Desenzano – Gardasjöns okända pärla

Gardasjön var redan på 1960-talet ett av de första populära resmålen för skandinaviska resenärer och därför är städer som Limone, Malcesine och Garda namn kända från charterresor och campingsemestrar – men idag har området också blivit känt som destination för annat än charterresor. En stad som inte lika många har hört talas om, men som är minst lika vacker som redan nämnda städer vid Gardasjön, är Desenzano del Garda.

En ren och härlig stad

Desenzano är en vacker och ren stad, vilket bland annat beror på att kommunen är överbevisade om att stadens huvudsakliga inkomst kommer från turisen, och därför är de mycket noga med att hålla staden i hög standard. Man har satt upp bänkar och blomkrukor, och på flera plaster finns fontäner som du kan slå dig ner vid och lyssna till vattnets porlande.

Desenzanos skyddshelgon

Desenzanos skyddshelgon är Angela Merici, som levde på 1500-talet, och grundade en nunneorden för unga flickor. Hon blev senare helgonförklarad. Det står en skulptur av henne på stadens centrala torg, och i stadens domkyrka har man inrett ett kapell till hennes ära. Domkyrkan, som byggdes på 1500-talet, är en överdådighet av guld, glimmer, ljus, bilder och skulpturer.

Desenzano
Utöver den lilla trevliga hamnen, och den vackra historiska centrumet, finns också en lång sjöpromenad i Desenzano, samt en lustbåtshamn och en större hamn för all de turbåtar som seglar på sjön. Foto: Louise Laurenius

Desenzano har också ett castello (en försvarsborg från medeltiden). Här avhåller man konserter och teaterstycken under sommaren. Dessutom finns här i stan en lustbåtshamn, och du kan ta större båtar till grannstäderna längs Gardasjön.

Marknad varje tisdag i Desenzano

Det är marknad i Desenzano varje tisdag – en tradition som härstammar från medeltiden. Från tidig morgon strömmar de lokala handlarna till stadens torg och gator, och sätter upp sina bodar. När klockan slår nio börjar de lokala invånarna och turister att komma ut på stadens gator och torg, och en livlig handel uppstår, med skor, kläder, porslin, blommor, ost, skinka och frukt & grönt. När klockan slår 13 är skådespelet över, och handlarna packar ihop sina bodar och lämnar staden, som återfår sill normala liv. Det är en härlig upplevelse.

Läs mer om en semester i Desenzano del Garda här 

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Varsågod: Liguriskt sagoland med berg, utsikt och strand!

De flesta har vant sig vid att behöva tumma på några av...
Läs mer