Du äter och dricker gott i Spanien

Churros
Smaka på Churros på din resa till Spanien. Foto: Keith Williamson. CC BY 2.0

De flesta som tänker på Spanien och dess mat, tänker direkt på tapas, paella och kraftiga rödviner. Och det är ju inte så konstigt, för just tapas och paella är kanske de mest klassiska spanska rätterna – och när det kommer till vin, så är Spanien världens tredje största producent.

Magin runt tapas

Tapas är ett stort koncept, som i grund och botten sträcker sig över en massa små rätter. Själva ordet tapas betyder “lock” eller “att täcka”, och att konceptet fått just detta namn, beror på att tapastraditionen började med att man lade en bit bröd som lock på sitt vinglas, för att undvika att flugor skulle dyka ner i det.

Tapas
Tapas! Foto: Arnaud DGCC BY-SA 2.0

En av många kända tapas är Albóndigas, som är små, läckra köttbullar som ofta serveras i en god sås. Därutöver är den mexikanska tortillan ännu en smakfull tapas, som du nästan inte kan undvika. Och tillsammans med enkla rätter, som vitlöksbröd, grillad chorizo och fyllda oliver, blir den samlade middagen något helt speciellt. Ens smaklökar utmanas av de olika smakerna från det spanska köket, och det är just variationen som gör tapaskonceptet så intressant.

Läs också: Allt du behöver veta om tapas

Paella

Med tankarna på den spanska solen, undviker du nog inte att se de stora, vackra paeallapannorna framför dina ögon. Spanjorer, som svänger runt det saffransfärgade riset tillsammans med olika skaldjur och grönsaker. Detta berg av vällagad mat, som skickar ut fantastiska dofter, är inge du vill missa.

Paella mad i Spanien
Varje region i Spanien har sin paella.

Rätten härstammar ursprungligen från Valencia, men du kan få en portion paella i hela Spanien. Och ofta serveras den från en stor panna eller tallrik, så att alla kan dela på maten. Paella kan se ut på många olika vis, och innehålla många olika ingredienser, då man använder regionens bästa råvaror. Det betyder, att varje region i Spanien har sin egen version.

Kraftigt, spanskt vin

En spansk måltid är inte fulländad utan ett gott, spanskt vin – och med över 600 druvor i Spanien, finns det många viner att välja emellan. Dock är den största delen av Spaniens vinproduktion baserad på cirka 20 olika sorter. Den vanligaste druvan är Airén. Det är en vitvinsdruva, och vinet som produceras av den, har ofta en hög alkoholprocent. Däremot är den näst vanligaste druvan, Tempranillo, en druva som är välkänd för rödvin. Den känns ofta igen under namn som Cencibel, Ull de Llebre eller Tinto Fino.

De spanska rödvinerna kännetecknas framförallt av deras kryddiga och kraftiga smaker, som många värdesätter. Och med det stora urvalet, kommer du helt säkert hitta ett vin som passar din smak.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Amalie

Tomatfestivalen ”La Tomatina” – Spaniens vildaste matkamp

Historierna är många runt tomatfestivalens ursprung. Den mest utbredda av dem säger,...
Läs mer