Det toskanska köket – en guide till de toskanska rätterna

Det är inte utan grund, att det finns så många kokböcker om just det toskanska köket, vars enkelhet både förbluffar och begeistrar. Man skulle nästan kunna säga, att de toskanska rätterna avspeglar mentaliteten i Toscana: rättfram, enkelt och fullt av njutning.

Det finns många anledningar att åka till Toscana: det bildsköna landskapet, de pittoreska små och större städerna, det oändliga utbudet kulturskatter – och naturligtvis maten och vinet!

Det är fascinerande att inse i hur stor grad traditionen faktiskt präglar maten i Toscana, och hur få utländska rätter som har fått fäste här – du hittar sällan andra nationers rätter på de toskanska menyerna. Vita bönor spelar fortfarande en central roll och det typiska, osaltade brödet, används på en rad olika sätt i matlagningen. Dessutom vattnas det nog i munnen på varenda lokalinvånare när de hör ordet cavolo nero (svartkål).

De mest populära rätterna från Toscana

Här nedan följer några av de mest populära toskanska recepten från vår blogg. Prova en eller alla av rätterna och dröm dig tillbaka till det toskanska köket.

Spaghetti alla salsiccia

Spaghetti med salsiccia, toskansk kål och pinjekärnor

Biscotti di Prato

Toskanska mandelskorpor

Ribollita

Toscansk kålsoppa

Penne All'Arrabbiata

Penne 'angry style' i het tomatsås

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti med pancetta, parmesan och ägg

Våra mest populära hotell med restaurang i Toscana

Det är faktiskt svårt att äta dåligt i Toscana (med mindre att du faller för en av de värsta turistfällorna i Florens eller nära det lutande tornet i Pisa). Det största problemet brukar istället vara, att välja – både mellan restaurangerna och mellan rätterna på deras menyer. Och då ska vi inte ens tala om hur svårt det kan vara att välja vin till rätterna, för Toscana producerar ju några av världens bästa i sitt slag. Sann njutning med mat och vin i kombination kan vara ett problem om du reser runt i bil – därför vill vi rekommendera att du bor på en plats där du också äter och dricker gott på hotellets restaurang.

Med många års erfarenhet av att sälja resor till Italien och Toscana har vi också ätit på otaligt många restauranger (fler än vi kanske kommer ihåg). Med denna bakgrund presenterar vi här stolt ett litet urval av några av de platser där du kan bo på din resa till Toscana – och där maten smakar otroligt gott. Vi har naturligtvis många, många fler förslag vilka du hittar på vår hemsida.

Albergo Quattro Gigli

Det är svårt att inte bli begeistrad över detta hotell, som på alla sätt och vis inkarnerar kärnan av vad Toscana är. Skulle vi välja bara en plats som representerar de bästa med Toscana, så skulle det bli Albergo Quattro Gigli.

Här kan du njuta av ett vackert inrett och stämningsfullt hotell, som ligger i en bortglömd medeltida stad mitt i Toscana. Och som om det inte vore nog serverar de praktfull mat i vackra lokaler. Lägg därtill stor gästvänlighet, en strålande vinkällare och en vacker utsikt från den intima trädgården så är vi hemma. Här kan du för övrigt också delta i matlagningskurser.

Hotel Sovestro

Endast en 20-minuters promenad från San Gimignano, hittar du Hotel Sovestro med utsikt över vinfälten. Det öppnade för många år sedan som restaurang och pizzeria, sedan byggde man ut och tillförde rum och satsade i samband med det också mer på det äkta toskanska köket (och avskaffade pizzorna). För att göra den långa historian kort, så är Hotel Sovestro en solskenshistoria om konstant framgång och förbättring. Tre generationer i familjen Failli arbetar dagligen med driften och bjuder dessutom med massor av historia och gästvänlighet.

Restaurangen står för vällagad, toskansk mat som är traditionell men med plats för raffinerade nyheter och kreativitet. Vi älskar att åka tillbaka hit och äta favoriten på menyn: kyckling i vinsanto med druvor – billigt och fantastiskt läckert. Om du älskar sötsaker, ska du också prova kakan fylld med varm chokladsås och vaniljkräm… bland mycket annat.

Agriturismo il Castagnolino

Om du tycker om små, intima ställen med god mat och rara värdar, kommer du snabbt falla för Agriturismo il Castagnolino. Den gamla bondgården är idag hem för Marta och hennes man Ivano, samt deras hund Sara och katten Eva. Men huset är lite för stort för dem, så du har också inrett sex smakfulla sovrum som de hyr ut.

Runt huset har de en liten produktion av saffran, olivträd och diverse aromatiska örter. Allt detta används i stort omfång i deras härliga mat, som de serverar varje kväll till den lilla skaran gäster, antingen i det stora gemensamma vardagsrummet eller ute på terrassen. Det är imponerande hur de kan variera rätterna så mycket som de gör, från kväll till kväll. Tänk om man hade kunnat äta lika gott i Sverige utan att behöva betala tre gånger så mycket som man gör i Toscana – då skulle vi vara lyckliga!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer