Drömmen om Italien hittar du på en agriturismo på landet

Under större delen av min uppväxt har jag fått höra min pappas önskan om att han – efter att han gått i pension – tillsammans med min mamma skulle vilja flytta ner till den italienska landsbygden, öppna ett litet B&B och leva resten av livets glada dagar under den strålande italienska solen. Jag tror det är många som delar hans dröm – bilden av det romantiska Italien intensifieras ytterligare då du föreställer dig själv ståendes mitt i ett böljande grönt backlandskap, omgiven av vinrankor och cypresser, och med doften av solmogna tomater någonstans i bakgrunden.

Livet på landet
Drömmen om Italien innefattar ofta ett hus på en kulle, kanske någonstans i Toscana…

Nu är det ju lättare sagt än gjort – att öppna en egen business i Italien är inte världens enklaste sak, då det innebär en hel del krångel innefattandes oförståelig italiensk byråkrati. Men. Det finns en lösning – du kan faktiskt göra drömmen om livet på landet i Italien till verklighet. Och det, utan något krångel alls – nämligen som gäst på en agriturismo.

Vad är en agriturismo?

Så vad är då en agriturismo, kanske du undrar? Ordet är en sammansättning av två italienska ord – agricoltura som betyder lantbruk, och turismo som betyder turism – och det förklarar precis vad det är, nämligen en semester på landet. Agriturismo är en typ av turism som, i Italien, har utvecklats mer och mer de senaste 40 åren, och idag finns det över 20 000 lantbruk i landet som bjuder in sina gäster att vivere la campagna – det vill säga leva lantlivet på ett enkelt sätt, långt bort från stadens formaliteter och oväsen.

Tack vare agriturismon, har den italienska landsbygden lyckats bevara en stor del av de små, viktiga och prestigefyllda historiska och traditionella lantbruken, vilka ofta befinner sig i svårtillgängliga områden. Faktiskt är det så, att en stor del av olika agriturismo är belägna på kullar och i berg, där lantbruk som kräver stora ytor och produktionssystem aldrig skulle kunna byggas upp. Agriturismon gynnar istället produktionssystem av mindre dimensioner, vilka ofta integrerar miljön som omger den – allt ifrån skogar och hav, till närheten till historiska städer och antika minnesmärken.

Vespa i Florens
Trots att i princip alla agriturismo ligger ute på landet, är det också många som har nära till trevliga kulturstäder med mycket att se och uppleva. Här, ett litet torg i Florens.

Agriturismo, är alltså ett sätt att på nära håll lära känna de platser där den italienska kulturen föddes och utvecklades – och där det fortfarande finns en massa skatter att upptäcka!

Behöver man hjälpa till med lantbruket när man bor på en agriturismo?

Nu kanske du tror att det här med att spendera semestern på en bondgård, innebär att du ska gå upp i ottan för att mjölka korna och samla in äggen från hönsgården – men då har du fel! Även om bondgården är fullt aktiv – det kan vara en vingård där de producerar eget vin, en liten fabrik där de gör olivolja i mindre skala, eller en hästgård där du kan få rida om du vill – så är det ingen som förväntar sig att du ska rulla upp skjortärmarna och hjälpa till – om du inte vill såklart! Jag kommer aldrig att glömma då jag var på besök på en vingård och fick lära mig hur man sedan urminnes tider hade framställt vin på gården – och när de frågade om någon var intresserad av att hjälpa till, var jag inte sen med att hoppa ner i den stora träbaljan och trampa druvor med mina bara fötter. Det var en fantastisk upplevelse!

Trampa vin i Italien
Du behöver inte hjälpa till med arbetet på bondgården – men vill du, så får du! Och det finns ju tråkigare jobb än att dyka ner i en tunna med vindruvor…

Många agriturismo har nuförtiden en pool på området, samt erbjuder exempelvis matlagningskurser eller rundvandringar med vinprovning – så din enda uppgift under semestern, är att bestämma dig för, på vilket sätt du vill njuta för dagen.

Det bästa med att bo på en agriturismo? Maten!

Burrata med grönsaker
Italiensk mat är enkel, men full av fantastiska smaker. Det behövs inte mycket mer än burrata, grönsaker och olivolja för att ställa till med fest – och är de framställda och odlade på den egna gården, blir det extra trevligt!

Det kanske redan är underförstått, men jag säger det ändå: bor du på en gård som själv odlar sina grönsaker, föder upp sina egna djur, producerar sin egen olivolja och framställer sitt eget vin – då kommer du garanterat att äta bra! I italiensk matkultur är det nonna (mormor/farmor) som regerar – och då många agriturismo är familjeägda, är det inte ovanligt att det är just henne du hittar i köket.

Då råvarorna hämtas på den egna gården, består måltiderna inte bara av lokala, traditionella rätter för området – de är också säsongsbetonade vilket är ytterligare en garanti för en smakfest du aldrig har varit med om.

Och inte nog med det – ofta kan du köpa agriturismons egna varor direkt på gården, och du kan därmed komma hem med flera flaskor vin och olivolja i bagaget till nästan inga pengar alls! Så festen kan, med andra ord, fortsätta på hemmaplan!

Behöver du fler argument?

Listan på varför du bör överväga att bo på en agriturismo nästa gång du väljer att åka till Italien, kan göras oändligt lång, men för att avsluta denna artikel vill jag nämna dessa tre:

Traktor i vinfältet
Genom att bo på en agriturismo stödjer du också bevarandet av italienska kultur och småskaliga lantbruk…

Lev som lokalinvånarna: Kommer du ihåg den där drömmen om Italien som jag nämnde i inledningen? Den innefattar i hög grad en önskan om att på riktigt leva som italienarna gör, något som inte går att undvika på en agriturismo. Du lär känna lokalinvånarna, och får se, uppleva och ta del av deras vardag bortom turismen i städerna.

Mycket för pengarna: I jämförelse med ett vanligt hotell är det oftast billigare att bo på en agriturismo – och nu för tiden finns det allt ifrån enkla och genuina bondgårdar, till gårdar med mer lyx och flärd. Du kanske inte ska förvänta dig samma typ av service på en agriturismo som på ett hotell (det är exempelvis svårt att hålla igång en 24-timmars reception, eller room service på en bondgård), men du kan däremot förvänta dig en mer personlig vistelse med stor italiensk gästfrihet.

Läget: Du kommer att få se platser du aldrig annars hade fått upptäcka. Du kommer att kunna sitta på en terrass, eller i en trädgård, med utsikt över det otroligt vackra italienska landskapet. Du kan välja att bo på en agriturismo oavsett var i landet du befinner dig, från Lombardiet i norr till Apulien i söder, och oavsett var i landet du befinner dig, kommer du att få leva den italienska drömmen.

Att bo på en agriturismo är som att befinna sig i hjärtat av kulturen – mer italienskt än så blir det inte!

Vill du veta också bo på en agriturismo nästa gång du är i Italien?

Då rekommenderar vi dig att titta in på vår sida om konceptet, där du också hittar våra agriturismo runt om i hela Italien.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer