Du träffar inte den sicilianska maffian på semestern på Italiens största ö

cosa-nostra-mafia-på-sicilien-1170x1006
Cosa Nostra eller bara trevliga män i hatt?

Som semestergäst på Sicilien, kommer du inte stöta på maffian, även om den fortfarande styr bakom kulisserna. Idag har den inte samma makt som för några årtionden sedan men fascinationen för den ljusskygga och hemlighetsfulla organisationen är dock fortfarande högaktuell.

Sicilianarna har länge kämpat för att bl erkända för något annat än endast vara bas för den av världshistoriens mest beryktade maffior. Och det har också lyckats. Idag refererar många till stränder i världsklass, till kulturarv och till ett rikt och mångsidigt kök, när det talas om Sicilien.

Anti-mafia museum i Corleone på Sicilien
Anti-Mafia Museet i Corleone på Sicilien

Sicilianarna i kamp mot maffian…

Kampen mot maffian på Sicilien har varit lång och seg. Under en lång tid var det framförallt myndigheterna som försökte styra upp maffian, men det var faktiskt först då civilsamhället – helt vanliga invånare och affärsinnehavare – började att göra upprör mot maffian, som utvecklingen tog fart och maffian tvingades in i defensiven. Många sluta på samma tidpunkt, att betala skyddsavgifter till maffian, vilket också hjälpte.

Sicilianarna är stolta över deras kamp. Många känner att de har återvunnit deras frihet – och stora landområden som maffian tidigare tagit över, är nu tillbaka in borgarnas förvar. Här odlas jorden igen, till glädje för många på ön. Och kampen mot maffian har spridit sig utanför Siciliens gränser, i samband med att dess invånare rört på sig – en siciliansk bagare bosatt i Rom, startade exempelvis en rörelse mot maffian.

Falcone
Giovanni Falcone är nog den person som är mest känd för att bekämpa maffian på Sicilien.

En av de viktigaste personerna då det kommer till bekämpandet mot maffiarelaterad brottslighet, är Giovanni Falcone, en domare från Palermo som var huvudorganisatör i den så kallade Maxirättegången som tog plats mellan 1986-1987. I rättegången åtalades 474 mafiosi, varav 360 fälldes. Tragiskt nog mördades Falcone i ett bombdåd tillsammans med sin fru och tre poliser, i en hämndaktion av mafioson Salvatore Riina för alla hans kompanjoner som blivit fällda i rättegången.

…och mot fördomarna!

Kanske var det på grund av den stora insatsen, och det stora modet från borgarnas sida, som en sicilianare för några år sedan, då han på sin semester i Köpenhamn på en italiensk meny kunde hitta pizzor med namn som Piazza Mafioso och Pizza Al Capone.

Den sicilianska mannen på semester i Köpenhamn var inte heller vem som helst – det var nämligen Fabrizio Ferrandelli, som hemma på Sicilien är vice ordförande för Anti-Mafia Kommissionen, och tillika mångårig stark maffia-motståndare.

Fabrizio Ferrandelli är trött på, att Sicilien ständigt kopplas ihop med maffian på det viset. Många sicilianare anser också, att den fortsatta fascinationen av maffian – vilken många som inte själva måste leva med en maffia ger uttryck för – bidrar till att glorifiera maffian.

Struktur Mafia familie på Sicilien
Struktur på en “familj”. Foto: Wikiwand

Maffian och grön energi

Framstegen i kampen mot maffian på Sicilien är stora, men det råder inga tvivel om att en stor del av öns handlare och affärsmän fortfarande betalar skyddspengar. Och grannregionen på fastlandet, Calabrien, är så starkt påverkad av sin egen maffia, att de lokala myndigheterna fortfarande måste få hjälp från den centrala makten i Italien för att klara av utmaningarna.

Det är svårt att avgöra, om maffian på Sicilien på riktigt är på väg att försvinna, eller om de begränsade och starkt familjebaserade grupperna endast har flyttat lite mer ut i gråzonen mellan legitim och illegal handel. Ett tillslag från maffian för ett par år sedan tyder på det sistnämnda. Här fann man nämligen ton av utrustning till vindmöllor och solenergi…

Mer om den sicilianska maffian (Cosa Nostra)

Många som besöker Sicilien, vill gärna veta mer om maffian och dessutom besöka några av de kända platser där maffian genom tiderna har haft sina tillhåll. Du kan besöka alla sevärdheter på egen hand, eller deltaga på en utflykt med en lokal guide. Det finns flera utflykter att medverka på, som har maffian som tema. Du kan också läsa mer om den italienska maffian på Sicilien på Wikipedia, eller i artikeln Best of Sicily (på engelska).

Al Pacino i Gudfadern - kanske den mest kända mafioson genom tiderna - även om det bara är på film
Al Pacino i Gudfadern – kanske den mest kända mafioson genom tiderna – även om det bara är på film.

Andra upplevelser på Sicilien

Sicilien är som sagt mycket mer än bara maffia. Och om du har lust att uppleva öns fantastiska stränder, njuta av den goda maten, besöka de fascinerande kulturlämningarna, strosa runt på mysiga gator och torg och kanske till och med bestig vulkanen Etna, då kan du få mycket mer information om Hideaways resor till Sicilien här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer