Det lutande tornet i Bologna

Le due Torri - de skæve tårne i Bologna
Le due Torri - de skæve tårne i Bologna

Du känner säkert till det lutande tornet i Pisa, men visste du, att det inte är unikt i sitt slag i Italien? Kör du exempelvis ett par timmar nordöst, till Bologna i grannregionen Emilia-Romagna, kan du se Le due Torri – två torn som lutar oroväckande emot varandra.

Flest torn i Bologna

Under medeltiden var höga torn viktiga för att kunna hålla ett öga på om fienden närmade sig staden. Men för Bolognas välmående familjer, var det också sammankopplat med hög status att bygga sitt eget torn. Historikerna tror, att lusten att skryta med sina tillgångar, resulterade i att det på en tidspunkt fanns över 100 torn i staden. Det har således funnit bättre möjligheter för att ta sig högt över marken här, än i Toscanas berömda tornstad, San Gimignano.

Precis som i San Gimignano miste uppförandet av tornen med tiden sitt värde som statussymbol i Bologna, och de flesta torn förstördes sedermera vid blixtnedslag, bränder eller krig. Om du besöker Bologna idag, ser du därför endast en liten del av alla ursprungliga torn.

 Asinelli og Garisenda
Det gäller att hitta helt rätt vinkel för att få ett bra foto av tornen Asinelli och Garisenda. Foto: =BSayle, CC.

Le due Torri – de två tornen

Av Bolognas cirka 20 bevarade medeltida torn, är de två lutande granntornen, Asinelli och Garisenda, de mest iögonfallande och kända. De lägsta tornet, Garisenda, lutar ungefär lika mycket som det lutande tornet i Pisa. I förhållande till de lutande tornet i Pisa, ligger Le due Torri mer inklämda, och nära inpå kan det vara svårt att få en uppfattning om tornens tillstånd. Man ser ofta turister som förgäves försöker att hitta helt rätt fotovinkel, utan störande element. Det är kanske en del av förklaringen till att Bolognas lutande torn aldrig har uppnåt samma berömelse som marmortornet i Pisa, som också byggdes på 1100-talet.

Due torri Bologna
Framförallt Garisenda-tornets lutning kan se oroväckande ut. Tornet har dock stått sådär i flera hundra år…

Det högsta tornet, Asinelli, som är 97 meter högt, är öppet för allmänheten för ett biljettpris på några få euro. Turen upp längs trätrappans 498 slitna trappsteg är inte något för folk som har dåliga knän – eller lider av höjdskräck för den delen. Men du belönas för dina ansträngningar när du kommer ur, med vackra panoramautsikter över Bolognas karaktäristiska terrakottafärgade byggnader.

Du kan också titta ner på granntornet Garisenda, som endast är 48 meter högt. Ursprungligen byggdes de två tornen i samma höjd, men medan Asinelli därefter blev högre i en tillbyggnad, fick Garisenda istället en del av sin topp bortplockad, då tornet på 1300-talet började att luta oroväckande mycket.

Bologna Asinelli
Asinelli-tornet. En titt ner i djupet. Foto: Tango7174, CC.

Öppnar återigen i juli

Det är nog många, som på turen upp i det cirka 900 år gamla Asinelli-tornet har funderat på, hur hållbar byggnaden faktiskt är. Men det är inte på grund av lutningen, eller brister i konstruktionen, som tornet varit stängt för besökare sedan april.

Däremot har man varit tvungen att renovera den inre trappan och förstärka ramverket, som många långa nordeuropeer nog har tyckt varit alldeles för lågt. Enligt planen ska tornet återigen öppna för besökare i början av juli, då det dessutom lanseras ett online bokningssystem där du kan beställa entrébiljetter till en bestämd tid, och därmed slippa stå i kö.

Upplev Bologna på en trevlig stadssemester

Utöver många vackra byggnader, är den vackra huvudstaden i Emilia-Romagna rik på trevliga torg och charmiga gator där du kan spendera lång tid med att utforska butiker – eller varför inte slå dig ner på ett café med en espresso, för att betrakta livet som passerar. Bara fem minuters promenad från de två tornen, hittar du Bolognas hjärta, Piazza Maggiore. Det är dessutom här på stadens centrala torg, som du kan se ett annat berömt torn, Torre Accursi, som år 1444 fick installerat ett stort klockverk.

Hitta handplockade semesterbostäder på vår sida om resor till Bologna här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer