Den portugisiska kaffeguiden

Espresso
Traditionen att dricka kaffe, är lång i Portugal. Foto: Brian. CC BY-ND 2.0

Precis som i Sverige, är kaffe för de flesta portugiser en del av den dagliga ritualen – och det är aldrig svårt att hitta en plats som serverar gott kaffe. För öven om man i Portugal i genomsnitt dricker mycket mindre mängd kaffe än vad vi gör i Sverige i genomsnitt, har man länge haft en tradition som fokuserar på kaffets kvalitet och inte kvantitet.

Espresso
Du kan enkelt släcka kaffesuget på en semester i Portugal.

De senaste åren har även vi här hemma upplevt att en mängs kaffebarer men långa menyer har dykt upp lite här och var, men för många är det fortfarande lite utav en överväldigande upplevelse att beställa en kopp kaffe i Portugal. Urvalet av kaffedrycker är nämligen stort i landet, och du kan inte alltid räkna med att portugisiska kaffenamn är de samma som i andra länder – och för att göra förvirringen ännu större, så använder man ofta olika namn på kaffesorterna i de olika regionerna i Portugal. Här nedan kommer dock en övergripande guide i konsten att beställa en kopp kaffe i Portugal.

Belem kaffe
Njut av en av de berömda bakelserna, Pastel de Nata, tillsammans med ditt kaffe. Foto: Akihito Fujii, CC BY-SA 2.0.

Café
Svart kaffe som serveras i en liten kopp – det vi normalt sätt i Sverige kallar espresso. Kallas också Bica eller Cimbalino i Porto. Kan beställas i olika storlekar: chieo (full storlek), três-quartos (3/4) eller curto (liten). Därutöver fås den som Chávena Fria och Chévena Quente, det vill säga i en kall eller varm kopp.

Bica com Cheirinho
En Café (svart kaffe) med en stänk av brandy.

Italiana
En Italiana är en stark kopp kaffe, som i Italien kallas caffé ristretto. En espresso som är både pressad hårdare och bryggd med mindre vatten än en vanlig espresso. Kallas också för Bica Curto.

Carioca
En mycket tunn espresso.

Abatanado
Kallas också Abadanado. En “lång” svag kaffe, som serveras i en mellanstor kopp, som en tekopp.

Café pingado
Espresso med en droppe mjölk. Kallas också Bica Pingada eller enkelt Pingo.

Garoto
På portugisiska betyder Garoto “liten pojke”, men på kaffespråk betyder det espresso med mjölk. Enligt sägnen var detta för att kaffet serverades till pojkar som inte kunde dricka vanligt kaffe.

Meia de leite
½ kaffe, ½ mjölk som serveras i en tekopp i storlek som Abatanado. Den direkta översättningen är “halv mjölk”. Kallas också för Café com Leite.

Galão
Ett högt glas med svart kaffe och 3/4 mjölk, som påminner om en kaffe latte. Serveras mycket varm – akta fingrarna!

kaffebønner
Portugiserna älskar kaffe av hög kvalitet.

Mer mat och dryck i Portugal

Ska du resa till Porto, kan du läsa vidare om de trevligaste caféerna i Porto här. Därutöver hittar du många fler artiklar om Portugals mat och dryck här på bloggen.

Läs mer om resor till Portugal med Hideaways och bo på våra handplockade hotell

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer