
En maträtt från var och en av de italienska regionerna
Skrivet av Louise
2024-04-23
En maträtt från var och en av de italienska regionerna
Vi undrar om det finns något land i världen där lokala maträtter betyder lika mycket för varje unik region som de gör i Italien. Det är ofta en del av regionens identitet, och även om vi utomstående kanske inte märker några större skillnader från en pastarätt till en annan, kan tillsatsen av en enda krydda eller ingrediens - enligt italienarna själva - förändra hela receptet på ett sätt som vi inte kan förstå.
Italien är ett stort land och skillnaderna mellan vad folk äter i norr och söder varierar mycket. Det finns dock ett antal typiska regionala maträtter som du inte får missa när du reser runt i Italien, och vilka är de? Låt oss gå igenom några av dem här.
Aostadalen
Valle d'Aosta, som ligger i nordvästra Italien, på gränsen till Frankrike och omgivet av Alperna, har ett kök som kanske skiljer sig mest från resten av Italien. På grund av sitt bergiga läge har det historiskt sett varit svårt att importera varor från andra håll och man har därför tvingats förlita sig på lokalproducerade ingredienser. Dessutom bidrar höjden till kallare temperaturer, vilket innebär att man i området använder mer energigivande ingredienser, som smör och grädde, för att hålla din kroppstemperatur i schack (precis som vi traditionellt gör i Sverige). Om du vill smaka på en mycket traditionell rätt från Valle d'Aosta ska du välja en krämig polenta toppad med smält smör och den lokala Fontina-osten.
Piemonte
Piemonte är en matregion av högsta klass, och att välja bara en rätt att rekommendera i den här artikeln är en nästan omöjlig uppgift. Lokalproducerat kött, grönsaker, ostar, pasta, tryffel och hasselnötter finns i överflöd i regionen - och vi får inte glömma Piemontes fantastiska viner, där Barolo och Barbaresco är särskilt framträdande. En av de mest älskade rätterna från Piemonte är Vitello Tonnato - kalvkött i tonfisksås. Om du någonsin har smakat den här rätten vet du att den här osannolika kombinationen smakar helt fantastiskt, men om du aldrig har hört talas om rätten kan vi förstå om du är skeptisk. Men om du någonsin befinner dig i Piemonte rekommenderar vi starkt att du provar detta kulinariska underverk!
Lombardiet
Lombardiet i norra Italien har dominerats av många olika folk genom åren - österrikare, spanjorer och fransmän för att bara nämna några - vilket naturligtvis har satt sin prägel på det lombardiska köket. Här används polenta i stället för bröd, ris i stället för pasta och smör i stället för olja (mycket generaliserat, förstås). Den gyllene saffransrisotton från Milano, Risotto alla Milanese, är förmodligen den risotto som är mest känd i och utanför Italien. Den är helt okej som den är, men i Lombardiet är det också populärt att kombinera den med ossobuco (kalvlägg som kokas tills märgen smälter).
Ligurien
Nu har vi kommit till vår första region som gränsar till Medelhavet, men vi tänker inte nämna några fiskrätter än. Ligurien är känt för sin focaccia, särskilt den från Recco (Focaccia di Recco), som ser lite annorlunda ut än den vi känner till här hemma och är fylld med smält ost. Liguriens verkliga drottning - som har tagit världen med storm - är peston, Pesto alla Genovese. Namnet pesto kommer från det italienska ordet pestare, som betyder att mosa, och som namnet antyder måste peston mosas i en mortel för att få optimal konsistens och smak. I Ligurien serveras pesto traditionellt med trofie-pasta; vridna, små pastabitar som ackompanjerar peston på bästa möjliga sätt.
Veneto
I Veneto är en av de mest traditionella rätterna faktiskt kopplad till oss här i Norge, nämligen Baccalà alla Vicentina - torkad torsk från Vicentina. Här uppe i norr har vi länge konserverat fisk genom att torka den, och när sjöfararna från Venedig började segla runt jorden hamnade de så småningom i Skandinavien där de inspirerades av konserveringsmetoden, som var perfekt för långa resor till havs, och tog med sig traditionen tillbaka till Italien. Det är framför allt i staden Vicentina i Veneto som man har lyckats förädla den torkade torsken, och idag är det en av regionens mest populära rätter.
Trentino-Alto Adige
Det faktum att maten i Trentino-Alto Adige är starkt influerad av det traditionella österrikiska köket är knappast förvånande med tanke på att regionen gränsar till Österrike. Det som i Österrike kallas Knödel eller Klöße kallas i Trentino-Alto Adige för Canederli. Själva ”degen” till en canederlo består av blötlagt bröd (alternativt polenta eller bovetemjöl), mjölk och ägg, och de fylls ofta med pancetta eller ost innan de kokas i saltat vatten och serveras antingen som de är eller med smält smör.
Friuli-Venezia Giulia
Det kan vara svårt att föreställa sig att ursprunget till en dessert kan leda till en långvarig och bitter konflikt mellan två italienska regioner, men det är precis vad som har hänt i Friuli-Venezia Giulia och Veneto. Desserten i fråga är Tiramisù, en av världens mest kända desserter, så det är kanske inte förvånande att det finns en tvist om vem som uppfann den. Den italienska kommittén för jordbruks-, livsmedels- och skogsbrukspolitik har efter mycket debatt förklarat att Friuli-Venezia Giulia äger rätten att kalla Tiramisù sin egen. Så nästa gång du besöker den nordöstra regionen som gränsar till Slovenien kan du unna dig att smaka på denna krämiga kaffedessert.
Emilia-Romagna
Nu har vi kommit till en annan matregion som är värd att nämna! Med städer som Parma (parmesanost och parmaskinka - Prosciutto di Parma - kommer båda härifrån) och Bologna (känd som ”La grassa” - den feta - på grund av sin rika matkultur) är det tydligt att Emilia-Romagna är en region som alla matälskare bör besöka minst en gång i livet. Det är omöjligt att nämna Bologna utan att också nämna ragù alla Bolognese, som vi gärna kallar ”köttfärssås”, men som i motsats till vad de flesta svenskar tror aldrig serveras med spaghetti, utan med tagliatelle eller pappardelle. En riktig ragù kräver timmar av kärleksfulla förberedelser innan den är som bäst - och om du inte har tålamod att vänta på att den ska koka i grytan, är det bara att rynka på näsan åt Bologna.
Toscana
Vi skulle kunna berätta om när vi bodde i Florens och blev erbjudna att smaka på en typisk toskansk Lampredotto utan att veta vad det var. Vi skulle också kunna berätta om när vi fick googla ordet ”Lampredotto” när vi kom hem och insåg att vi hade ätit inälvor, närmare bestämt komagens mage. Vi är inte särskilt kräsna och äter det mesta, men Lampredotto fick våra magar att vända sig - bokstavligen. Vi tror att vi väljer att rekommendera en annan rätt från Toscana istället, eftersom det trots allt finns många underbara rätter att välja mellan. Valet faller alltså på Bistecca alla Fiorentina, det godaste köttet du någonsin kommer att sätta tänderna i.
Umbrien
Umbrien kallas ofta för Italiens gröna hjärta och dess kök kallas ofta för ett riktigt fattigmans-kök - cucina povera. Fattig betyder långt ifrån tråkig och smaklös. Det är rustikt, enkelt och hälsosamt, och det som gör det umbriska köket så fantastiskt är hur man använder lokala ingredienser - det finns ett minimum av halvfabrikat och ett maximum av tid och kärlek. Samtidigt finns det alltid undantag som bekräftar regeln, och i det här fallet handlar det om den dyrbara tryffeln som växer och frodas i Umbriens näringsrika jord. Det är nästan omöjligt att inte hitta en eller flera rätter som innehåller tryffel på en umbrisk meny - och om du vill smaka på den kanske mest traditionella rekommenderar jag Crostini alla Norcina; crostini toppad med en sås på tryffel, ansjovis och kycklinglever.
Marche
Rätten kan likna lasagne till utseendet, men om du befinner dig i den lilla regionen Marche på Italiens östkust ska du be om Vincisgrassi (det är säkrast att hålla sig till det namnet och inte lasagne, annars riskerar du att förolämpa lokalbefolkningen). Den största skillnaden mellan lasagne och vincisgrassi är att den förra innehåller kött som skurits i större bitar och den senare innehåller köttfärs. Dessutom är bechamelsåsen mer kompakt i en vincisgrassi. Du kanske tycker att det är lite överdrivet men de regionala skillnaderna är mycket viktiga i Italien.
Abruzzo
I Abruzzo gör man en typ av pasta som heter Spaghetti alla Chitarra - vilket bokstavligen betyder gitarrspaghetti - och det som gör den här spaghettin unik är sättet den tillagas på, och kanske inte smaken (även om det naturligtvis inte är något fel med det). För att göra spaghetti alla chitarra använder man en typ av låda med tunna, gitarrliknande strängar som spänns över öppningen. När du har rullat ut en bit pasta lägger du den på strängarna, rullar över kavelstången så att strängarna skär av pastan och voilà - spaghettin är klar. I Abruzzo serveras spaghetti alla chitarra vanligtvis med en lammragù.
Molise
Den lilla regionen Molise är förmodligen den minst kända av Italiens regioner bland oss svenskar, och detsamma gäller dess kök. Ingen av de lokala rätterna från Molise har nått internationell berömmelse (ännu), vilket bara är ett tecken på att du måste prova dem när du är i området. Precis som i Veneto är baccalà - torkad torsk - populärt här, och det mest populära receptet i regionen är Baccalà Arracanato. Den torkade fisken mjukas upp i vatten och täcks sedan med ströbröd, pinjenötter, valnötter, russin, oliver och tomater innan den bakas över öppen eld. En ovanlig men mycket välsmakande italiensk maträtt.
Lazio
Wow, var ska vi börja? Bucatini all'amatriciana, Spaghetti Cacio e Pepe, Carciofi alla Giudia (”judiska kronärtskockor ”), Trippa alla Romana... Regionen Lazio, där Italiens huvudstad Rom ligger, har ett kök som överträffar det mesta. En sak som de flesta traditionella rätter från Lazio har gemensamt är användningen av den ”femte fjärdedelen” (il quinto quarto). Det vill säga de delar av djuret som många andra inte är så förtjusta i - inälvor, svansen och kinderna för att nämna några. Det är just dessa delar som gör rätterna så fantastiska. I Lazios kung bland pastarätter, Spaghetti alla Carbonara, är det just griskinden - guanciale - som används i originalreceptet, inte bacon eller pancetta.
Kampanien
Vi har äntligen kommit till regionen som kan skryta med att vara hem för Italiens förmodligen mest kända exportvara i världen. Jag talar naturligtvis om pizza - närmare bestämt Pizza Napoletana. För faktum är att det finns många olika sorters pizza runt om i världen, men det finns bara en som är den äkta varan, och den kommer naturligtvis från Neapel. Faktum är att den napolitanska pizzan har ett så högt kulturellt värde att den har placerats på UNESCO:s världsarvslista (mer specifikt, listan över immateriella kulturarv).
Apulien
Den apuliska pastan ”Orecchiette” har fått sitt namn från sin form, eftersom ordet betyder ”små öron”, vilket är precis vad pastan ser ut som. Även om det är möjligt att smaka orecchiette över hela Italien är det Apulien, och i synnerhet regionhuvudstaden Bari, som har gjort pastan berömd. Här är det nästan omöjligt att inte hitta Orecchiette con le Cime di Rapa på menyerna - och ärligt talat är det mer eller mindre omöjligt att översätta de gröna bladen cime di rapa till svenska, vi rekommenderar att du reser ner till Puglia och beställer den här rätten för att ta reda på exakt vad det är. (Vårt bästa försök att förklara vad det är: majrova).
Basilicata
I den här vilda och vackra regionen ligger en av världens äldsta städer, Matera, och den har länge varit känd som en fattig och mycket rustik del av Italien - något som också återspeglas i det enkla men utsökta köket. Här har människor lärt sig konsten att återanvända sina rester i uppfinningsrika rätter för att undvika slöseri med mat. Så är också fallet med Pane Cotto, där man använder torrt bröd och mjukar upp det igen i en buljong som även innehåller purjolök, ägg, persilja och chili. Ja, det låter väldigt konstigt, men det är just därför du ska prova det på din resa till Basilicata - för att bli övertygad om något annat!
Kalabrien
Mycket kryddiga rätter, sådana som bränner i munnen, är det ont om i Italien, men om du reser ner till den sydligaste regionen på det italienska fastlandet, Kalabrien, kommer du att märka att chili - peperoncino - hittar sin väg in i nästan varje maträtt. Den mest kända av de kalabriska chilirätterna är förmodligen korven med det svåra namnet: 'nduja. Den består av de fetaste delarna av grisen och massor av peperoncino (proportionerna är 2 delar kött, 1 del peperoncino - dvs. 500 gram chili per 1 kg kött = starkt). 'Nduja´ värms tills den blir bredbar och serveras helt enkelt på en crostini eller som ingrediens i olika pastasåser.
Sicilien
Tack vare sitt strategiska läge vid Medelhavet har Sicilien varit en avgörande maktfaktor genom historien och har därför invaderats flera gånger av greker, normander, afrikaner, araber och spanjorer. Alla dessa kulturer har naturligtvis satt sin prägel på det sicilianska köket, och du kan till exempel äta dig mätt på afrikansk-inspirerad couscous eller arancini, inspirerad av det arabiska köket. I det här inlägget väljer vi att fokusera på Siciliens bästa dessert, Cannoli Siciliani, som bäst kan beskrivas som friterade degrör fyllda med ricottagrädde, toppade med choklad, kanderad frukt eller nötter. OBS! För att undvika besvikelse när du beställer på restaurang, förväxla inte cannoli med cannelloni, som är fyllda pastarör (som också är mycket goda, men kanske inte vad du vill ha om du beställer en dessert).
Sardinien
Vi älskar ost nästan mer än något annat, så det är passande att avsluta den här artikeln med en personlig favorit: Pecorino Sardo. Nej, det är inte en hel maträtt, men om du är på semester på Sardinien får du inte missa den här delikatessen. Många jämför pecorino med parmesan, kanske på grund av likheterna i utseende, men de kunde inte ha mer fel. Det är två helt olika smaker, vilket naturligtvis har att göra med att pecorino görs av fårmjölk och parmesan av komjölk. Unna dig en smak av äkta sardisk pecorino, antingen som en del av en ostbricka eller i en av öns många läckra pastarätter, så förstår du vad vi pratar om.
Mätt? Eller hungrig efter mer?
Har du hittat din italienska favoritregion, eller behöver du fler tips inför din kommande semester? På vår hemsida hittar du massor av information om alla Italiens regioner.
Välkommen till Escapeaway
Hos oss kan du skräddarsy din resa precis som det passar dig, och du kan också välja bland våra noggrant utvalda hotell.
Pssst... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways-hotell.
Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera dina möjligheter att utforska det område du besöker.