Den Blå Moskén i Istanbul

Den Blå Moske i Istanbul
Den Blå Moskén i Istanbul. Foto: Hans-Jürgen Weinhardt - Unsplash

Sultan Ahmeds Moské, också bättre känd som Den Blå Moskén, är med sina överdådiga kupoler och sex höga, slanka minareter, ett av Istanbuls mest iögonfallande byggnadsverk. På en resa till Istanbul får du inte missa ett besök i moskén med de blå kakelplattorna. Det är en chans att både uppleva en otroligt vacker storslagen plats, men också att få en unik inblick i Turkiets kultur. När du träder in på den inre gården och står framför själv moskén, kommer du helt säkert imponeras av byggnadens arkitektur och perfekta proportioner. Och det är minst lika imponerande inomhus. Här består utsmyckningen av fler än 20.000 kakelplattor och hundratals mosaikfönster som lyser upp de stora valven. Här moskén i dess yttre kan framstå en aning tung och kompakt, överväldigas man innanför dörrarna med en känsla av viktlöshet och rymd.

Moskén med de sex minareterna

Den Blå Moskén byggdes på order av Sultan Ahmed I från 1609 till 1616, av arkitekten Sedefkâr Mehmet Ağa. Han ville skapa ett överdådigt byggnadsverk som skulle överträffa Hagia Sophia, en annan av Istanbuls monumentala byggnadsverk. Om det lyckades helt, är de flesta inte helt eniga om, men det är i alla fall inte långt därifrån.

Foto: Benh LIEU SONG, CC BY-SA 3.0

Det är gratis entré till moskén året runt och platsen är en av stadens mest populära sevärdheter. Därför finns det vissa begränsningar för besök, så att de som kommer för att be inte störs. Besökare som kommer hit för att be får gå in genom huvuddörren. Andra ska använda den sydliga dörren. Moskén är stängd för icke-tillbedjare i cirka 30 minuter i samband med de dagliga bönetiderna: två timmar för gryning, vid gryning, vid lunch, mitt på eftermiddagen, lite innan solnedgång och vid solnedgång. Den är dessutom också stängd vid städning på fredag morgon.

Eftersom det är en religiös byggnad, förväntas du som besökare att visa respekt och diskretion. Du ombeds därför att ha kläder, som täcker axlar, skuldror och knän. Kvinnor ombeds likaså att täcka sitt hår. Om du inte anses vara passande klädd, erbjuds du låna täckkläder eller stora sjalar vid ingången till moskén. Likaså ska du ta av dina skor för att få gå in i moskén.

Det råder en unik atmosfär i den vackra Topkapi-palatset. Foto: Meriç Dağlı – Unsplash

Andra upplevelser nära Den Blå Moskén

Den Blå Moskén är en fantastisk byggnad, men det är bara en av många spännande sevärdheter och upplevelser på en storstadssemester till Istanbul. I Sultanahmet, det gamla kvarteret, kan du spendera hela dagen på sightseeing. Utöver Den Blå Moskén finns här exempelvis också Hagia Sophia som tidigare fungerade som både en kristen kyrka och en muslimsk moské.

Tros mindre dimensioner är Haga Sophia en minst lika oförglömlig upplevelse, inte minst inomhus. I jämförelse med Den Blå Moskén, som fungerar som en aktiv moské, är Hagia Sophia idag omgjord till ett museum.

Precis bredvid, hittar du Topkapi-palatset, ett annat enastående exempel på osmansk arkitektur och lyx. Som hemstad för sultaner genom flera århundraden, bjuder palatset på en imponerande samling skatter, juveler och historiska artefakter. Du kan utforska de överdådiga salarna, gå genom vackra trädgårdar och få en glimt av det osmanska imperiets prakt.

Gata i Beyoğlu-kvarteret. Foto: Alessio Patron – Unsplash

Bazaar och restaurangliv

Du kan naturligtvis inte heller besöka Sultanahmet utan att utforska Grand Bazaar. Denna stora, labyrintiska marknad, är ett sammelsurium av färger, dofter och en livlig atmosfär. Här kan du hitta allt från orientaliska mattor, smycken och keramik till kläder, kryddor och traditionella turkiska desserter. Det är en upplevelse i sig att promenera runt på de smala gatorna och förtrollas av alla bodar och handlare.

Det går bra att utforska Istanbul till fots. också stadens andra kvarter. I Beyoğlu på andra sidan av det gyllene hornet (en arm av Bosporen) kan du exempelvis också spendera timmar på att utforska butikslivet. Efter spännande sightseeing och shopping behöver du nog en förfriskning.

Både i Sultanahmet och i Beyoğlu finns rik möjlighet att fördjupa dig och dina smaklökar i det turkiska kökets härligheter. Det inkluderar läcker kebab, meze (smårätter) och söta desserter som baklava. I båda kvarter och på många andra platser i staden, hittar du flera traditionella restauranger och caféer där du kan prova autentiska turkiska rätter och njuta av den trevliga atmosfären.

Resor till Istanbul med Escapeaway

Vill du ha mest möjligt ut av en storstadssemester i Istanbul, är det avgörande att hitta ett bekvämt hotell med en bra placering. Det är lätt hos oss på Escapeaway. Vi har handplockat hotell med goda omdömen från gäster, i flera delar av den stora staden. Utöver en bra utgångspunkt för att utforska staden, kan du i sökmotorn också snabbt hitta billiga flygbiljetter till Istanbul. Beställer du en paketresa, är den naturligtvis täckt av resegaranti.

>>> Se alla resor till Istanbul med Escapeaway

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer