Det perfekta jobbet för Nutella-älskare? Ferrero söker provsmakare i Italien

Älskar du Nutella? Då har du nu möjligheten att säkra dig drömjobbet! Ferrero, den italienska producenten av det berömda chokladsmöret, söker nämligen just nu 60 provsmakare till deras laboratorium i Alba, en charmig stad i Piemonte.

Erfarenhet inte nödvändig

Ferrero har naturligtvis länge använt dig av provsmakare för att utveckla Nutella, och deras andra produkter, men enligt den italienska tidningen La Reppublica, är det första gången företaget efterfrågar icke-professionella provsmakare. Enda kravet för att ansöka är faktiskt, att du inte lider av någon form av allergi och att du har någorlunda datorkunskaper.

Om du har sådan tur att du blir utvald, följer från den 30 september en tre månaders betald praktikperiod. Här ska du inte bara skärpa dina smak- och luktsinnen, utan kommer också att lära dig sätta ord på det du smakar. Efter denna period väljs de 40 bästa provsmakarna ut, som därefter anställs i en av två smakpaneler hos Ferrero i Alba.

Som provsmakare på en av Italiens mest kända företag, blir din uppgift att både provsmaka färdiga produkter, däribland Nutella, men också de råvaror som används i produktionen – olika former av kakao och hasselnötter till exempel.

Det kommer troligtvis vara många som ansöker till detta unika jobb, men det är dock endast på tal om ett deltidsarbete (2 timmar om dagen, 2 dagar i veckan). Så innan du bestämmer dig för att göra en livsförändring och flytta till Italien, ska du nog hitta ytterligare något att sysselsätta dig med…

Nutella kaffe
Entusiaster kan nog hävda att man kan äta Nutella hela dagen lång, men det är nog mest populärt till frukost… Foto: Pixel2013, Creative Commons.

Historien om Nutella

Den bredbara chokladkrämen har varit känd under namnet Nutella sedan 1964, men blandningen av socker, olja, hasselnötter och kakao, uppfanns faktiskt av den italienske konditorn Pietro Ferrero precis efter andra världskriget.

Den uppfinningsrika konditorn från Piemonte hade, på grund av bristen på varor efter kriget, svårt att skaffa tillräckligt med kakao för att producera choklad. Men denna knapphet fick honom att tänka till, och istället uppfann han en söt blandning av hasselnötter, socker och endast en liten mängd av den dyrbara kakaon. Denna massa formades till hårda block, som man sedan kunde skära skivor av och lägga på brödet.

Det hårda pålägget, som Ferrero kallade för Giandujot var dock lite svårt att tugga, och hade också den nackdelen att barnen endast åt det söta, och kastade bort brödet. År 1951 presenterade Ferrero därför en vidareutveckling av Giandujot, som var bredbar: Supercrema. Det var dock Pietro Ferreros son, Michele, som förändrade receptet på hasselnöts- och kakaokrämen, och år 1964 lanserades den under namnet Nutella, som sedan dess har blivit en av världens mest berömda pålägg.

Ställer du idag ett års produktion av Nutella-glas på rad, kommer de – enligt Ferrero själva – att nå 1,8 gånger runt jorden. Så det är inget snack om saken – Ferrero är en av de största användarna av hasselnötter i världen.

Piemont vinmarker
I vackra Piemonte kan du spendera lång tid på att utforska alla de små charmiga landsorterna.

Kulinarisk semester i Piemonte

Reser du till Alba i Piemonte, har du alltså en bra ursäkt för att äta Nutella-mackor till frukost – det är ju en lokal produkt! Men om du inte är övertygad om den kulinariska kvaliteten av det berömda chokladpålägget, har staden och resten av regionen också mycket annat att bjuda på.

Piemonte är bland annat känd som tryffelns huvudland, liksom det är från denna region de kraftiga och smakfulla vinerna Barolo och Barbaresco kommer. Alba och regionens alla andra vackra städer är dessutom länd för deras trevliga torg, fulla av caféer och restauranger, där du kan fördjupa dig i det lokala kökets härligheter.

Vill du själv uppleva den norditalienska regionen vid foten av Alperna? Escapeaway har redan handplockat de semesterbostäder i Alba, och i resten av Piemonte, där du får du bästa ramarna om semestern, och dessutom har en bra utgångspunkt för att utforska regionens alla spännande sevärdheter. Hitta din resa till Piemonte här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer