El Caminito del Rey – Andalusien med pirr i magen

El Caminito del Ray
El Caminito del Ray. Foto: dancing_triss. CC BY 2.0

Det är garanti för pirr i magen och en enastående naturupplevelse, om du tar en tur på den berömda vandringsleden El Caminito del Rey i Andalusien. Stigen som öppnades upp på nytt år 2015, efter en omfattande renovering, inkluderar en beryktad, höjdskräckinjagande gångbro, och finns dessutom med på Lonely Planets lista över världens mest intressanta attraktioner.

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey, som översatt till svenska betyder Kungens lilla stig, ligger en knapp timmes bilfärd nordväst om Malaga, nära den lilla staden El Chorro. Stigen etablerades ursprungligen mellan 1901 och 1905, för att ge arbetare en enkel genväg mellan två vattenkraftverk i området.

Stigen blev dock snabbt också en genväg för övrig befolkning runt El Chorro, och år 1921 tog den spanske kungen Alfons XIII en tur på stigen, varpå den fick namnet El Caminito del Rey.

El Caminito del Rey.
El Caminito del Rey. Foto: Isa Ruiz. CC BY 2.0

Den mest berömda delen av stigen är en gångbro, som hänger mellan klippväggarna, högt över klyftan Garganta del Chorro. Efter årtionden av förfall, var framförallt denna del av stigen i slutet av 1990-talet en sorglig syn, och det var endast de mest våghalsiga som vågade sig ut på den håliga gångbron. Efter flera dödsfall, stängdes stigen helt för offentligheten år 2000.

Öppnad på nytt efter renovering

Efter flera års restaureringsarbete, och en investering på 5 miljoner Euro, öppnade Andalusiens berömda kungastig återigen år 2015. Idag kan du alltså på nytt bege dig ut på den spektakulära stigen – det är gratis, men kräver bokning.

Enligt den officiella beskrivningen är den totala längden av El Caminito del Rey på 7,7 kilometer, varav 1,5 kilometer är på de berömda gångbroarna. Man har vid renoveringen använt ursprungliga tekniker och material i kombination med moderna tillskott, som till exempel sektioner med glasbotten, där besökarna kan ta en svindlande titt ner i klyftans djup.

Du ska räkna med att spendera 4-5 timmar på att gå hela stigens längd.

Du hittar mer information om säkerhet, historia, och reservation till vandringsstigen på den officiella hemsidan för El Caminito del Rey.

Resor till Andalusien

Kungens lilla stig är långt ifrån den enda attraktionen du kan ta del av, om du vill åka på semester till Andalusien. Därtill kommer många andra spännande upplevelser i form av kultur, härlig mat och mycket mer. Du kan fördjupa dig i allt detta på en resa till Spanien, där du bor på ett unikt hideaway.

Läs mer om resor till Andalusien med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer