Du äter och dricker gott på Sicilien

bruchetta_ss_1
Italiensk bruschetta - populärt på Sicilien (som i resten av landet)

Siciliansk mat får det mesta av sin magi från det stora överflödet av kvalitet och färskhet, som de lokala råvarorna skänker.

Haven runt Sicilien är fulla med fisk och skaldjur; kustslätterna och floddalarna är fulla med fruktplantager, lundar och marker med grönsaker, baljfrukter, korn och nötter; bergen och sluttningar är fulla av vinrankor och skogar; och stora flockar av nötkreatur betar över större delen av landet. Det finns också ett betydande antal vilda djur i de mer avskilda regionerna, och vilda rovfåglar flyger fortfarande fritt omkring. Detta överflöd, tillsammans med några av de mest berömda kulinariska traditionerna i Medelhavsområdet (bysantinskt, arabiskt, franskt, spanskt och syditalienskt inflytande), har skapat ett kök som är både delikat, flammande, rustikt och raffinerat.

Vin på Sicilien

Sicilianska viner har äntligen funnit deras rätta plats. I många år exporterades de i stora mängder för att stärka årgångsvinerna från andra delar av Europa, men en ny generation av vinproducenter har revolutionerat standarden av produktionen, kvaliteten och marknadsföringen – med resultatet att fler och fler sicilianska vinbönder blivit erkända både i Italien och internationellt. I förlängning av denna utveckling, har många vinbönder öppnat upp för offentligheten, och det är möjligt att besöka dem, se hur produktionen går till på nära han, och naturligtvis också smaka på vinerna, njuta av en vidunderlig måltid och vackra omgivningar.

Donna-Carmela-Sicilien-restaurant-bord
Donna Carmela restaurang på Sicilien

Sicilianska viner är berömda för att vara starka, välsmakande och ha en fyllig kropp. De stora skillnaderna områdena där de odlas, har skapat en oändligt varierande typografi på ön, vilket innebär att du kan hitta druvor som inte finns på några andra platser i världen. Det är kort sagt en lekplats för en vinälskare, och dess fulla potential har ännu inte realiserats.

Vin är inte den enda alkoholhaltiga dryck av betydelse på Sicilien. En populär after-dinner-dryck, är Amaro – en örtlikör, som är perfekt för att smälta en stor siciliansk måltid. Många privata middagar avslutas med en kall flaska av detta slag på bordet – ofta ledsagad av timtals långa konversationer. Glöm inte, att Sicilien också producerar några lokala ölsorter, som smakar ganska gott. De flesta av dem är ljus lager, som ofta smakar lite mindre är de populäraste italienska ölsorterna, som Peroni eller Castello.

Limonello
Limonello

En annan dominerande frukt, citronen, utgör bas i en av de mest kända likörerna i Italien: Limoncello. När den massproduceras varierar den från söt till sur (med många olika steg däremellan), och det är då en stark och fyllig dryck. Är den är hemlagad, är den otroligt bitter, och enormt stark, men otroligt god.

Annan dryck på Sicilien

De stora citruslunderna, gör att det är möjligt att få färskpressad apelsinjuice större delen av året på Sicilien, men annan främmande, färsk frukt är på väg. Bästa platsen att smaka på dessa lokala citrusdrycker, är på den lokala kiosken på torget, där de serveras till dig ståendes i baren. Det är ett gott alternativ till dig som behöver en paus efter en lång stadsvandring på en varm sommardag. En drink som ger ny livskraft.

Mandelskörden är inte mindre än citrusskörden, och en av de alkoholfria dryckerna du bör prova på Sicilien, är Latte di Mandorla (mandelmjölk). Det är ett härligt, kallt, alternativ till kaffe eller te, och serveras ofta på sommaren på ön. Den massproduceras oftast, men några barer gör fortfarande sin egen version.

Lokala specialiteter

Nästan allt på Sicilien är en lokal specialitet. Varje provins, stad, landsort och hushåll proklamerar stolt, att just deras kök är det bästa – och att deras recept är det äkta. Caponata (en underbar siciliansk grönsakssallad) är ett bra exempel: alla har sin egen favoritversion på denna rätt, och även om ordet finns på menyerna runt om på hela ön, kommer rätten att se olik ut vart du än kommer (men den är alltid värd att prova).

Køb din mad på marked på Sicilien
Köp din mat på en marknad på Sicilien

Ingen post på menyn förtjänar att bli ignorerad, men restaurang-menyerna kan diskuteras länge med servitörer, som ofta är mycket ivriga att förklara sättet rätten lagas på, eller förklara det färdiga resultatet (samt vilka viner som passar bästa till varje unik rätt). Några av de största nöjena inom siciliansk gastronomi, är urvalet av småkakor, tårtor, glass och annat sött som du kan hitta i delikatessbutiker, konditorier, barer och caféer över hela Sicilien.

Denna sista kategori kallas tavola calda, och är en gemensam beteckning på välsmakande konditorikakor och snacks, som den östra delen av Sicilien framförallt har specialiserat sig på. Det är ofta en blandning av kött, ost, oliver, tomat och ris, i ett förvirrande urval av former och smak, och utgör ett slags mellanmål på alla tider av dagen. Och som all annan mat på Sicilien, bör den provas…

Resor till Sicilien

Har du blivit sugen på att själv testa allt Sicilien har att erbjuda – både på matbordet och i form av upplevelser och sevärdheter? Då behöver du en trevlig utgångspunkt, och Hideaways erbjuder flera sådana. Vi handplockar alla våra hotell och semesterlägenheter på hela ön, och lägger stor vikt på autentiska boenden med personlighet och charm.

Se alla resor till Sicilien med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer