En liten, exklusiv, grekisk hemlighet: Semester på Mykonos

Ja, jag vet det! Det är en kliché. Men ordet “pärla” är så talande för den lilla grekiska ö Mykonos att jag absolut måste få använda det. För det är precis vad Mykonos är: En liten chic pärla mitt i den grekiska övärlden. Ön blir ofta, kanske på grund av sin ringa storlek, förbisedd som semesterresmål.

Det är helt oförtjänt för på Mykonos är inte bara klimatet ovanligt vackert; du kan också se fram emot att få uppleva det äkta Grekland och ett ljus som försätter dig i drömlik stämning när du njuter av utsikten över det turkosblå havet med de fridsamt guppande, färggranna båtarna.

För dig där semestern handlar om att njuta av livet i vacker miljö

Mykonos skiljer sig på flera sätt från de andra vackra grekiska öarna. För det första skiljer den sig på grund av sin storlek – med den fördelen att ön blir mycket överskådlig. Du kan med bil köra från den ena sidan till den andra på 45 minuter. Tillbringar du en vecka på ön kommer du förmodligen att lära känna ön utan och innan. Jag vågar påstå att det inte betyder att du har mindre lust att återkomma en annan gång.

För det andra besöks Mykonos av ett lite exklusivare klientel som älskar ön för att man här kan shoppa, äta och helt enkelt bara njuta av tillvaron på hög nivå. Samtidigt kommer uppleva att du inte behöver kompromissa med känslan av att befinna dig på en äkta grekisk ö – tvärtom.

Välbevarad charm, bland annat de många, gamla så typiskt grekiska väderkvarnarna som finns utspridda på ön. Stränderna är bland Greklands bästa – är en aktiv semester vad du önskar finns här goda möjlighet att prova olika vattensporter. Som du kanske förstår är priserna på Mykonos inte bland de lägsta i den grekiska övärlden men stämningen är hur som helst mycket avslappnad och semestervänlig.

Det var faktiskt det stenrika och fashionabla kändisparet Jackie (tidigare Kennedy) och Aristoteles Onassis som på 1960-talet satte ön på den internationella kartan då de började segla hit på sin semester. Deras närvaro drog under de följande åren jetsetare till de underbara stränder och kristallklara vattnet. Men du behöver naturligtvis inte vara jetsettare för att njuta av den varma gästfriheten och den härliga ö-atmosfären som råder på Mykonos.

På Mykonos ska du bara lata dig och njuta … Men också uppleva lite!

Jag skrev tidigare ett ön är lätt att utforska för att den är så liten. Men det är sanning med modifikation. Vägarna är ofta snirkliga, smala och enkelriktade. Med andra ord kan GPS:en i din hyrbil komma väl till pass. Avsett gott om tid för din körtur runt ön och tillåt dig att ”åk vilse” och upptäck nya nyanser av landskapet och kulturen.

Njut av den fantastiska panoramautsikten över havet och av den oklanderliga servicen på det lyxiga hideaway Myconian Imperial Resort på Mykonos

Du kan naturligtvis också göra en segeltur till Kreta, segla till någon av Mykonos små orörda bountystränder eller segla till någon annan av öarna i ögruppen Kykladerna – här nedan Santorini, Naxos eller Paros. Gillar du vattensport har du kommit helt rätt för Mykonos är känd för sina perfekta förutsättningar för t.ex. surfare.

Udsigt fra terrassen på Myconian Imperial. Forestil dig at starte din feriedag med morgenmad her... Foto: Hideaways
Frukost med stil…Och inte minst utsikt! Myconian Imperial Resort har en terrass som du kommer att tillbringa mycket tid på när du semestrar här.

Maten på Mykonos är skäl nog för att du inte vill resa hem igen

Maten i Grekland är alltid en höjdpunkt. Det gäller inte minst på Mykonos som är känd för sitt välsmakande kök och sina duktiga kockar. Du har tillgång till ett stort utbud av både grekiska och internationella restauranger så dina smaklökar kommer inte ha tråkigt. Här finns en del lyxiga restauranger vars nota inte tillhör den mest budgetvänliga. Du får och andra sidan också så mycket mer än bara en måltid. Du får en unik upplevelse som skämmer bort alla dina sinnen. Det finns även enklare serveringar där du kan njuta av den välkända, klassiska och välsmakande maten som är så typisk för den grekiska övärlden. Allt det goda från havet är självklart det som huvudsakligen kännetecknar köket på Mykonos.

Klassikeren tzatziki må man have masser af på enhver ferie i Grækenland... Selvfølgelig også på Mykonos. Foto: Wikipedia
Den klassiska dippen tzatziki smakar alltid vidunderligt gott. Den ska du naturligtvis äta mängder av när du njuter av semesterlivet på Mykonos. Foto: Wikipedia

Prova till exempel den stilfullt inredda Buddha Bar Beach i Ornos. Här njuter du av väl tillagade skaldjur och japanskt cuisine, fantastisk solnedgången och utsikt över havet. Du kan avsluta middagen med en exotisk drink eller två medans du drömma dig bort.

Gourmetrestaurang Bill & Coo i Megali Ammos är också värd ett besök. Här presenteras det grekiska köket och medelhavsmaten på ett mer fantasifullt, tilltalande och lyxigt sätt så att alla dina sinnen väcks till liv.
På ön finns också gott om små mysiga tavernor där priserna inte håller gourmetnivå. Ofta med utsikt över stranden och vattnet där vågornas brus ackompanjerar middagen bestående av läckra klassiska rätter som bläckfisk, grekisk sallad och naturligtvis … tzatziki. Mmmm…

Läs om resor till Mykonos med Hideaways

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer