Dyk ner i kaffekoppens välbryggda universum

Italienskt kaffe är sägenomspunnet och världsomspännande – för vem har inte tagit espresson eller cappuccinon till sitt hjärta? Inspirationen till den kaffekultur som vi upplever i Sverige idag, kommer söderifrån, primärt från Paris – och intentionen var att erbjuda ett alternativ till de traditionella värdshusen eller konditorierna om man ville slå sig ner för att njuta av en kaka och kaffe.

Här nedan ska vi titta närmare på den italienska kaffekulturen och de italienska kaffetyperna, ger råd till kaffebryggning, tittar närmare på kaffefakta från Italien, och rekommenderar upplevelserika italienska caféer.

Olika typer av espresso

Espresson tillhör helt klart den mest kända italienska kaffetypen, här hemma i Sverige. För italienare är en espresso inte bara en snabb shot koffein. Det är en personlig stil – eller en smalsak om man vill – hur den ska bryggas och serveras. Exempelvis skulle en italienare aldrig komma på tanken att dricka sin cappuccino mitt på dagen, då denna endast ska drickas på morgonen. Men hur föredrar italienarna egentligen deras espresso?

Kaffe i glas
Kaffe, kaffe, kaffe… det är inte längre endast italienare, som älskar italienskt kaffe.

Espresso ristretto (kort): Några dricker sin espresso i en kort version, där bryggningen avslutas halvvägs, så att man uppnår en mer koncentrerad och mycket mörk kopp kaffe.

Espresso lungo (lång): Andra dricker espresson i en förlängd form, där man låter dubbelt så mycket vatten, i jämförelse med en vanlig espresso, rinna till. Missta dock inte detta för en Caffè Americano, som är en espresso med 2/3 kokande vatten – och är den typ av kaffe som mest liknar det bryggkaffe vi dricker på nordliga breddgrader.

Espresso macchiato (fläckad): Några föredrar sin espresso med lite mjölkskum på toppen, för att mjuka upp kaffesmaken.

Espresso corretto (kaffepunch): Andra dricker gärna sin espresso med några droppar grappa – eller annat brännvin – i koppen.

Espresso romano (romersk): En mindre länd variant av espresson är denna version, som innehåller noter av citron. Förr i tiden i Rom, gned man kaffekopparna rena med citron, vilket lämnade en svag smak av citron till nästa kaffe som bryggdes i koppen – och på det viset uppstod denna romerska variant, där man alltså gnider koppen med citron, brygger sin espresso och pyntar med citronskal.

Espresso Marocchino (kakao): 1/3 espresso i botten, sedan 1/3 varm mjölk, och till slut 1/3 kakao (några använder Nutella istället för kakao).

En liten FAQ om italiensk kaffebryggning

Vad är skillnaden mellan vanligt kaffe och espressokaffe?
Det är många faktorer som spelar in, när man ska namnge skillnaden mellan en förpackning vanligt kaffe och ett paket espressokaffe, då det inte endast handlar om vilka böner som används, eller hur kaffet mals. Det innebär nämligen en riktigt stor skillnad på smaken, att en kopp espresso (och här menar jag en espresso som bryggs i en riktig espressomaskin), endast är i kontakt med vattnet en väldigt kort tid, i jämförelse med vanligt bryggkaffe. Det spelar också in att vattnet ska ha ett visst tryck, när det rinner genom kaffet, så att rätt konsistens uppnås av de frigjorda oljor och aromer, samt att vattnet har en viss bestämd temperatur. Dessa faktorer betyder bland annat, att kaffet blir mildare i aromen, innehar mindre koffein och uppnår en mer intensiv smak och mer bitterhet och syre. Därnäst är det också av betydelse, att espressokaffet är finmalet, nymalet och av en lätt mörk till mörk rostning bestående av primärt Arabica- och en liten del Robustabönor. En vällyckad espresso känns igen på creman – det vill säga det mörkbruna, krämiga lager som täcker espressons yta.

Kaffebønner
Kaffebönor som ska till malning…

Vad är skillnaden på en espresso och en mokka?
Mokkan görs på det italienarna kallar en caffettiera – en italiensk mokkabryggare för hemmabruk, medan espresson bryggs på speciellt utförda elektriska espressomaskiner, som allt efter kvalitet kan ge kaffet rätt ryck (9 bar i jämförelse med mokkabryggarens 2,5 bar), och den rätta temperaturen (90-96 grader i jämförelse till mokkabryggarens 100 grader). Det lägre trycket ger mokkan mindre fyllighet och sötma, och den höga temperaturen ger mer bitterhet).

Hur optimeras den italienska mokkan?
Bönorna är inte det enda som bestämmer kaffets smak, men då en mokkabryggare inte kan utföra samma vattentryck som en espressomaskin kan, finns det några andra faktorer som spelar in för smaken på mokkan. Det är nämligen lika viktigt att hålla koll på hur länge man låter mokkabryggaren att koka – ju längre, desto mer bittert blir kaffet. För att uppnå ett mildare och mer aromatisk kaffe bör man därför hålla spisvärmen på medelvärme och stänga av plattan så fort kaffet runnit igenom. Därefter rekommenderas det att dricka den strax därpå, för att få fullt utbyte av kaffets doft och smak.

Därutöver är det viktigt att tvätta kannan noga innan nästa användning, då gammalt kaffe  maskinen gör kaffet bittert. En tredje faktor som spelar in för slutresultatet – och som gäller allt kaffe – är hur kaffe förvaras. Syre skadar kaffets arom. Det bästa är därför att förvara kaffet i en lufttät burk och i dess ursprungliga emballage.

Diverse kaffefakta från Italien

Läs kaffe på universitet

År 2000 öppnade kaffe-giganten Illy ett universitet för alla kaffeälskare. Unversità del Caffè di Trieste, Kaffeuniversitetet i Trieste, är ett världsomspännande företagande, som har som mål att erbjuda undervisning och fördjupning i kaffekulturens universum – från bryggning till försäljning. Universitetet har över 4000 kursdeltagare årligen, och det är öppet för alla – professionella som entusiaster – som gärna vill bemästra konsten att brygga den perfekta koppen kaffe.

Det italienska kaffebryggandet flyttar hem

Kafferitualerna i Italien, har ändrat sig sedan 1990. Statistiken visar, att det har skett ett fall på 20% i försäljningen av espresso på barerna runt om i Italien. Detta faktum ändrar dock inte, att kaffet fortfarande är deras föredragna dryck efter vatten: en italienare dricker i snitt 650 espresso om året. Så trots att de inte dricker lika många dagliga doser kaffe på den lokala baren, intar de istället det svarta guldet på jobbet eller i hemmet.

Kaffekopper
I Italien finns det gott om bra kaffebarer

Italienarna kompromissar inte på smaken

I förlängning till ovan nämnda historia, kan nämnas, att espressomaskiner till hemmet blir mer och mer utbredda i Italien – så att det numera också finns hos frisören. Detta är en av förklaringarna till att försäljningen i barerna har gått ner, då dessa maskiner står för 1 av 1o druckna koppar espresso. Förklaringen lyder, att det är billigare… men man vill fortfarande komma åt smaken och det krämiga skummet.

Italienska caféer värda ett besök

Många italienare älskar att inta dagens portion koffein ståendes, medan de nonchalant kastar huvudet bakåt för att få ner de sista dropparna i svalget. Inte desto mindre finns det i Italien ett stort utbud av caféer och kaffebarer med möjlighet för att slå sig ner och dricka sitt kaffe i lugn och ro.

Caffè Di Simo

Via Fillungo 58
LuccaToscana
För att besöka det mest pittoreska, historiska caféet i Toscana, ska du inte åka till Florens eller Siena, där många av de gamla, vackra lokalerna idag dessvärre har tagit över av stora modebutiker. Lucca bjuder istället på flera inbjudande caféer, som knappt har ändrat på sig sedan de öppnades. Ett storartat exempel på detta är Caffè Di Simo på stadens främsta gågata, Via Fillungo 58. Hit kom stadens mest kända “son”, operakomponisten Giacomo Puccini (samt många av hans kollegor) för att dricka sin kopp kaffe. Caféet är fullt av atmosfär från en svunnen tid – och service, interiör och klientel går upp i en högre enhet. Ett måste att besöka för nostalgiker!

Läs mer om Lucca

Italians were here...
Italians have left the building… (C) Louise Laurenius

Museo Atelier Canova Tadolini

Via del Babuino, 150/A-B
RomLazio
den eviga staden väntar en café-upplevelse utöver det vanliga, mitt emellan Den Spanska Trappan och Piazza del Popolo. Stället bjuder både på ett café, en thé-salong och på vinprovningar, och dessa förtrollande drycker intar du i en historiskt konstnärlig miljö, bland statyer, ofärdiga konstverk, skulpturverktyg och råa marmorblock redo att bearbetas. Stämningen påminner mest om en konstnärs verkstad – och det är inte långt från sanningen, då platsen tidigare var den kände neoklassicistiske skulptören Antonio Canovas verkstad.

Läs mer om Rom

Le Stanze

Via del Borgo San Pietro, 1/A
BolognaEmilia-Romagna
Njut av ditt kaffe i ett kapell, omringad av freskomålningar och historia. Le Stanze mitt i Bologna, är både en hip cocktailbar, modern restaurang och stämningsfullt café. Det är inrett i familjen Bentivoglios kapell från 1500-talet, med freskomålningar och jättestora kandelaber i taket. I många kretsar har baren ett rykte om dig, att vara bland de flottaste och hippaste barerna i Italien. Inredningen är väldigt lyckad, då Le Stanze har lyckats kombinera historiska detaljer med vintage och moderna inslag och färger. På dagarna är baren ett café fullt av mys och stämning, medan kvällarna präglas av hög musik och festligheter.

Läs mer om Bologna

Gran Caffè Defilla

Corso Garibaldi, 4
ChiavariLigurien
Mitt i Chiavari ligger Gran Caffè Defilla, som öppnade redan år 1900, och snabbt blev en kulturell, modern och litterär mittpunkt, och än id ag har kaffebaren lyckats bevara sin historiska prägel. Stället ligger under de karaktäristiska valven som Chiavari är så känd för, och här kan du naturligtvis slå dig ner utomhus. Den största upplevelsen får du dock, om du sätter dig där inne i den nobla och adliga miljön. Här kan du välja mellan ett överflöd av kaffedrinkar, liguriska specialiteter, konditorikakor och hemgjord italiensk glass. På fredagar och lördagar – samt varje kväll under sommarmånaderna – ser pianobare till att skapa rätt stämning. Det är stängt på måndagar.

Läs mer om Chiavari

Caffè Poliziano

Via Voltaia del Corso, 27/29
MontepulcianoToscana
Alla som besöker Montepulciano bör ta vägen förbi stadens vackraste café. Det öppnade redan 1868, men dess nuvarande utseende härstammar från början av 1900-talet. En kopp kaffe i baren kostar inte mer än på något annat ställe i staden, men du bör unna dig själv lyxen att slå dig ner vid ett av borden i en av de två stiliga salongerna, eller – om du har tur att få plats – på balkongen, varifrån du har en utsikt över landskapet som du sent kommer glömma.

Lär mer om Montepulciano

Antico Caffè Greco

Via dei Condotti, 86
RomLazio
Antico Caffè Greco ligger på Via dei Condotti 86 i Rom och är stadens äldsta café. Det öppnade år 1760 av en grek därav namnet greco. Caféet ligger precis vid den skandinaviska föreningen, och har därför haft stamgäster som H.C. Andersen, Thorvaldsen och andra skandinaviska konstnärer på 1800-talet. Med sitt centrala läge nära den spanska trappan, är stället mycket välbesökt, och är framförallt populärt bland kända italienare. Ett vackert café som idag är värt ett besök. Prismässigt är stället lite dyrare än normalt, men bjuder å andra sidan på en helt unik atmosfär.

Läs mer om Rom

Bar Turrisi

Piazza Duomo
Castelmola (Taormina) – Sicilien
Bar Turrisi ligger i Castelmola, en liten stad som ligger högt beläget ovanför TaorminaSicilien. Läget gör, att du har en helt magisk utsikt över Naxos-bukten från barens översta terrass, som du når via snäva smedjejärnstrappor som förbinder alla tre våningar. Baren är framförallt känd för två saker: 1) Familjen Turrisis eget mandelvin (vino alla mandorla, som produceras efter ett gammalt familjerecept och serveras iskallt, och 2) Lokalens utsmyckningar, som domineras av fallosar i alla möjliga storlekar och material, t.ex. trä och keramik.

Lär mer om Taormina

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer