Det italienska köket

Italiensk mad
Italiensk mat i massor

Italiensk mat är mycket karaktäristisk – inte bara på grund av ingredienserna, men också på grund av det sätt rätterna serveras på, och de omgivningarna de avnjuts i. Det italienska köket är unikt och mycket speciellt och när maten tillagas på rätt sätt, leder den snabbt tankarna toll Florens, Sicilien, venedig och andra italienska städer som har haft stort inflytande för kokkonsten

En typisk italiensk måltid börjar med en förrätt (antipasto) följt av 1-2 huvudrätter (primo och secondo). Därefter avslutas måltiden med en dessert (dolce) följt av en espresso. Den första huvudrätten (primo) består ofta av en pasta, risotto eller en soppa. Den andra huvudrätten (secondo) består normalt sätt av kött eller fisk med tillbehör (contorni), vilka i de flesta fall ska beställas separat. Desserten består ofta av en kaka, frukt eller glass. Kaffet serveras alltid efter efterrätten, som ett avslut för att sätta igång matsmältningen. Det ska också nämnas att det till de flesta italienska måltider naturligtvis också serveras vin.

Vad gör italiensk mat italiensk?

Det är kanske en märklig fråga, och det mest närliggande svaret är väl egentligen att rätten kommer från Italien. Men det är i hög grad ingredienserna och kryddorna som är essensen av italiensk mat. Där man med enkla medel lyckas trolla fram stora smaker som bidragit till att sätta det italienska köket på världskartan.

Om man tittar på några av de ingredienser som främst kännetecknar italiensk mat, kan de flesta nog enas om att tomater och pasta står överst på listan. Men tomaterna kom faktiskt inte till Italien förrän på 1500-talet (från den nya världen), och pastan kom från Asien. Inte desto mindre, har dessa ingredienser använts i italienska rätter i flera hundra år – i kombination med allt från skaldjur, lokala grönsaker och kött i alla former. Kryddor som oregano och basilika sammankopplas också starkt med italiensk mat. En del kryddor har kommit in via landets norra delar där man tagit inspiration från grannlandet Frankrike, andra kommer via södra Italien där man inspirerats av arabiska kulturer som präglat det italienska köket, framförallt det på Sicilien.

Pasta carbonara
Den berömda pastan kommer ursprungligen från Asien. Italienarna utvecklade den dock på sitt helt eget sätt.

Det är i grund och botten denna stora uppfinningsförmåga och kreativitet, som tillsammans med ingredienserna gör italiensk mat just italiensk. Landets invånare lyckas ta en enkel lista med ingredienser och förvandla dem till kulinariska mästerverk fulla av smak. Även moderna rätter, som Tiramisù, är väldigt kreativa. Vem hade annars tänk tanken att kombinera savoiardikex med kaffe och Marsala i en dessert som samlar allt i en form?

Upplev italiensk mat

Den stora italienska emigrationen till Amerika, startade i början av 1900-talet, men många italienska rätter blev populära först efter Andra Världskriget. Det var då de hemvändande amerikanska soldaterna tog med sig många saker hem – däribland italienska kvinnor som i sin tur hade med sig recept från olika regioner av Italien. På detta vis, började det italienska kökets popularitet snabbt sprida sig till resten av världen.

Pasta och tomatsås har idag hängivna fans över hela världen, och det går inte att resa någonstans på jorden där du inte kan få tag på en pizza. De klassiska krämiga pastarätterna, som t.ex. fettucine Alfredo serveras också från New York till New Dehli – även om dess ursprung inte solklart är italienskt.

Stenovnsbagt pizza
Pizzan är kanske världens mest kända rätt.

Det italienska köket kan vara något av ett matäventyr, som du inte får missa. Det finns också många läckra, traditionella rätter – också långt fler än de allra mest kända klassikerna.

Ta till exempel Sicilien och de traditionella sicilianska såserna, som är några av de bäst bevarade kulinariska hemligheterna i detta soliga land. Och det italienska brödet är också i en klass för sig. Du känner säkert till ciabatta och focaccia, men har du hört talas om piadina eller piada, det italienska svaret på den spanska tortillan? Om du vill ha ost till ditt bröd, har italienarna också ett stort urval som på många sätt och vis kan mäta sig med de franska ostarna. Prova en god Fontina eller den lokala Abbamare från Sardinen.

Om du vill prova något annat än pasta, är gnocchi ett bra alternativ. Dessa små potatisbollar är goda serverade till en klassisk tomatsås eller som tillbehör till en större rätt (även om italienarna inte serverar dem som tillbehör). Däremot kan de slänga ner dem i olika sopper, till exempel i den klassiska Minestrone Veronese.

Gnocchi
Gnocchi är en stor det av det italienska köket.

Det är naturligtvis ingen som säger, att du inte bara kan äta en helt vanligt pizza. Den klassiska neapolitanska pizzan med så exotiska ingredienser som tomater från den nya världen, tagna till Europa via Spanien, samt bröd från Grekland, är nu populär över hela världen.

Oavsett vad du kastar dig över bland de kulinariska upplevelserna, är du garanterad ett matäventyr på en helt ny nivå när du dyker ner i det äkta och originella italienska köket.

Norditaliensk mat

När man pratar om italiensk mat, tänker de flesta på pasta, pizza, spaghetti eller salami. Men precis som många andra länder, har Italien ett mycket varierat kök, och de regionala variationerna kan framförallt särskiljas mellan landets norra och södra delar. Det finns naturligtvis gemensamma punkter, men om du reser norrut mot alperna eller till de nordligaste kusterna, kommer du att hitta rätter som varierar från dem i söder. Här har pasta mindre ofta huvudrollen – istället är det ris som lägger basen för många läckra rätter. Dessutom är smör en vanligare ingrediens i de norditalienska rätterna och används ofta istället för – eller tillsammans med – olivolja.

Risotto, lagad på det kortkorniga italienska riset arborio, är till exempel en vanlig rätt i Lombardiet, som är en region i den norra delen av Italien. Skinka från lokala grisar är också en vanlig syn i Lombardiet, och korvarna härifrån är några av de bästa du kan hitta. En annan favorit här i området, är vilt kött – ofta i form av capriolo alla valdostana, som är en italiensk gryträtt. Om du är vegetarian kan du testa polenta, en rätt som baseras på finmalet majsmjöl som i flera generationer varit en rätt för fattiga, men som idag finns på menyn hos flera av stjärnkockarna i regionen.

Risotto
Risotto är en typisk rätt från norra Italien och finns i en mängd olika varianter.

Piemonte är en annan region i norra Italien, som är känd för sina vita tryfflar. Om du besöker denna del av Italien, ska du prova den lokala fonduen, en ostdipp av mjölk, ägg och den lokala, vita tryffeln. Missa inte heller att testa den lokala råbiffen, carne cruda, som naturligtvis också kan fås med vit tryffel eller med hyvlad parmesan.

Italien är välsignad med en lång kuststräcka, så det finns rikligt med rätter från havet. Fisk och skaldjur hämtas in från kusten, men i norra Italien kan du också få gott om färskfångad karp och öring från floden Po som löper genom både Piemonte och Lombardiet.

Ovanstående är naturligtvis bara några av norra Italiens läckra specialiteter, som är värda att prova om du befinner dig i denna del av landet.

Syditaliensk mat

Maten från södra Italien är välkänd för de flesta. Här är pasta vanligare än i norra Italien, och vem har inte hört talas om pizza? Den unika smaken av olivolja och tomater är också mer klassisk för rätterna här, än områdena längre mot norr. Med det finns variationer i det syditalienska köket, som kanske kan överraska några. Här ger de långa skördesäsongerna italienarna möjlighet att producera otroliga grönsaker och de långa kuststräckorna bjuder på en rik och varierad mängd av fisk och skaldjur.

Den neapolitanska pizzan är inte den enda mat som staden är känd för. Syditalienarna är nämligen också väldigt glada för att stoppa ner all världens fisk, kött och grönsaker i frityrsmeten. Det blir till läcker street food som ofta säljs på stadens gator och torg. Det är också här i Kampanien som du hittar några av de godaste pastarätterna, samt fantastisk lasagne, och det finns det goda grunder till. Goda rätter startar med goda ingredienser och det är i detta område som markerna ger det bästa durumvetet. Du hittar inte heller bättre ricotta på någon annan plats. Dessutom producerar de solrika sluttningarna på Vesuvius vid Neapel inte bara vindruvor i världsklass. De levererar också jorden och värmen som ger San Marzano-tomaterna deras goda smak och såser lagade på dessa tomater är kända världen över. Det finns naturligtvis också massor av rätter med kött och fisk i det syditalienska köket – allt från kalvkött från Kalabrien till fantastiska ostron från kusten.

Napolitansk streetfood
Neapolitansk streetfood – friterade godsaker.

Längre söderut, ner mot Sicilien kommer du att märka att många rätter har inflytande från Grekland och Arabvärlden. Oliver från Sicilien räknas bland de bästa i världen och bättre auberginer går inte att hitta någon annanstans. Här kan du dessutom smaka på fantastiska italienska kakor i form av sicilianska cannoli eller den läckra kakan cassata som är en favorit bland lokalinvånarna.

När du en gång provat maten från södra Italien, kommer du knappt vilja äta något annat.

Italienskt bröd

Även om Italien är mest känd för sina pastarätter, finns det ytterligare en kategori inom det italienska köket, som inte ska överses av dem som söker goda smaker – nämligen italienskt bröd. Bröd är något man ätit i alla tider, något som är väldigt tydligt i detta soliga land där möjligheterna är många. Många skandinaver kommer dock att uppleva att det italienska brödet kan göra en besviken i förhållande till vad vi anser vara ”ett gott italienskt bröd”. I norra Italien gillar det exempelvis vitt, dagsgammalt, halvtorrt bröd. Och i Toscana har de för vana att inte salta bröddegen vilket ger ett rätt smaklöst bröd (som dock håller länge). Däremot är Toscanas invånare mycket uppfinningsrika när det kommer till att använda brödet på läckra och smakfulla sätt i olika rätter. Men det bästa brödet hittas, generellt, i Rom och i södra Italien.

Focaccia är nog en av de mest kända italienska bröden, och det på goda grunder. För dem som älskar ett mjukt, kryddat bröd, finns det knappast något bättre. Focaccia lagas på ett liknande sätt som sin företrädare pizzan, då brödet trycks ut med fingrarna för att därefter bakas i en stenugn. Ofta gör man små gropar i brödet innan det bakas, vari man kan hälla olja och kryddor som rosmarin och timjan, som ger smak och bidrar till att bibehålla fuktigheten i brödet.

Ciabatta är ytterligare ett känt bröd, som är helt annorlunda än focaccian. Det liknar mer ett traditionellt bröd med massor av små hål i, och passar perfekt till att samla upp olivolja eller bara att äta som det är. Ciabatta lagas överallt i Italien, och regionerna har flera olika varianter.

Från den historiska regionen Emilia-Romagna kommer det läckra italienska flatbrödet Piadina eller Piada. Det är nästan som ett arabiskt flatbröd eller en mexikansk tortilla. Fett (som t.ex. strutto), varmt vatten och oblekt mjöl blandas och rullas ut med en kavel. Sedan steks degen i en stekpanna tills den är klar att äta efter 3-4 minuter.

Piadina
Piadina är gott till en aperitivo.

Grissini är en annan lokal specialitet som är svår att undvika då de serveras på i stort sätt alla restauranger i Italien. Det finns självklart tusentals olika recept för alla regioner och kockar har deras eget favoritrecept. De kan därför fås med allt från havssalt, diverse kryddor, tomat och olika ostar.

Om man är ute efter bröd i mindre storlek kan man prova en cornetto, som påminner om den franska croissanten. Degen rullas ut, skärs i trekanter, penslas med ägg (och kanske smör) och rullas sedan ihop.

Lite socker ändrar ofta ett vanligt bröd till en dessertliknande läckerbit, men är du sugen på en riktig läckerbit, bör du prova panini dolci alla cannella, som kan liknas vid en kanelbulle med här med potatis i degen för att få en luftigare upplevelse. Den italienska kanelbullen strösslas med kanel och socker – och ibland mandlar.

Oavsett vad du föredrar, kan du vara säker på att du hittar ett italienskt bröd som kommer falla dig i smaken.

Italienska ostar

De Gaulle sa en gång om Frankrike: ”hur kan man leda ett land med 246 olika ostar?”. Men Italien är faktiskt inte långt efter Frankrike när det kommer till urvalet ostar. Och det kommer nog inte heller som någon överraskning, eftersom Italien är ett land med många olika regioner och en stolt matkultur.

Även de italienska öarna har många lokala ostar att bjuda på, och från Sicilien kommer t.ex. Abbamare som är en halvmjuk ost gjord på en härlig blandning får- och komjölk. Den traditionella sardinska osten Formaggio Marcio, som är en mjuk, läcker fårmjölksost som innehåller levande larver, är unik i sitt slag – men det krävs nog extra mod för att prova den. På Sicilien kan du smaka den ovanliga osten Ainuzzi, som är gjord på komjölk från Cammarata och därefter formad i handen i små djurformer.

Många av de italienska ostarna kan du äta som de är – men du kan också använda dem i matlagningen, vilket italienarna ofta gör. Här är komjölksosten Fontina ett bra exempel. Den innehåller lite honung, vilket bidrar till att fonduen smakar helt unikt. Den kan dock också bara serveras med italienska kex och andra italienska specialiteter.

Italienske oste
Italien bjuder på många olika ostar.

En annan ost som passar bra i både salta och söta rätter (som t.ex. den italienska desserten Tiramisù), är Mascarpone. Den görs av grädden från komjölk och är en vit, krämig ost, som också är god att breda på bröd. Men använd den sparsamt, för fettprocenten är 75% och du kommer långt med bara en liten klick.

Om du vill smaka en lite mer fettsnål ost, kan du testa Pecorino Romano. Den används ofta i goda, italienska recept och har endast 27 procent fett – men fortfarande massor av smak. Namnet Pecorino kommer från det italienska namnet för får, Pecora, vilket beskriver att osten är gjord av fårmjölk.

Är du ute efter en god getost, kan Caprino vara ett perfekt val. Det finns flera lagrade utgåvor av getosten från de olika regionerna, däribland Caprino di Cavalese och Caprino di Rimella – samt den mjukare och krämigare Caprino Fresco, som har en färsk och skarp smak som inte går att jämföra med något.

Och så har vi naturligtvis den mest kända av de italienska ostarna – Parmigiano Reggiano, parmesanosten. Den kommer från Parma i norra Italien och används ofta riven eller hyvlad över spaghetti och pastarätter. Men den passar också till kex och kan med sin lätt syrliga smak ackompanjera sakta smakupplevelser som ingen annan ost.

En annan välkänd italiensk ost, är Gorgonzola. Osten kommer från bergen i Piemonte och Lombardiet och är med sin härligt doft en sann läckerbit med lite styrka i sig. När du provat flera av de italienska ostarna, kommer du uppleva att de helt klart kan mäta sig med de franska.

Efter allt detta prat om italiensk mat har du säkert fått lust att åka till italien och prova de goda rätterna på plats. Här hittar du Escapeaways alla resor till Italien

Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer