Du bör uppleva Amalfikusten minst en gång i livet

Amalfikysten_positano_cover
Amalfikusten måste upplevas minst en gång i livet!

Amalfikusten anses av många vara världens vackraste kuststräcka; om det är sant låter jag vara osagt, men att den är vacker, det är ett som är säkert!

Jag vet att jag tar till stora ord, när jag skriver att du måste uppleva Amalfikusten minst en gång i livet, men jag menar det verkligen! Jag har rest till Sorrento och Amalfikusten otaliga gånger, och varje gång känner jag samma känsla av lycka – här är helt enkelt otroligt vackert!

Nu är det inte endast den vackra naturen, som lockar mig och folk från hela världen; i och runt omkring Amalfikusten hittar du några av de största sevärdheterna i Italien – ja, till och med i Europa – och så har du alla de små trevliga städerna längs kusten, maten, solen och inte minst invånarna! Amalfikusten har allt du behöver för en bra semester, oavsett om du reser hit för att uppleva kultur eller för att bada i Medelhavet.

Kort information om Amalfikusten

Amalfikusten är verkligen en betagande sträcka – som nämnt, är det en av de platser du måste uppleva innan du dör, och helst i sällskap med någon du älskar – det är en perfekt destination till en bröllopsresa. De stora bergen har citronlundar och vackra landsorter som ligger på sluttningarna, där klipporna faller rakt ner i det klara blå havet. Det är ett dyrt och välbesökt område, framförallt under sommarmånaderna, men om du kommer hit utanför säsongen, kan du ha tur att få uppleva några lugna dagar där du kan njuta av de vackra vädret, den fantastiska naturen och de idylliska landsorterna – en upplevelse du kommer att komma ihåg hela livet.

Vinmarker over bjergene nær byen Ravello
Vinfält i bergen nära staden Ravello på Amalfikusten.

Neapel är det perfekta motstycket; staden är pulserande, färgrik, och full av konstnärliga och arkitektoniska pärlor – och staden kan absolut besökas i sig själv på en storstadssemester. Här har du också en bra utgångspunkt till att utforska de välbevarade romerska städerna Pompeii och Herculaneum, liksom du kan bestiga den aktiva vulkanen Vesuvius.

Upplevelser på din resa till Amalfikusten

Stränderna i Positano

Två av stränderna i Positano är täckta av grå sand. Huvudstranden, Spiaggia Grande, är full med barer och diskotek, och här kan du hyra en av de dyraste solsängarna i mannaminne – de kostar drygt 20 Euro om dagen i den arnfria avdelningen. I väst ligger Fornillo, som är lugnare, där du kan hyra en kanot eller trampbåt. Där finns också en dykklubb. Mer isolerade bukter kan du nå genom att segla bort lite från kusterna.

Du kan också besöka de tre klippiga småöarna precis utanför kusten vid Positano, där sirererna sjöng för Odysseus, och där Nureyev byggde en sommarvilla, vilket inte är så märkligt då platsen är omringad av det klaraste havet du kan tänka dig. Öarna tillhör reservatet Punta Campanella Marine, och är lätta att nå via båt från Positano.

Conca dei Marini

Från Hotel Belvedere går en stig, som leder direkt ner till den centrala stranden. Den betår av små, lite hala, stenar vilket gör att den inte är så fullproppad med folk – ta det försiktigt! Du kan simma över till en liten bukt som ligger västerut, där det också finns ett litet café som serverar snacks och iskall limoncello!

Villa Cimbrones trädgårdar

De eleganta trädgårdarna är vackra, och till och från väldigt välbesökta då många gärna vill betrakta de vackra blomsterarrangermangen, statyerna, rosträdgården, de neoklassiska miniatyr-templen och den betraktande utsikten över kusten. Du kan också besöka ett kloster och en krypta på detta historiska hotell, som renoverades av Lord Grim – samma Lord Grim som också har designat Big Ben i London.

Villa Cimbrone
Villa Cimbrone bjuder på stor skönhet…

Amalfi och katedralen

En imponerande domkyrka dekorerad med marmor, som byggdes på 1000-talet och renoverades i barockstil på 1700-talet. Kyrkan har fantastiska bronsdörrar, och sammanflätade valv i klostret samt en historisk krypta som innehåller de delar av aposteln Andreas som inte finns att finna i Skottland.

Marina di Furore

Detta är den mest imponerade av alla fjordar längs lusten; vägen går längs en bro över fjorden, och en stig leder upp längs klyftans kala väggar till Tovere.

Vandringsturer

Om du planerar en vandringstur längs Amalfikusten, kan du köpa en guidebok/karta kallad Monti Lattari på de lokala turistkontoren. De flesta hotell kan också hjälpa till att tipsa om olika rutter.

Sentiero degli Dei är en tur på 4-5 timmar som går mellan klipporna över Positano. Du kan starta i Nocelle, som kan nås via buss från Positano. Härifrån kan du gå till Colle della Serra, där du ska gå mot Praiano om du ska med bussen tillbaka till Positano. Om du inte vill gå ner för backen, så kan du gå motsatt väg, där du startar antingen vid Vettica-kyrkan eller Praiano-kyrkan, även om denna rutt är lite svårare.

Ravello
Ravello är en av de vackraste landsorterna på Amalfikusten…

Atrani-Ravello är en tur på 3-4 timmar, och är en kort – men brant – tur, som leder förbi två av kustens mest idylliska landsorter. Från kyrkan i Atrani kan du se den uppåtgående stigen, som leder direkt till högre höjder på en klippa varpå den leder direkt upp längs berget via en närmast oändlig trappa. Tittar du ner, kan du se klipporna och de första serpentinsvängarna på vägen till Atrani.

Valle delle Ferriere är en tur på 5 timmar, som går genom en djup dal med ett fridfullt landskap mellan bergen längs Amalfikusten. Du kan börja turen i Pontone, Monuta eller Campidoglio, och gå nordväst för att korsa dalen, varpå du går söderut för att nå Pogerola där du kan ta bussen, eller gå, tillbaka till Amalfi.

Neapel

Neapel var en gång i tiden den största staden i Europa, och är idag en stad med en något bleknande elegans. Här finns präktiga patricier-villor, imponerande torg, dekorativa barock-kyrkor, och stadens hus är intressanta och till och från målade i överväldigande färger. Staden är full med smala gator, där tvättlinorna hänger tvärs mellan husen, och här råder en atmosfär full av liv med vespor som kör snabbt förbi de lekande barnen. Bilkörning inne i stadskärnan är ett nöje som endast de lokala invånarna vågar sig på. Du bör inte förvänta dig samma finesser som går att hitta i Florens eller Siena, men du bör besöka det intressanta arkeologiska museet, samt museerna med modern konst och italiensk renässans. Det finns dessutom underjordiska passager där du kan se religiösa skulpturer – bland annat Cristo Velato (den beslöjade Kristus) i San Severo-kapellet – och staden har också en medeltida borg.

Napoli
Utsikt över Neapel och Neapelbukten…

Därutöver kan Neapel skryta med att kunna erbjuda den mest utsökta pizzan i hela Italien. Mode och mat är två saker som du kan få mycket av under ett besök i Neapel, liksom lotteri och fotboll också är populära sysselsättningar. Invånarna är både glamorösa, hjärtliga och följsamma, och de är den typen av människor som kan bära upp de mest pråliga kläderna och ha de mest särpräglade frisyrerna – men som alltid har tid för en liten pratstund eller en häftig diskussion. Du bör vara beredd på, att det sker många brott i staden, och at den lokala maffian, Comorran, fortfarande har stor makt i området – även om det inte är något du bör bekymra dig över om du bara uppför dig med sedvanlig hövlighet.

Pompeii

Du bör komma hit tidigt på dagen för att undvika störa turistgrupper, medan du utforskar denna intressanta plats där du kan uppleva en hel stad med gator, butiker, villor och en amfiteater som fortfarande är relativt välbevarade trots de en gång var begravda under Vesuvius lava. Om du inte redan har läst den, så kan du förbereda dig inför besöket genom att läsa Robert Harris roman Pompeii – det är en riktigt fångande bok, som du gott och väl bör läsa innan ditt besök.

Pompeji
Pompeii är en fängslande – och också lite obehaglig – plats att uppleva…

Herculaneum

Du bör också lägga vägen förbi Herculaneum, som är ytterligare en romersk stad, som översvämmades av lava. Det omkringliggande området är inte så vackert, men staden är mindre besökt än Pompeii, och det finns fina fresko-målningar och mosaiker att uppleva i stadens badhus och i de eleganta villorna. Frånbåde Pompeii och Herculaneum kan du ta en buss eller taxi till foten av Vesuvius, varpå du kan ta turen upp till toppen av Vesuvius till fots – en promenad på cirka 45 minuter (beroende på väder). Om du planerar att bestiga Vesuvius bör du avsätta en extra dag i området.

Se alla resor till Amalfikusten med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer