En gång Phuket – alltid Phuket

Phuket - trädgård
Exotiska Phuket

Officiellt lever jag visst fortfarande upp till benämningen “relativt ung”, sett till min ålder. Men några gånger ska mina 34 år på nacken pressas utanför den så kallade “comfort zone”. Jag känner (nästan) varje hörn av ”mitt” Sydeuropa, och här känner jag mig på hemmaplan. Punkt slut.

Det sägs dock vara sunt att prova nya marker. Så då jag nyligen blev inbjuden till den thailändska destinationen Phuket av bl.a. Turkish Airlines, var jag inte sen att tack “ja” till en spännande inspektionstur till landet “helt där borta”, tillsammans med sju andra kollegor från resebranschen.

Jag har för många år sedan varit i både Vietnam som Kina, men Thailand är fortsatt ett nytt kapitel i min resedagbok, när det kommer till Asien. Ju närmare vi kommer avresan desto säkrare blir jag att “det där Thailand” nog inte är något för mig ändå. Skönt nog har man lov att bli klokare : )

Häng med på en 4-dagars tur till ett av Thailands mest populära resmål. Jag lovar dig, att Phuket är mycket mer än fullpackade stränder och skandinavisktalade personal. En gång Phuket – alltid Phuket. När jag nu “vågar”, så vågar du också. Här är upplevelser för både stora och små, och efter några dagar hemma i 12 graders värme (eller kyla), så saknar jag redan palmerna, leendena, stränderna och den goda thai-maten.

Monumental Buddha-staty i Phuket
Monumental Buddha-staty i Phuket
Maten är en stor del av upplevelsen vid en semester i Phuket
Maten är en stor del av upplevelsen vid en semester i Phuket

När man som jag arbetar i resebranschen har man sina smultronställen. Mina har tills vidare varit Portugal, Kroatien, Spanien och Grekland. Så vad är “det där” Phuket nu för något? Jag är helt grön och har på förhand ingenting att jämföra med. Så jag rådfrågar erfarna kollegor om allt från vaccin och jetlag till kultur. Snabbt blir jag på det klara med att en hepatit A, en stelkramp och sunt förnuft tar en långt i Leendets Land.

Landet i paradisets trädgård

Takeoff från Köpenhamns flygplats, Kastrup blev kl. 06:50 och med Turkish Airlines landar vi först i Istanbul, innan turen ett par timmar senare går vidare direkt mot Phuket. Med 5 timmars tidsskillnad hemifrån landar vi i värmen kl. 04:00 lokal tid, där Tarn och Pan (guide och chaufför) står klara att köra oss till vår bas för de kommande dagarna. Hotellet kan du sedan länge finna bland våra övriga ‘hideaways’ i Phuket. Varför det? Jo, för det är något helt speciellt när det gäller stil, standard och service. Namnet är Anantara Mai Khao, och det ligger på öns nordvästra sida.

Hotel Anantara Mai Khao, Phuket
På Hotel Anantara Mai Khao blir du bortskämd, bland annat med ditt egna poolområde. Foto-cred: Hotel Anantara Mai Khaos officiella hemsida.

Här får du njutning för hela slanten: Villa med egen pool, gångavstånd till stranden, härligt SPA-område och fantastisk frukost (jag själv är helt salig över deras urval av egen producerade juicer som “ginger”, “rootbeet” och “apple”, samt ett enormt urval av frukt, grönsaker och omeletter av flera slags = mums). Ett riktigt livsnjutarhotell för den helt kräsna resenären…

Phuket till lands och till havs

Är du ute efter en ren avkopplingssemester eller en resa med aktivt innehåll, bör Phuket stå på din önskelista, om du gärna vill resa till ett varmt land medan det är mörkt och trist här hemma. Här finns nämligen något för stor som liten, barn som vuxen.

Allt efter var på ön du väljer att bo finns det stränder som uppfyller de flestas behov – var bara uppmärksam på att tidvattnet har mycket att säga till om på dessa kanter. Vid lågvatten kan det nämligen vara relativt långt tills vattnet når dig till knäna, och det motsatta gör sig gällande när det är högvatten.

Longtailbåt i Phuket
Med de vackra longtail-båtarna på Phuket kan du ta på dagsutflykter till t.ex. Kho Phi Phi
En av Phukets många fina stränder
En av Phukets många fina stränder
Tempel i Phuket
Buddhismen spelar en stor roll på Phuket och har lämnat efter sig flera vackra monument som t.ex. detta tempel

Här har du några av de mest populära stränderna i Phuket: Kata Noi Beach, Nai Harn Beach, Surin Beach, Mai Khao Beach och Kamala Beach (för att bara nämna ett par få av de mer än 30 populära stränderna i området).

Här har du några av de största sevärdheterna i Phuket: Promthep Cape (en av de vackraste platserna att uppleva solnedgången på), The Big Buddha (”skulptur” på ett berg på öns sydvästkust), Wat Chalong-templet i Phuket by, Phuket Town (med marknad, historisk stadsdel mm.) – igen bara för att nämna ett par höjdpunkter.

Maten – det är bara att säga “varsågod”

För er som känner mig, så är jag van vid portugisisk bacalhau, kroatisk Zinfandel, spanska tapas och grekisk souvlaki. Nu har jag landat i hjärtat av thaimaten, och mina smaklökar tackar mig fortfarande för valet på menyn. Även om här är så mycket att välja bland, är det svårt att “välja fel”. Det thailändska köket är och förblir en evergreen, och det smakar bara bättre i grönsakernas eget land.

Du äter fantastiskt gott i Phuket - prova t.ex. rätten Pad Thai
Du äter fantastiskt gott i Phuket – prova t.ex. rätten Pad Thai, som du kan läsa mer om här. Foto: Louise Laurenius.

Det är helt otroligt vad din mun kommer vattnas, om du äter på de respekterade restaurangerna, där färska råvaror är till att äta med det samma. Här är rätter med röd och grön curry inte på menyn – det är för turister. Nej, kasta dig gärna ut i de mer lokala rätter som: Kao Phad (stekt ris), Som Tam (kryddig papaya-sallad) och Pad Thai (olika nudelrätter). Du och dina smaklökar kommer älska det!

Fakta om Phuket

Tidsskillnad: Svensk +6 timmar (sommartid +5 timmar)
Geografi: Ca. 48 km lång och 21 km bred (största ön i Thailand)
Valuta: Thai baht (THB) – 100 bath är ca. SEK 25
Religion: Buddhismen är den största religion på Phuket
Invånare: Ca. 400.000 där ca. 25% bor i staden Phuket
Bästa tid att resa på: Från november till april (minst regn)
Lokalprodukter: Ris, gummi, kokosnötter, ananas och cashewnötter

Slutsats

Phuket är mitt första besök i Leendets land. Men det är verkligen inte det sista, och landet är ett helt perfekt vinterresmål, då Sydeuropa kan vara något kallare. Så därför är överskriften ”en gång Phuket, alltid Phuket” inte bara en cliché, det blir nästan till en regel, och jag hoppas du har fått lite inspiration till din nästa (vinter)semester med Hideaways. Har du frågor till våra hotell eller resmålet rent generellt, är du välkommen att ringa till mig och mina kollegor för att veta mer : )

Du kan också läsa mer om Phuket och se alla våra hideaways-hotell på ön här.

Sawadee kaa (=tack), Marie

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer