Din guide till den italienska rivieran

Manarola
Manarola i Cinque Terre är bara en av många vackra platser att besöka i Ligurien.

Den italienska rivieran sträcker sig från den franska gränsen, via Genova och ner längs den italienska halvön, och bjuder på några av Italiens vackraste kustområden och kuststäder – inte minst Cinque Terre. I denna korta guide kan du läsa om kuststräckans alla höjdpunkter.

Äktenskap mellan natur och kultur

Den västra rivieran (kusten mellan Frankrike och Genova) kallas av lokala turistmyndigheter för Blomsterrivieran – ett sätt att locka turister, me området är också otroligt vackert med blommor i alla möjliga färger och former.

Den östra rivieran, från Genova ner längs halvön, är Medelhavets vackraste äktenskap mellan natur och kultur. Pastellfärgade hus lyser upp i de gröna bergen, som kastar deras fötter rakt ner i havet och skapar härliga bukter. Landsvägen slingrar sig fast längs sluttningarna, medan motorvägen A12 högt upp i inlandet både genomborrar bergen i tunnlar och balanserar på höga broar. Området är ett av Italiens vackraste, och det krävs att du har god tid på dig för att hinna med att uppleva det mesta.

Portofino
Portofino på den italienska rivieran.

Cinque Terre

Cinque Terre kan väl bäst översättas till de fem byarnas land – och det handlar de facto om fem städer (Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore) som ligger fastklamrade längs bergssidan med nästan lodräta sidor ner i havet. För inte så väldigt många år sedan, kunde du endast komma till Cinque Terre till fots eller via båt, men då man byggde järnvägen mellan Genova och Pisa i Toscana, fick invånarna i de fem små byarna en vidgad kontakt med omvärlden. År 1978 kompletterade man med asfalterade vägar ner till alla fem städer, bland annat för att gynna turismen. I alla städer har man nu infört parkeringsplatser, där du betalar 1 euro i timmen för att ställa bilen och sedan kan gå rakt ner i staden. Trots de nya vägarna, marknadsför de fem byarna sig fortfarande som “ett oupptäckt paradis” – något som numera kanske är sanning med modifikation.

Vandrarens Paradis

Cinque Terre kallas också för Vandrarens Paradis. Mellan alla fem städer leder vandringsleder, vilka är mycket populära bland naturälskare. Turen går upp längs stigar och trappor, med den råa klippkusten nedanför. Du passerar vinfält och hus som en gång i tiden var bebodda. Stängsel är byggda lite här och var, och på vissa ställen är det så brant att det inte går att ta sig fram. Men du kan ta dig från första byn till den sista på stigarna. Det går uppför och nedför, och svetten kommer att pärla på pannan – men utsikterna längs klippkusten och de omgivande terrasserna gör det hela väl värt. Därför är det också många vandringsentusiaster som reser till just Cinque Terre.

Kärleksstigen – Cinque Terre

Är du romantiskt lagd, så är rutten mellan Riomaggiore och Manarola platsen för dig. Den kallas Via dell’Amore (Kärleksstigen) och anlades redan år 1930. Stigen har en fantastisk utsikt över havet och är därför ett perfekt utflyktsmål för förälskade par (och turister från hela Europa).

Det bästa sättet att uppleva Cinque Terre på, är att köpa ett dagskort. Det ger obegränsad tillgång till tågtransport mellan städerna samt tillgång till vandringslederna.

Riomaggiore
Stämning en kväll i Riomaggiore.

Riomaggiore

I Riomaggiore bör du besöka kyrkan S. Giovanni Battista från 1300-talet, med dess nygotiska fasad från 1870. En promenad leder till slottsruinen från 1400-1500-talet, och en lite längre tur tar dig till den heliga fristaden Madonna du Montenero. Mellan Riomaggiore och Manarola leder Via dell’Amore, vilken är belagd med stenar och därför enkel att promenera på. Stigen bjuder på en betagande utsikt och barska omgivningar.

Manarola

Manarola ligger på en stor klippa, och är mycket välskött. De yttersta husen visar var slottet i staden låg, innan det ödelades år 1273. Kyrkan San Lorenzo byggdes år 1338. År 1195 föddes Påve Innocenzo V i Manarola, som en del av familjen Fieschi.

Corniglia

Corniglia ligger på en lite högre klippa än de två första landsorterna. Här är vinodlingen framträdande och på de branta sluttningarna kör bönderna runt och rensar och plockar vindruvorna från små bergsbanor. Vinbägare märkta med Corniglia har hittats bland utgrävningarna i Pompei, vilket visar att stadens vin var högt ansett redan för 2000 år sedan.

Havnen i Vernazza.
Hamnen i Vernazza.

Vernazza

Vernazza ligger vid havsytan, och innehar Cinque Terres enda småbåtshamn. Landsorten ligger vid floden Rio Vernazzolas utlöp i Medelhavet, och staden känns igen på avstånd med sina två arabiskt inspirerade torn och den gotisk-liguriska kyrkan S. Margherita d’Antiochia. En timmes promenad från Vernazza ligger den heliga platsen Santuario della Madonna di Reggio, som härstammar från 1000-talet.

Monterosso

Monterosso al Mare har den största av de fem landsorterna. Idag är det mer än badort än en medeltida stad, och stränderna fylls till bredden under somrarna. På torget San Giovanni Battista, hittar du en gotisk kyrka med samma namn, och en vacker gång med valv, som leder ner mot havet. Klocktornet fungerar också som utkikstorn. Målerisamlingen i kyrkan San Francesco är värd ett besök. Området är skyddat och huserar några av de vackraste landskapen i Italien. Här har tidigare generationer omformat och bearbetat bergen till terrasser, som idag är fyllda med vinrankor och olivträd.

Bil i Ligurien
Boka en hyrbil till semestern och utforska den vackra kuststräckan.

Resor till den italienska rivieran – Ligurien

Den italienska rivieran, som utgörs av Liguriens kuststräcka, är ett resmål som skapat för en livsnjutare. Här kan du lätt spendera många semestrar, utan att tröttna, för området är fullt av kulturella sevärdheter, fantastisk natur och gastronomi.

Läs mer om resor till Ligurien med In-Italia här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer