Detta händer på Madeira år 2018 – läs om årets största händelser

Blomsterfestival Madeira
Blomsterfestivalen är en av de stora händelserna på året, på Madeira.

Ön i Atlanten där det alltid är vår, Madeira, kommer också år 2018 att bjuda på en sann pärlrad av underhållande festivaler, marknader, religiösa högtider och sportarrangemang. Om du vill åka iväg på en aktiv semester med både kultur- och naturupplevelser, finns det därför en massa möjligheter, nästan oavsett när på året du åker till den portugisiska blomsterön.

Årets största händelser

Här nedan kan du se ett urval av både återkommande händelser, och nya tilltag, som du kan uppleva på Madeira under 2018.

Nyårsdoppet (1 januari)
Om du brukar känna dig lite dagen efter på nyårsdagen, är det kanske Madeira Plunge helt rätt arrangemang för dig. Med inspiration hämtat från Nieuwjaarsduik i Holland, där tusentals modiga själar på nyårsdagen varje år trotsar kylan och kastar sig ut i vågorna, har man på Madeira sedan 2015 arrangerat samma typ av nyårsdopp. Det kräver självklart inte ett lika långt övertalande att kasta sig i havet på Madeira där vattentemperaturen är mer behaglig än på de mer nordliga breddgraderna.

Cantar os Reis (5 januari)
Konungarnas sång är en gamma tradition, som firas den 12 kvällen efter jul. Tidigare gick sångare och musiker från dörr till dörr och sjön öns traditionella sånger. Idag håller man denna afton flera olika konserter runt om på ön, bland annat i stadsparken Jardim Municipal i huvudstaden Funchal.

Karneval (7-14 februari)

Madeira karneval
Rio eller Funchal är den stora frågan… Foto: Jamie Neely, CC BY 2.0.

Under Madeiras traditionella karneval som tar plats i Funchal i februari, känns det som en del av Rio de Janeiro har kommit till ön, och gatorna fylls av tusentals människor och vackert klädda sambadansare.

Karnevalen består av både officiella, schemalagda händelser, och mer spontana privatfester, som också lyckas sprida ut sig på gatorna. Har du själv lust att deltaga i festligheterna, är det möjligt att göra så i paraden o Trapalhão, där många lokala deltar iklädda fantasifulla kostymer.

Blomsterfestivalen (19 april – 6 maj)

Blomsterparade Madeira
Blomsterparaden i Funchal.

Den traditionsrika blomsterfestivalen, är en av de mest färgsprakande och livsbejakande händelserna du kan uppleva på Madeira. Detta är en festival, som i hög grad involverar öns befolkning, vilka går ihop för att skapa några av festivalens många fantasifulla och färgrika blomsterskulpterer och blomstermattor/tavlor.

MIUT – Madeira Island Ultra Trail (28 april)
Clube de Montanha do Funchal arrangerar detta bergslopp, där du som deltagare kan se fram emot en unik (och tuff) löpupplevelse på en 115 km lång rutt som korsar ön på tvären, från Porto Moniz till Machico över några av de högsta bergen. Det avhålls också sidolopp på endast 85, 42 samt 16 kilometer, om du inte har mod att ge dig på den fulla distansen.

Atlantic festival (9-30 juni)
Festival do Atlantico som markerar sommarens början på Madeira, sträcker sig över större delen av juni. Festivalen består bland annat av en musikfestival, en fyrverkeritävling, samt flera olika mindre gatuföreställningar. Varje lördag kan du alltså se fram emot konserter följt av ett imponerande fyrverkeri. Det är också under denna månad, som man på Madeira – liksom i resten av Portugal – firar de populära helgonen Santos Populares.

Madeira vinfestival (26 augusti – 9 september)

Vindruer Madeira
Upplev vinproduktionen på Madeira från nära håll.

Vinfestivalen är din möjlighet att komma nära inpå, och uppleva de långa traditionerna som är sammankopplade med öns vinproduktion. Festivalen som går av stapeln i samband med vinskörden sent i augusti/början av september, har rötter tillbaka till redan innan Madeira blev ett populärt resmål, och har därför också ett stort lokalt deltagande. Festligheterna börjar med vinskördefestivalen i Estreito de Câmara de Lobos, där du bland annat kan se, och själv deltaga, i den traditionella trampningen av druvorna. Därefter har du i Funchal möjlighet att besöka flera små bodar där du kan smaka på viner och prova andra lokala delikatesser. Programmet omfattar också flera olika utställningar och uppvisningar.

Columbus-festivalen på Porto Santo (13-15 september)
Festival på Madeiras grann-ö för att ära den stora upptäcktsresenären Christoffer Columbus, som under en tid i sitt liv bodde här. Festivalen bjuder på utställningar och konserter.

Madeira naturfestival (2-7 oktober)

canyoning Madeira
Under naturfestivalen kan du prova krafterna i den alltmer populära sporten Canyoning.

Målet med naturfestivalen är att inspirera aktiva semestergäster att nyttja alla de möjligheter som finns för att utforska Madeiras enastående natur – oavsett om det är på land, till havs eller i luften. De flesta känner till exempel till vandringsturerna längs de gamla vattenkanalerna (levada), men det finns många andra möjligheter att hålla en aktiv semester på Madeira. De kan till exempel prova krafterna med canyoning, dykning och paragliding.

Här kan du läsa mer om en semester med fokus på naturen på Madeira

Fyrværkeri Madeira
Luta huvudet tillbaka, och låt dig imponeras av fyrverkeriernas show på himlen över Maderia.

Jul- och nyårsfirande (1-31 december)
Reser du till Madeira under årets sista månad, behöver du inte missa äkta julstämning. Det är sant, att vädret på Madeira kanske inte är det juligaste vi kan tänkta oss, men bortsätt från avsaknaden av slask och hager, bjuds det på massor av julstämning med alla färgrika ljus på stadens gator, julmarknader och mässor i kyrkorna.

Nyårsafton är likaså något helt unikt att uppleva på Madeira, inte minst tack vare det enastående fyrverkeriet som tar plats vid hamnen i Funchal på nyårsnatten. Fyrverkeriet tillhör de största i världen, och lockar besökare från både när och fjärran.

Resor till Madeira med handplockade semesterbostäder

Det finns ingen dålig tidpunkt att besöka Madeira under 2018. Framförallt inte baserat på alla ovanstående händelser och arrangemang som ger möjlighet att få uppleva den lokala kulturen och öns fantastiska natur, året om.

Vill du ha en oförglömlig semester, bör du välja att resa med Hideaways. Då bor du på ett noga utvalt hotell eller semesterbostad, som säkrar dig den perfekta utgångspunkten för att utforska öns alla attraktioner. Vill du vara säker på, att det finns plats på helt rätt hideaway i förhållande till dina önskemål, är det inte för tidigt att redan nu börja planera nästa års resa till Madeira.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer