Det kulinariska Madeira

Det är enkelt att frestas till att stanna kvar vid frukostbordet på Maderia. Men se också fram emot dagens övriga måltider på ön. Foto: PortoBay, CC BY 2.0.

Madeira är mycket mer än vacker natur och blommor – ja, en av de saker vi älskar allra mest med Madeira, är dess goda kök, som gång på gång överraskar oss.

Vi har frågat många av de lokala ö-borna, varför maten på Madeira är så god. Enligt dem, är en av orsakerna till varför maten oftast är bättre här än på andra ställen i Portugal, att många besökare från andra länder i både Europa, Asien och Sydamerika har slagit sig ner här permanent. Därför kan du se fram emot god mat inspirerad från många av världens alla hörn.

Medelhavsmat med en twist

Madeiras invånare älskar mat, och de kulinariska upplevelserna på ön, är en fröjd både för ögat och smaklökarna. Fisk, olivolja och vitlök återkommer i många av de lokala specialiteterna på Madeira, och kort sagt påminner dessa rätter en hel del om vad vi känner igen från Medelhavsländerna – men med en liten smakfull skillnad: alla de exotiska frukterna som odlas på ön används i alla möjliga fantasifulla sammanhang, och inspirationen är inte endast hämtad i Portugal, men också i Afrika.

Frugter Madeira
Madeiras kök består av ett stort utbud av färsk frukt.

Madeiras invånare äter ofta ute på restaurang, och de avnjuter gärna en trerätters meny två gånger om dagen. Det mycket varierade Madeira tar sig uttryck på tallriken, så det är ett sant nöje för alla sinnen att slå sig ner till bords. Portionerna är stora, liksom urvalet restauranger – framförallt med tanke på Madeiras blygsamma storlek. Du kan enkelt äta en god middag för två personer för runt 200 kronor, inklusive husets vin som generellt är portugisiskt och gott. Även på topprestaurangerna kommer du undan billigare än vad du är van vid här hemma, och den gastronomiska upplevelsen är stor.

Familiemiddag Madeira
Det behöver inte vara dyrt att ta med familjen på restaurang på Madeira.

En typisk måltid på Madeira

De flesta av Madeiras invånare äter fisk varje dag, men äter gärna kyckling eller nötkött vid högtiderna – alltid tillsammans med ett stort urval färska grönsaker som får toppbetyg även hos de mest inbitna köttätarna.

Under en typisk middag serveras först tre-fyra delikata smårätter, tillsammans med öns otroligt goda lantbröd. Huvudrätten kan sedan till exempel bestå av Espetada-spett, med små grillade nötköttsbitar, tonfirskbiff med ingefärschutney kyckling kokad i Madeira-vin, eller öns berömda djuphavsfisk, Espada som tillagas med bananer. Därtill serveras alltid flera olika slags grönsaker, som är fulla av vitaminer, som t.ex. spröd savojkål, bönor, stekt sötpotatis, morötter, yams och solmogna tomater. Prova också miho frito – stekt majsgröt, nästan som Italiens polenta.

Kaffe kage Madeira
Måltiden bör naturligtvis avslutas med något sött.

Söta frestelser

Och även om du nu nått en punkt, där magen säger stopp, så är det nästintill omöjligt att motstå dessertvagnens frestelser – allt från brasilianska solgula kakor av ägg, koos och mango, till hemlagade puddingar och apelsin-parfait med Madeira-glasskräm.

Sist men inte minst, gör det underverk med en stark espresso och lyckligtvis kan de också konsten att brygga gott kaffe på den lilla paradisön för gourmeter och gourmander.

Läs mycket mer om den portugisiska blomsterön här på bloggen. Och om du själv vill uppleva ön, så hittar du din nästa resa till Madeira med Escapeaway här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer