Den stora italienska vandringsguiden

Många har utan tvivel hört Italien blivit kallat “Stövellandet”. Det är ingen hemlighet att den italienska halvön geografisk liknar en stövel och nederst ligger Sicilien som en fotboll, så det är inte märkligt att landet har fått detta tilltalsnamn. I denna artikel tittar jag närmre på den jordnära tillgången, visar er varför en semester i Italien för många, är det samma som en aktiv semester med stövlarna på.

Tips och goda råd som gör vandringsturen till en hit

Innan jag kommer med mina bud på några av de bästa platserna för att vandra i Italien, ger jag här några tips och råd som du bör tänka på innan du ger dig ut på en längre vandringstur.

Gå inte ensam
När ni är flera som går tillsammans är det också fler som kan bära vatten, hitta rätt väg och hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

Ta med rikligt med vatten
Med Italiens höga temperaturer, inte minst om sommaren, är det viktigt att du inte torkar ut, så rikligt med vatten är ett gott råd. På flera ställen i bergen kan ni ha tur och hitta det renaste av rena källvatten för att släcka törsten med. Ett litet mellanmål i form av frukt eller en müslibar kan vara bra för att hålla blodsockret uppe.

Vandreferie i Abruzzo Nationalpark
Det är en bra idé att gå på vandringstur i Italien, tillsammans i en grupp.

Se till att dina skor är lämpade för långa turer
Sköna skor är a och o. Skon ska passa bra på foten redan från början och det är väldigt viktigt att både hälen och tån är solida och att ankelstödet är optimalt. Sulan ska gärna vara en blandning av mjukt och hårt.

Ta med varma extrakläder
Kvällen kan komma väldigt plötsligt i bergrika trakter, och även om det har varit ganska varmt under dagen kan det snabbt bli kyligt på kvällen.

Ta med regnkläder
Då bergrika områden ofta har växlande väder är det bra att vara förberedd på lite av varje. Som alternativ till ett komplett set regnkläder kan du ta med antingen en regnjacka eller ett hopfällbart paraply.

Packa ner bara det du allra mest behöver – och alltsammans i en ryggsäck
Ta definitivt inte för mycket med på turen. Du blir snabbt trött av att bära på en tung ryggsäck. Se till att allt är inne i ryggsäcken då fastspända saker kan göra packningen obekväm. Viktiga saker att packa i ryggsäcken är solhatt, solkräm och gärna en kompass.

Ge besked vart du går och hur länge du tänker vara borta
Ge gärna besked på stället var du bor så det är någon som är medveten om du inte kommer tillbaka i tid. Tänk på att det i tunt befolkade områden ofta inte är mobiltäckning.

Ta många pauser. Många korta pauser är bättre än ett fåtal långa.
Pauser är viktiga, speciellt när ni är flera tillsammans, så att ingen blir för trött. Korta pauser är bättre än långa då du lättare får ömma ben om du sitter ner för länge.

Följ de markerade stigarna och avtala en rutt på förhand
Gör upp på hur lång tid ni önskar vandra och vart, innan ni börjar turen, så alla är eniga om längden från början.

Om du går vilse gå alltid tillbaka på samma väg. Försök aldrig att hitta en genväg
Detta råd är nog rätt självklart då området du färdas i ofta är okänt territorium och då är det viktigt att du håller dig till stigarna och inte provar att ta en genväg.

Vandreferie i Italien
Det är viktigt att hålla små pauser under vägen, framförallt när du vandrar i bergen.

Förutom ovanstående råd är det några basala saker som det är bra att tänka på innan du ger sig ut i naturen. Om du är del av en större grupp är det viktigt att det från början tas hänsyn till alla – pga. ålder och fysisk förmåga. Se till från början att välja den rätta rutten och överväg om den tid ni har avsatt till turen är realistisk, så ni inte blir obehagligt överraskade av mörkrets frambrott. Det är alltid en bra idé att kontakta det lokala turistkontoret för att höra deras input samt se om det skulle finnas bra vandringsböcker över området.

Mina topp 3 vandringsturer i Italien

Med Italiens storlek och landskapets olikheter från norr till söder skulle jag utan tvivel kunna skriva en hel roman om alla de olika möjligheterna till vandringsturer. Min lilla aptitretare för en aktiv semester med fokus på vandring tar utgångspunkt i tre olika regioner, var och en sina egna särdrag och möjligheter för fantastiska naturupplevelser.

Vandringstur i Le Cinque Terre (Ligurien)

Om du gillar pastellfärgade hus, azurblått hav, oländiga klippavsatser och vackra sandstränder så låt dig bli förbluffad av Cinque Terre. Området är ideellt för en kombination av aktiv semester och skön natur, blandad med badsemester och avslappnande cafèbesök.

Le Cinque Terre (de fem byarna) ligger på den vackra liguriska kuststräckan och är regionens mest kända naturområde. Byarna i riktning från Genova mot La Spezia heter Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och utgör tillsammans ett bevarat naturreservat. För vandraren är det möjligt att gå hela turen från Monterosso till Riomaggiore, denna distans är ca. 30 km, men i hela området finns ca. 100 km vandringsstigar.

Vandreferie ved Monterosso i nationalparken Cinque Terre
En vandringssemester vid Monterosso i nationalparken Le Cinque Terre bjuder på vacker natur blandat med bad och cafébesök.

De enkla rutterna mellan byarna är av olika svårighetsgrad. Uppstigningen från Vernazza till Corniglia bör nog anses som en av de hårdaste, varemot La via dell’Amore (Kärleksstigen), som går mellan Manarola och Riomaggiore är den lättaste och tar blott ca. 30 minuter. Om tröttheten skulle bli för stor finns det ett väldigt välutvecklat transportsystem som förbinder byarna; det finns både tåg- och båtförbindelser. Det kostar en fast avgift att vandra på rutterna och det är möjligt att köpa ett kombinerat dagspass till både stigar och tåg.

Lokaltransport
Det finns ett väldigt välutvecklat offentligt transportsystem i området med täta tågavgångar. Det är möjligt att ta tåget från Genova, Sestri Levante och La Spezia, varifrån det är bra förbindelser till det övriga Italien. Det är inte tillåtet att köra bil i byarna men det är möjligt att lämna bilen på de offentliga parkeringsplatser utanför alla fem byarna. Var dock uppmärksam på att det inte finns många platser, det är ganska dyrt och vägarna är smala.

Vandringstur i Abruzzos tre nationalparker

Om du gillar ett vilt och oförstört djurliv, små autentiska medeltida byar och sjöar, låt dig då frestas av Abruzzos tre nationalparker. Regionen Abruzzo ger möjlighet att uppleva de vackraste naturupplevelserna, såsom höga berg, djupa dalar, storslagna högslätter och vackra sjöar.

Majella Nationalpark
Det fantastiska landskapet i Majella Nationalpark.

De tre nationalparkerna i Abruzzo bjuder var och en intill helt unika naturupplevelser. I Gran Sasso Nationalpark, som är den nordligaste av de tre, kan du på din vandringstur i de vackra områdena bestiga Apenninernas högsta berg Corno Grande. På högslätten Campo Imperatore kan du om sommaren uppleva betande getter och får. Du kan se på borgen med de stora tornen i området Rocca Calascio och uppleva Abruzzos största konstgjorda sjö Lago di Campotosto. Nära Gran Sasso Nationalpark finner du Abruzzos regionshuvudstad L’Aquila, som du inte bör missa under besöket i regionen.

I Majella Nationalpark, som är den mittersta av de tre parkerna, kan du ta linbanan upp till Grotta del Cavallone. Det är en av de många vackra grottorna som ligger gömda i de branta bergssluttningarna som finns runt om i parken. På vandringen på de mer än 500 km långa stigarna, där det finns något både för turisten och den vana vandraren, kan du välja att besöka ”MOM – Museo dell’Orso Marsciano” (Den Bruna Björnens Museum).

Den sista och sydligaste av de tre parkerna är Abruzzo Nationalpark. Det speciella fokus i denna park är att säkra att den bruna björnen, vargen och gemsen (en speciell typ av stenbock) inte hotas av utrotning. För vandraren är det därför möjligt att få en glimt av det rika djurlivet här. Floden Sangro (som rinner genom parken) har skapat ett väldigt intressant låglandsområde, som rinner ut i den konstgjorda sjön Barrea. Och tycker du om sjöar, finns regionens största naturliga sjö Lago di Scanno i utkanten av parken.

Vandreferie i Abruzzo Nationalpark
Det finns enastående utsiktspunkter i Abruzzo Nationalpark.

Lokaltransport
Det är möjligt att ta tåget från Roms centralstation till L’Aquila med endast ett byte i staden Terni, detta tar ca. 3½ timme. Vi rekommenderar dock att du hyr bil för att få ut det mesta av regionen. Det tar ca. 1½ timme att köra från Rom till L’Aquila.

Vandringstur på Amalfikusten (Campania)

Om du gillar små fiskelägen, väldoftande citronträd, hus på bergssluttningar och trappsteg så långt ögat når, så låt dig förföras av Amalfikusten. Det pittoreska området och resten av regionen Campania är stället där sol och hav möts i skön förening med kultur och historia.

Amalfikusten rymmer en fantastisk natur och stämningsfulla byar och då antalet asfalterade vägar är begränsat, är det en perfekt destination för vandringsturisten. Det finns rutter i alla svårighetsgrader och många av de kortare turerna mellan landsbyarna kan göras på omkring ½ – 1 timme. Om du inte är en rutinerad vandrare, bör du välja dina rutter noga. Ett gott råd kan därför vara att börja de första dagarnas vandring med att ta busen till de högst belägna byarna och sedan nöja sig med att vandra ner.

Vandreruten Gudernes Sti på Amalfikysten
Vandringsrutten Gudarnas stig på Amalfikusten.

Städerna Scala och Ravello, som ligger ca. 300 m över havet, är båda ideella utgångspunkter för vandringsturer. De små byarna i området ligger så nära varandra att det ofta går snabbare att vandra mellan dem än att köra bil. På vägen kommer du utan tvivel att stöta på de lokala invånarna, ofta i sällskap med deras mulor, som antingen håller på att transportera byggmaterial eller provar att ge dig en ryggsäck full av områdets berömda citroner. Hela kusten är täckt av vandringsrutter men det är i tätt bebodda områden som koncentrationen är störst.

Lokaltransport
Från Napolis centralstation kan du ta tåget till Salerno, detta tar ca. ½ timme. Därifrån kan du ta de lokala bussarna SITA till de olika byarna på Amalfikusten. Bil rekommenderas bara om du tycker om bergskörning – serpentinvägarna är smala och bilköer kan förekomma.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer