Den stora italienska strandguiden

Var hittar du precis den strand, som motsvarar din estetiska, praktiska, poetiska eller pittoreska behov? I denna artikel ger jag dig en överblick över några av Italiens många olika stränder, där du hittar allt från dramatiska klippor till långa vita sandstränder.

Vilken strand ska du välja på din semester?

Italiens mångfald och olikheter gör sig inte bara gällande då det kommer till gastronomi, kultur och städer – även kuststräckan och stränderna varierar beroende på var i landet du befinner dig – och de varierar så mycket att jag kan garantera dig att du kommer hitta den strand som svarar till dina, och dina reskamraters, önskningar och behov. Jag har en gång för alla skapat en överblick över strandtyperna i Italien, och deras placering, så att du vet i vilken riktning du ska börja söka nästa gång du åker till Italien för att njuta av det azurblå havet.

Badbukt vid Budelli på Sardinien
Badbukt vid Budelli på Sardinien.

Rent turistmässigt är det viktigt att skydda och bevara Italiens kuststräcka, då turismen utgör en hög procentandel av landets bruttonationalprodukt. Man är till exempel ytterst försiktig med att placera vindkraftverk längs kusten, och de delar av kuststräckan som inte är präglade av betongbebyggelse från 1960-talet, har via fler och fler naturbevaringsaktioner en garanti för att den just nämnda epokens byggnadsfadäser inte ska upprepas. Italien har många gudomliga stränder, och även om det kan vara svårt att hitta en strand som är helt orörd, så kan du enkelt hitta stränder som är mycket glesbefolkade.

Italiens främsta strandtyper

1. Långa vita sandstränder med massor av liv
De klassiska, breda sandstränderna med sportaktiviteter och dynamiskt strandliv om sommaren, hittar du på många ställen i Italien. De flesta är barnvänliga, och solstolar och parasoll pryder stranden i raka led så långt ögat kan nå.

Lido di Jesolo
De klassiska, breda sandstränderna med sportaktiviteter och dynamiskt strandliv om sommarmånaderna hittar man bl.a. i Lido di Jesolo vid Adriatiska Havet.

den Italienska Rivieran hittar du denna strandtyp nära Frankrike, i Finale Ligure och Alassio. Om du följer kusten söderut, möter du samma typ av strand i Toscana (framförallt i Marina di Massa, Cecina Mare och Marina di Grosseto), och vidare längs Lazios kust (söder om Rom i t.ex. Anzio eller Sperlonga) samt i naturreservatet Cilento söder om Amalfikusten.

I Italiens klack, Apulien, ligger stränderna ut mot det Joniska havet söder om Gallipoli – som faktiskt kallas Italiens Maldiverna, samt vid Apuliens kust mot Adriatiska Havet i naturparken Gargano. Beger du dig vidare ut mot de stora öarna Sicilien och Sardinien, hittar du några av Italiens vackraste stränder: prova till exempel Costa Rei, Vallsimius, Chia eller San TeodoroSardinien, eller de sicilianska stränderna vid Sampieri (södra delen) eller San Vito Lo Capo (västra delen).

Stranden i Sperlonga
Stranden i Sperlonga.

Adriatiska Havskusten i norra Italien ligger de klassiska destinationerna för barnfamiljer, till exempel Rimini, Lido di Jesolo, Bibione och Lignano.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Lido di Jesolo här.

2. Pittoreska klippsträckor
Italiens dramatiska klipp-partier med småstäder som klättrar sig upp längs klippväggarna talar särskilt till den inre poeten, och till dig, som önskar ha något vackert att titta på. På dessa platser hoppar man ofta i havet från klipporna, eller njuter av havets lugna ro och det pittoreska naturlandskapet från hotellets balkong.

Amalfi strand
Amalfikusten är bildskön med branta bergväggar, trevliga små städer och svindlande havsutsikter. Här är stranden i staden Amalfi.

Önskar du lägga din semester på denna typ av strand, är ett av de absolut bästa ställen otvivelaktigt Le Cinque Terre i Ligurian: här ligger fem som färgglada kuststäder som pärlor på rad, och bjuder in till vandringsturer från den ena kustbyn till den andra. Även Amalfikusten, söder om Napoli, är en bildskön plats med branta bergväggar, trevliga små städer och svindlande havsutsikter – testa till exempel Conca dei Marini, Ravello eller Cetara. Apulien bjuder på en lite annorlunda klippkust. Här klättrar städerna inte på klipporna, utan är placerade på en platt klipp-platå med lodräta väggar och underjordiska grottor. Detta kan du uppleva i Polignano a Mare som kommer få din glädjekula i magen att växa och växa.

Stranden i Monterosso.
Stranden i Monterosso.

Ett annat alternativ är de Eoliska vulkanöarna och sträckan kring Orbetello i Toscana.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter på Amalfikusten här.

3. Små isolerede laguner
Denna strandtyp är den svåraste att spåra upp, då lagunerna oftast ligger gömda bort från turistmassorna och andra livliga platser. Här kan du ofta få en hel strand för dig själv (i mellansäsongen) och finna ro, samtidigt som det känns som att du befinner dig i en äventyrsvärld.

San Fruttuoso strand
San Fruttuosos vackra strand i Ligurien är gömd bortom omvärlden i en liten hemlighetsfull bukt.

En sådan lagune kan du till exempel hitta i San Fruttuoso i Ligurien: det går ingen väg dit, så du kan endast komma fram genom att vandra över Portofino-berget, eller genom att ta båten från Portofino, Santa Margherita Ligure eller Camogli.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i San Fruttoso här.

4. Sjöarnas stränder
Stränderna vid de stora norditalienska sjöarna kan på inget vis jämföras med Medelhavets stränder, men sjöarna har ändock sin helt egna charm och ger goda möjligheter för ett uppfriskande dopp. Norditaliens stora sjöar sträcker sig primärt från öst till väst: Gardasjön, Iseosjön, Comosjön, Maggioresjön och Ortasjön.

Malcesine Gardasjön
Strandliv i Malcesine vid Gardasjön.

Stränderna och badmöjligheterna som du hittar här, är ofta små intima småstens-stränder eller stränder med grov sand och grus. Många hotell har sin egen plattform med antingen grus eller gräs, varifrån gästerna kan njuta av sjön från sina solsängar. De många badbryggorna vis sjöarna passar lika bra att dyka ifrån som att bara sitta och dingla med benen på.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter vid Comosjön här.

5. Stadsstränder
Den sista strandtyp som jag har valt att presentera är mycket efterfrågad bland Escapeaways kunder: en karaktäristisk kuststad med stämningsfull historisk stadskärna och en fin sandstrand i gångavstånd. Här har du allt inom räckvidd: strandliv, butiker och restauranger.

Cefalù strand
Stranden vid den gamla hamnen i Cefalù.

Denna typ av plats hittar du i CefalùSicilien; Otranto, Monopoli och Gallipoli i Apulien; Sestri Levante i Ligurien, Tropea i Calabrien; Pesaro i Marche; CagliariSardinien; Castiglioncello i Toscana samt på Lido di Venezia utanför själva staden Venedig.

Välj en strand med Blå Flagg

Om du gillar vackra stränder och går upp i rent och klart vatten samtidigt som du uppskattar badorternas vilja att tillhandahålla många tjänster (och även med respekt för miljön), så ska du välja en av de stränder som har tilldelats Blå Flagg.

Vad är den Blå Flagg?

Kvalitetsstämpeln Den Blå Flagga skapades i Frankrike 1985. I dag finns den i 48 länder runt om i världen, bland annat Italien. Kommitéen bakom Blå Flagg utför varje sommar ett stort antal kontrollbesök i badorterna som har tilldelats predikatet (och de som vill uppnå det). Kriterierna för Blå Flagg är många, så att man får en garanti för rent vatten, en ren och välskött strand och hög nivå på de tjänster som är tillgängliga för de badande. Papperskorgar är en självklarhet, men det ska även vara skyltat med god information, organisation kring event och arrangemang, miljöhänsyn och förekomsten av en handikappvänlig zon.

De utvalda stränderna i Italien

I 2015 har en lista över italienska stränder med Blå Flagg blivit längre vilket är goda nyheter för dem som söker de bästa stränderna. Ligurien är den stora vinnaren i år med totalt 23 prisbelönta badorter. Därefter följer Toscana och Marche följt av Campania och Apulien. Blå Flagg i år kommer att hissas på 147 italienska badorter.

Här finner du stränderna med Blå Flagg i 2015

Välj din nästa badsemester bland följande miljövänliga badorter

Är du på jakt efter helt rätt semesterbostad till din strandsemester i Italien?

Då kan du söka bland alla våra 1800 handplockade semesterbostäder och hotell i Italien – samt flyg och hyrbil i Italien – i vår sökmaskin här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer