En av Maltas största sevärdheter ligger under jorden

The sleeping lady
The sleeping lady. Foto: Jean-Pierre Dalbéra. CC BY 2.0

Det underjordiska templet Hal Saflieni Hypogeum, som anses vara ett av världens bäst bevarade byggnadsverk från förhistorisk tid, är en enastående chans att själv uppleva en bit av vår historia på nära håll.

Omgivet av mystik

Templet, som ligger vid Paola på östra Malta, upptäcktes av en händelse år 1902, av några hantverkare som höll på att bygga några hus. Då arkeologer senare fick tillgång till området, uppenbarade sig ett tempel på tre våningar och en massa labyrinter, rikt på utsmyckningar, figurer och inte minst tusentals människoben och skelett.

De äldsta fynden i templet kan dateras till cirka 4000 f.Kr. och man värderar att templet byggdes ut och användes som begravningsplats fram till cirka 2500 f.Kr., varpå tempelbyggarna av okänd anledning försvann från Malta. Det välbevarade templet har bidragit till en enastående inblick, för både arkeologer och historiker, i detta folkslags levnadssätt och religiösa övertygelse. I templets gravkammare har man t.ex. hittat Maltas enda lända exemplar på en väggmålning från förhistorisk tid.

Det folkslag, som endast med stenredskap lyckades skapa detta underjordiska tempel ut den råa klippan, avlöstes av en ny befolkning på Malta, som istället använde redskap av koppar och brons, och som brände sina döda.

Gå på upptäcktsfärd i Maltas historia

Hal Saflieni Hypogeum finns med på UNESCOs världsarvslista, och i samarbete med den maltesiska regeringen ser man till att noga se efter detta ovärderliga kulturarv genom att bland annat begränsa antalet besökare till 80 om dagen. Önskar du att besöka templet, är det därför en bra idé att boka tid i förväg.

Många av tingen från templet kan idag dock ses på nationalmuséet i närliggande Valetta, t.ex. figuren du ser i toppbilden, The Sleeping Lady, som man menar föreställer en fruktbarhetsgudinna.

Läs mer om templet, öppettider och boka biljetter på den officiella hemsidan här.

Hal Saflieni Hypogeum är långt ifrån det enda intressanta templet i det maltesiska öriket. Både på Malta, och speciellt på grannön Gozo, finns det rika möjligheter att utforska flera imponerande byggnadsverk från förhistorisk tid.

Läs mer om Hideaways resor till Malta, där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter, här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer