…det talas annat än italienska i Italien?
Även om Italiens riksmål är italienska, finns det många gränsområden där det talas andra språk av större delen av befolkningen. T.ex talas det tyska i Sydtyrolen, som gränsar till Österrike, franska i Aostadalen nära Mont Blanc och katalanska i Alghero på Sardinien.
…det är tradition att äta danskt rågbröd på Sicilien?
Eller nästan… i staden Castelvetrano på Siciliens nordvästra kust, har man nämligen en lång tradition att producera pane nero (svart bröd). Brödet är runt och mörkt som ett rågbröd, men framställs av vanligt durummjöl blandat med ett särskilt grovt, lokalt korn – Tumminno – som är släkt med durum. Mjölet mals med handkraft på traditionellt vis, och är alltså mycket grovt, degen jäster en lång tid, formas till runda bröd, strösslas med sesamfrön och bakas i stenugnar. Det grova mjölet och den långa baktiden gör brödet svart utanpå, medan det är saftigt och gyllene inuti. Det är alltså bara på gränsen okej att likna det vid danskt rågbröd…
…Julias högra bröst glänser mer än det vänstra?
På Via Capello 27 i Verona hittar du statyn av Julia, som är känd från Shakespeares tragedi om de två unga älskande Romeo och Julia, som båda dog en tragisk död. Under balkongen, där Romeo och Julia förklarade sin kärlek för varandra, hittar du en staty av Julia i brons. Det sägs att det bringar lycka att röra vid hennes högra bröst, och resultatet av detta är, att hennes högra bröst har blivit putsat genom åren och är helt glimrande. Om det faktiskt ger lycka eller inte, det finns det ingen statistik på.