).

Ett rullande museum av ätbar kultur

Det är inget snack om saken – i Thailand tar mycket av det dagliga livet plats på gatorna, och det är därför inte konstigt att det har växt fram en värld av street food för att tillgodose landets hungriga population (och dess besökare). Gatuköken är numera en så djupt implementerad del av det Thailändska livet, att man skulle kunna kalla alla gatustånd och food trucks för rullande museum av ätbar kultur. Det här lediga och otvungna sättet att äta, passar in i det thailändska levnadssättet som är lekfullt och spontant, och där en måltid kan ta plats vilken tid som helt på dygnet.

marknad
Stilen varierar något, i jämförelse med vårt eget sätt att laga mat…

Om du är en foodie som önskar få en inblick i äkta thailändsk matkultur, är det nästan ett måste att besöka en av de åtskilliga marknaderna i landet – framför allt om du befinner dig i Bangkok, där utbudet är stort och varierat. I Yaowarat, Bangkoks Chinatown, är det mer eller mindre en garanti, att dina smaklökar kommer jubla. Området erbjuder några av de mest respekterade gatuköken i hela Bangkok, och du hittar här många av stadens mästare då det kommer till thai-steet food. Yaowarat är alltid fullt av liv, men prime time börjar sent på eftermiddagen och fortsätter sedan långt in till arla morgon.

Resor till Thailand med handplockade hotell och semesterbostäder

Det är omöjligt att samla all information om det Thailändska köket, i en enda artikel – och faktum är, att du ju bäst upplever det på plats. Vi på Hideaways har noga handplockat några av de bästa hotellen i landet, och de hittar du genom att gå in på vår sida om resor till Thailand som du hittar här. Behöver du hjälp med att hitta rätt, är du naturligtvis välkommen att kontakta oss.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer