Delphi – upplev historiens vingslag i Grekland

Apollo-templet vid Delphi. Foto: Paul Stephenson, CC BY 2.0.

Delphi i Grekland var en gång i tiden världens mittpunkt. Befinner du dig på dessa breddgrader i Grekland bör du lägga vägen förbi Delphi, som ligger cirka två timmars bilfärd norr om huvudstaden Athen.

Apollos språkrör

I över 100 år var Delphi hemstad för det viktigast oraklet i antikens Grekland och man menade att hon var språkrör för självaste Apollon. Den sjunde dagen varje månad, gick Pythia, en vis gammal prästinna i trans och la fram sina kryptiska profetier till prästerna som tolkade dem som gåtfulla spådomar som kunde förstås på flera olika sätt. Flera dagar i förväg uppstod långa köer av tillresande från när och fjärran – också långt utanför landets gränser – som ville ha svar på sina frågor. Såväl bönder som stadsmän konsulterade oraklet och de tog med sig djur som skulle offras för att få svar på sina önskemål i form av inskrifter på stenplattor (av vilka många fortfarande finns bevarade).

Delphi i Grekland, en gång ansedd att vara världens mittpunkt. Foto:Vi ctor Malyushev för Unsplash 

Delphi är idag inte bara ett orakel utan också en plats som fortfarande utstrålar mystik. Den ligger mellan två klippväggar med Parnassos-bergets toppar som backgrund och det sägs att det var Zeus, alla gudars ledare, som bestämde att detta var världens mittpunkt. En sten, Omphalos, markerar fortfarande den plats som folk under antiken ansåg vara världens nav. Det är samma plats där prästinnan satt när hon tog emot svaren från Apollo.

Ta vägen förbi Delphi-museet

Upp vid de bevarade fundamenten av det doriska Apollontemplet, ligger den välbevarade amfiteatern från 300-talet. En gång var det skådeplats för de berömda Pythiska Spelen, som precis som de Olympiska Spelen hölls var fjärde år. En stig leder upp till stadion som är den bäst bevarade i hela Grekland. Missa inte att besöka Delphi-museet, en liten men fantastisk utställning av en liten del av de otaliga skatterna från antikens Delphi. Dess berömda bronsstaty av Körsvennen i Delfi skapades samtidigt som amfiteatern och stadion, och är en symbol i kroppsstorlek för the Pythiska Spelen.

>> Vill du uppleva Delphi med egna ögon? Här hittar du alla resor till Grekland med Escapeaway

Taggar från artikeln
Mer av Mikkel Krohne-Sørensen

Besök Lissabons hippa matmarknad

Matmarknaden Mercado de Campo de Ourique i Lissabon bjuder på härliga kulinariska...
Läs mer