Den italienska traditionen att deklarera sin kärlek på ett hänglås

Italienarna är kända för att vara ett romantiskt folkslag, och kärleken blir ofta använd som tema i italiensk film och musik. Den följande berättelsen om Ponte Milvio och hänglåsen (lucchetti) bidrar också till att befästa det latinska folkslaget som genomgående romantiska. Och det kan kanske inspirera oss nordbor…

I Italien har det i många år varit en trend att förälskade par deklarerar sin kärlek till varandra på hänglås som du hänger på lyktstolpar på broar. Fenomenet är beskrivet i romanen “Ho voglia di te” (fritt översatt till “Jag har lust till dig”) av den italienska författaren Federico Moccia, som senare filmatiserades och hade premiär i mars 2007 – filmen slog tittar-rekord! I boken låser de två huvudpersonerna sitt hänglås på brons lyckta och kastar därefter nyckeln i vattnet, som symbol för evig kärlek.

Romantiska soldater

Traditionen sägs dock härstamma från Merano i norra Italien, där en grupp unga militärer började låsa fast hänglås på deras strapatser, på vilka det var skrivet deras eget namn och namnet på deras älskade. Det är även romantiska militärer som ligger bakom traditionen att hänga hänglås på bron Ponte Vecchio i Florens.

För cirka 25-30 år sedan flyttade “de förälskade paren” traditionen vidare till den antika bron Ponte Milvio i Rom. Här möttes många unga romantiker, vilket resulterade i att gatlamporna på bron blev överfyllda med lås. Även Roms borgmästare Walter Veltroni blev involverad i det hela och uttalade: “Så länge det inte är något problem med gatlyktornas, eller brons, stabilitet, kan jag inte så något problem med att man hänger upp hänglåsen. Jag tycker traditionen är spontan och vacker”.

Hængelåse - kaldet lucchetti på italiensk - på Ponte Milvio i Rom
Hänglås – kallade lucchetti på italienska – på Ponte Milvio i Rom.

 Till romantikernas fördel

Vid ett tillfälle blev hänglåsen stulna av en grupp zigenare, men till de älskandes fördel blev de senare hittade av den italienska polisen. Men då uppstod den stora frågan: vad skulle man göra med alla kärlekslåsen? Debatten fick stor plats i de italienska medierna, om huruvida traditionen skulle bevaras. Utfallet blev till romantikens fördel och idag kan förälskade par återigen deklarera sin stora kärlek på Ponte Milvio. På högre plan blev det beslutat att stenhuggaren Gabriele Simei skulle skapa 24 stycken meterhöga skulpturer med järnkedjor på vilka hänglåsen kunde låsas fast. Och så blev det.

Därefter spred sig traditionen till broar i många andra delar av världen, och det är inte längre många som tänker på att det ursprungligen var en italiensk tradition.

Luchetto-museum och luchetto-hemsida

Det finns också ett Luchetto-museum, som visar 4000 olika hänglås genom tiderna. Museet ligget i Cedogno (PR). Därutöver finns det en hemsida, som visar de platser i Italien där du kan hända ditt hänglås.

Läs också om fester och helgdagar i Italien.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer