Det bästa av centrala och södra Portugal – en rundresa på 10 dagar inkl. flyg, boende och hyrbil

Algarve
Upptäck centrala och södra Portugal på en bilrundresa.

På Hideaways anordnar vi ofta rundresor för våra gäster, i flera olika länder i södra Europa. Vi utgår ofta från ett program vi redan lagt fram, men alla våra rundresor kan anpassas efter den enskilde resenärens önskemål. I detta inlägg vill vi presentera ett exempel på en rundresa i centrala och södra Portugal. Hoppas det kan inspirera till din kommande resa.

Allt börjar i Lissabon – den stora sjöfararnationens vackra huvudstad, där du kan bege dig ut för att upptäcka stadens flera hundra år gamla kvarter, som ligger utspridda på höjderna i Baixa-kvarteret, den centrala delen av staden. Med hjälp av den supermoderna metron, de traditionella spårvagnarna och de charmiga – men ojämna – trottoarerna tar du dig snabbt och enkelt runt till alla stadens attraktioner.

Lissabon
Börja resan med att upptäcka Lissabon

Resan fortsätter sedan till Algarvekusten där du kan njuta av det milda klimatet, den omväxlande naturen och de vackra stränderna. Vi har här valt ett hotell som ligger nära staden Lagos, varifrån en av Portugals stora personligheter, Henrik Sjöfararen på 1400-talet finansierade expeditionerna som drog ut för att upptäcka världen. Innan äventyret tar slut, går turen tillbaka genom Alentejo-regionen, som är länd som Portugals skafferi. Här finns också vackra gamla städer, som Evora, vars historia går tillbaka till Romartiden – denna intressanta stad ligger endast 15 kilometer från ditt trevliga hotell.

Men låt oss gå igenom programmet lite mer i detalj.

Rundresan dag för dag

Nedanstående program är naturligtvis endast ett förslag på dagsutflykter på din rundresa i Portugal – du kan anpassa dina dagar precis efter dina egna önskemål då du åker i egen hyrbil och i din egen takt.

Nyttjade hotell

Dag 1: Välkommen till Lissabon

Du har ankommit till en av Europas vackraste huvudstäder – det är i alla fall vår åsikt – och vi tror, att du kommer hålla med oss när du om några dagar beger dig härifrån. Du behöver ingen bil under din tid i Lissabon, staden upplevs allra bäst till fots, och till de längre sträckorna kan du nyttja stadens mycket väl fungerande kollektivtrafik. Vi föreslår, att du tar en taxi från flygplatsen till ditt hotell. Turen är på cirka 7 kilometer och priset för en taxi ligger på runt 15 euro. Ditt hotell ligger väldigt centralt, så du har många av stadens attraktioner inom några få minuter till fots.

Hotel-Portugal-superior
Du kommer att bo på härliga Hotel Portugal under din tid i Lissabon

Lissabon har ett resekort som heter Viva Viagem, vilket du kan köpa på de större metrostationerna. Själva kortet kostar 50 cent, och du laddar det sedan med det belopp du räknar med att använda. Obegränsade resor under en dag kostar 6 euro. Ett alternativ till Viva Viagem är Lisbon Card, som inkluderar inträde till en rad museum och sevärdheter, samt stor rabatt på andra. Dessutom inkluderar kortet transport i bussar, metro och spårvagn. Ett 24-timmars kort kostar (med förbehåll för att de ändrat priset) 18,50 euro, 48 timmar kostar 31,50 euro och 72 timmar kostar 39 euro.

Precis bakom ditt hotell, Hotel Portugal, ligger Hotel Mondial och här hittar du Restaurant Varanda de Lisboa på åttonde våningen. Njut av den mycket läckra och vällagade maten, och den stora vinlistan, samtidigt som du blickar ut över staden med fokus på upplysta Castelo de Sao Jorge, de röda tegeltaken i Baixa och Tejo-floden. Ja, det är naturligtvis endast ett förslag på var du kan inta din middag – var dock beredd på att restaurangen är mycket populär, så det är en bra idé att boka i förhand om du vill äta här.

Dag 2: Upptäck Lissabon

Så är det dags att upptäcka denna härliga stad! Promenera längs den stora, vackra boulevarden, Avenida da Liberdade – Lissabons svar på Paris Champs-Élysées – strosa runt den karaktäristiska stationen Rossio, och slå dig ner på ett av alla caféer på torget med samma namn där du har utsikt över Nationalteatern mot norr.

lissabon
Strosa runt på Lissabons gator och ta många pauser på några av stadens alla caféer

Upptäck labyrint-gränderna i kvarteret Baixa, där du kan ta pauser i butiker och på caféer och restauranger, samt ta dig en titt på en av stadens stora sevärdheter, Elvador de Santa Justa byggt i början av förra århundradet av en fransk arkitekt som varit elev hos Monsieur Eiffel han själv. Hissen kan dels nyttjas rent praktiskt för att komma upp de 32 meterna till gatorna i kvarteret Bairo Alto, eller som utsiktsplattform – den har nämligen ett litet café på toppen, varifrån du har en vacker utsikt över staden och floden. Fortsätt ner till det vackra torget Terreiro do Paço vid Tejo-flodens bredd, och njuta av de vackra byggnaderna som omringar torget.

Om du vill se alla stadens vackra byggnader, men är för trött för att promenera runt, är en tur med den gamla spårvagnen nummer 28 ett fint alternativ. Du kommer då förbi några av Lissabons mest intressanta historiska sevärdheter, samt genom trevliga kvarter i både Alfarma, Bairro Alto och Chiado. Vid spårvagnens västligaste ändstation, ligger den vackra parken Jardim da Estrela, som är perfekt för en lite promenad och en kopp kaffe.

Dag 3: Stadsdelen Belém i Lissabon – en hyllning till sjöfararna

Hoppa på spårvagn nr 15 till Belém. Här besöker du först det vackra klostret Jeronimus, och den tillhörande kyrkan, som är byggda i överdådig manuelinsk stil – en stil som kännetecknar den rikedom som Portugals berömda sjöfarare gav landet. Därefter kan du ta en liten paus i konditoriet, Pasteis de Belém, där ställets berömda kaka är passar perfekt till kaffet. Ta dig över den trafikerade gatan till monumentet för Henrik Sjövararen, eller rättare sagt Monumentet över Upptäcktsresorna, där alla Portugals stora upptäcktsresenärer och deras kungliga sponsorer finns avbildade på en karavell – det speciella skepp som nyttjades till många resor.

Henrik sjöfararen
Monumentet över Upptäcktsresorna i Belém är värt ett besök

Fortsätt sedan längs flodbredden till Belémtornet, en 500 år gammal fästning som var startplats för många av de expeditioner som drog iväg för att finns nya handelsrutter. Tornet är idag en mycket vacker symbol på denna viktiga period i Portugals historia. I Belém finns flera museer som kanske kan locka, t.ex. karossmuseet, eller, om du vill veta mer om Portugals historia – det maritima museet. En bra plats för lunch, är en av alla de trevliga restaurangerna på Rua Vieira Portuense, som ligger ut mot parken mellan klostret och Belém Palace.

Dag 4: Turen går till Algarvekusten

Nu är det dags att hämta ut din hyrbil och bege dig söderut mot Algarvekusten. De cirka 300 kilometerna till ditt hotell, går snabbt att avverka på motorvägen A2. Du kan se fram emot mötet med Algarve, som lockar med långa sandstränder åtskilda av nästan orangefärgade klippor och intressanta städer längs den 150 kilometer långa kustlinjen. I inlandet växer tusentals oliv- och mandelträd, och berg täckta med mimosa.

När du ankommit till ditt hotell, Atalaia Sol, kan du se fram emot några härliga dagar i lugna och fridfulla omgivningar. Det är inte långt till en läcker sandstrand eller till Lagos historiska centrum. Du har dessutom en del bra golfbanor i direkt närhet, om du vill öva upp svingen på semestern.

Atalaia-Sol-commonarea-outside
Njut av ditt boende på Atalaia Sol på Algarvekusten

Dag 5: Västra Algarve

Du är inte långt från världens ände – eller Europas ände rättare sagt – nämligen den 60 meter höga klippan Cabo São Vicente, där det europeiska fastlandet slutar. Det är en otrolig upplevelse att stå (nästan) hela vägen ute vid kanten och även vid lugnt väder känna Atlantens krafter. Nära inpå ligger en trevlig liten fiskeort, Sagres, där man hävdar att Henrik Sjöfararen hade sin navigationsskola – kanske är det sant, men man vet inte med 100 procents säkerhet. Ta också vägen förbi Sagres-fästningen med den enorma vindkompassen, Rosa dos Ventos.

Staden Lagos är också förknippad med Henrik Sjöfararen, som härifrån skickade ut sina karaktäristiska skepp, karavellerna, för att upptäcka världen. Det var dessutom också här i Lagos, som man höll i Europas första slavmarknad. Ta en liten promenad i staden, och kommer du hit vid lunch, kommer du inte har några problem att hitta en plats där du kan äta.

Dag 6: Algarve – en utflykt till inlandet

Ta eventuellt en tur in till den vulkaniska bergskedjan Serra de Monchique, och njut av den omväxlande växtligheten med rododendron, korkekar, mimosa, kastanjeträd och mycket mer. Här kan du besöka den lilla trevliga staden, Monchique, som bland annat är känd för sin produktion av den lokala snapsen, Aguardente Medronheira. Ta vägen förbi staden Silves, som har en historia som går tillbaka till romarna. I mitten av 1100-talet var staden ett kulturellt centrum för morerna, som byggde stadens stora kännetecken, den imponerande röda sandstensborgen, Castelo de Silves.

Silves
Upptäck mysiga Silves. Foto: Kurt-Georg. CC BY-ND 2.0

Denna lilla utflykt är inte längre än att du också hinner med några timmars avslappning och ett dopp i havet eller i poolen innan det är tid för middag.

Dag 7: Algarve – en liten avstickare mot öst

Från ditt hotell är det endast cirka en timmes bilfärd, till det som må betecknas som Algarvekustens turisthuvudstad – och ja, här är många turister, men här råder också en trevlig stämning i den gamla staden stadens kringliga gator, som är fulla med butiker och caféer. Vi talar naturligtvis om Faro.

Upplev lokalkolorit, och besök en av stadens alla marknader – en av de riktigt trevliga marknaderna, är marknaden i Loulé, som har öppet varje dag (undantag: söndag), från tidig morgon till mitt på eftermiddagen. Roligast är att besöka den en lördag, då här är flest bodar. Här hittar du allt du kan tänkas behöva, från frukt och grön, till kött, fisk och skaldjur, och nötter, oliver och ost. Njut av atmosfären, alla dofter och färger, och det liv som råder här i den vackra Art Nouveau-byggnaden från 1908.

Dag 8: Upp genom Portugals skafferi, Alentejo

Så går turen norrut, upp genom regionen Alentejo, som är känd som Portugals skafferi. Här är fälten fulla med korn, korkekar, olivträd, fruktplantager, vinfält – det är nästan märkligt att en så torr region som Alentejo kan frambringa så många läckerheter. Romarna upptäckte dock detta tidigt, och anlade ett konstbevattningssystem, som nyttjas än idag.

Det är knappt 300 kilometer till ditt hotell, Imani Country House, så du hinner med ett stopp på vägen. Det kan du t.ex. göra i staden Beja, där du kan ta en promenad på stadens gamla gator, och känna av historians vingslag – staden blev, som så många andra i södra Portugal, grundad av romarna cirka 150 år f.Kr.

Hotel Imani Country House i Alentejo
Koppla bort vardagens stress och måsten på Imani Country House i Alentejo

Nu kan du se fram emot lite lantligt mys i fins, stilrena omgivningar, utan för många krusiduller. Imani Country House är ett enkelt hotell för livsnjutaren, där du kan få ro i själen och njuta av lugnet.

Dag 9: På upptäcktsfärd i Alentejo

Du får inte missa att besöka UNESCO-staden Èvora, som ligger cirka 15 kilometer från ditt hotell – det är en sann pärla. Innanför stadens tjocka, vita murar, ligger en skattkista av sevärdheter som det romanska Diana-templet från mitten av år 100, kyrkan São Franciscomed ben-kapellet byggt av resterna från cirka 5000 munkar, den fantastiska domkyrkan, det vackra huvudtorget, Praca do Giraldo, och de historiska gatorna fulla med charm och atmosfär.

Utspritt i landskapet nära Imani Country House och staden Èvora, ligger fler än 130 uthuggna stenar, både ensamma och i klungor. Arkeologer antar att de är från mellan 4000 och 2000 f.Kr., och menar att de har använts av stenålderssamhällen i samband med begravningar. Kanske kan det vara intressant att kika närmare på – hotellet har information om var du hittar dem.

Alentejo
Upptäck spännande historia i naturen i Alentejo

Dag 10: Adeus Portugal

Så är det dags att ta farväl av Portugal. Från Imani Country House är det knappt 1,5 timmes bilfärd till flygplatsen, och om du håller dig på motorvägen A12/IP1, passerar du Tejo-floden över den imponerande bron Ponte Vasco da Gama, uppkallad efter den upptäcktsresenär som rundade Godahoppsudden och därmed fann sjövägen till Indien.

Hyrbilen lämnar du tillbaka på flygplatsen. Jag hoppas att du har haft en härlig semester och önskar dig en trevlig hemresa!

Detta inkluderar rundresan

 • Flyg till Lissabon t/r, inkl. alla skatter och avgifter
 • 3 övernattningar på Hotel Portugal i Lissabon
 • 4 övernattningar på Atalaia Sol på Algarvekusten
 • 2 övernattningar på Imani Country House i Alentejo
 • 9 x frukost

Rundresan inkluderar inte, men kan tillköpas:

 • Hyrbil, välj bland olika typer och storlekar
 • Bensin
 • Måltider utöver frukostar
 • Avbokningsskydd och reseförsäkring
 • Evt. bagage – beroende på flygbolag
 • Entréer på utflykterna

Rundresor i bil

Vi på Hideaways är specialister på att arrangera bilrundresor, och du hittar ett stort antal resor hos oss, där du bor på två eller flera gömställen under din semester. Du är naturligtvis välkommen att kontakta oss för att få en skräddarsydd rundresa, helt efter dina önskemål. Kom ihåg att en resa med Hideaways alltid är med valfri reslängd och avresedatum, och du kan resa från alla större flygresor i Sverige och Danmark.

Se Hideaways stora urval av bilrundresor här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer