De vita landsorterna är kvintessensen av Andalusien

Den spanska staden Nerja i Andalusien.
Den spanska staden Nerja i Andalusien.

Vem har inte sett ett av alla foton från de vackra vita landsorterna i Andalusien? Här får du mina tips på vilka orter som är värda sina besök, om du är på väg till Andalusien för första gången.

Malagaprovinsen bjuder på några av Andalusiens vackraste landskap – och några av de värsta – och talar man om de vita landsorterna kontra kuststräckan Costa del Sol, är det en riktigt stor skillnad. I mina ögon upplever du endast det äkta Andalusien om du tar dig bort från kusten, men det innebär inte att du inte kan hitta små pärlor och härliga stränder – de har bara inte så mycket med Andalusien och de vita landsorterna att göra. Mitt tips är, att bo i eller nära en av alla de charmiga landsorterna du hittar överallt i inlandet, och köra på utflykt till de härliga stränderna när du känner för ett dopp i Medelhavet.

Vilka landsorter ska du besöka?

Det är omöjligt att beskriva alla landsorter du kan besöka i Andalusien, och det finns många guideböcker som är bättre på det än jag. Därför är nedanstående att betrakta som inspiration till vilka städer du skulle kunna besöka på din första resa till Andalusien.

De vackraste, är de vitkalkade bergslandsorter som är omgivna av moriska slotts- och fästningsruiner, och som har mörka oliv- eller pinjeträdsklädda berg som bakgrund. Ronda är den största och mest kända av dessa pueblos blancos. Ronda har en historisk tjurfäktningsarena och en vacker utsikt över den djupa klyftan som delar staden i två. Det finns flera landsorter runt Arcos Ronda – Jimena – triangeln, och var och en har något att bjuda på.

Alcazaba-slottet-Antequera---Andalusien,-Spanien---Hideaways
Ronda med sitt moriska slott.

Guacín är en stad som bjuder på en av de vackraste utsikterna i regionen. Om du står uppe på höjden, har du den vackraste panoramautsikten framför dina fötter, och stället passar perfekt till både ridning och vandringar. Inte långt därifrån ligger Jimena de la Frontera, som utgör en fantastisk bas för naturälskare. Det betagande sceneriet – berg, grottor, sjöar och klyftor – gör en tur genom området till ren njutning. Det finns en del konsthantverksplatser och tapasbarer i stan, som du kan besöka. Och det är en stor variation av färger i naturen, från orkidéer, vallmo, solrosor och mandelblom. Du behöver inte ta hela turen i bil – läs mer om tågresor här nedan.

Jag nämnde att provinsen också har det värsta landskapet, men det är lätt att undvika. Styr bortom Costa del Sol från Algeciras till Nerja. Det är en tråkig sträcka med stora hotell och mycket turistpräglade barer och klubbar. Det finns knappt någon strand eller sevärdhet på den 160 km långa sträckan, som är värd att besöka. Om du söker en charmig kuststräcka, så åk antingen västerut till Tarifa på Costa del al Luz vid Atlanten, eller österut från Nerja, längs den gamla vägen till Granada-provinsen och hitta en liten bukt.

Ronda

Helt befogat, är Ronda den mest berömda av de vita landsorterna. Ronda var tidigare en morisk provinshuvudstad, med moskéer, bad och palats. Tjurfäktningsarenan är den äldsta och mest imponerande i Spanien och är ringen, där matadoren Pedro Romero fäktades mot fler än 5000 tjurar. Ronda är också huvudsäte för de historiska Maestranzariddarna, som på hästrygg kämpade mot tjurarna.

New bridge in Ronda, one of the famous white villages in Andalucia, Spain-shutterstock_78197674
Ronda är den mest berömda av de vitkalkade landsorterna.

Staden ligger verkligen tvärs över en ren kalkstensgrotta, eller klyfta, över vilken man har byggt en bro som kan framkalla höjdskräck även hos den mest härdade. Utsikten från Puente Nuevo, över de fjärran bergen eller ner mot floden, blir ett vackert minne från besöket i Ronda. Över dig flyger ljusa klippsvalor. Sänd också en tanke på den stackars bro-arkitekten: enligt legenden hoppade han på byggnadsställningen för att fånga sin hatt som vinden hade tagit, och föll rakt ner i döden. I Klockan klämtar för dig (For whom the bell tolls) berättar Hemingway om fångar som kastas ner för bron…

Klyftan delar Ronda i två delar, den historiska moriska delen på den ena sidan (titta här på vacker arkitektur och trädgårdar i återuppbyggda Palacio Mondragon), och det mer moderna, men vackra Mercadillo-kvarteret på den andra sidan. Det finns flera fina butiker, ett levande krukmakeri och ett par konstgallerier att beskåda. Från staden kan du följa stigarna ner till botten av klyftan till en gammal akvedukt, eller till ruinerna av Virgen de la Cabeza.

Avsätt gott om tid på att besöka Ronda – du kan lätt spendera en hel dag här, också om du värdesätter en god måltid.

Gaucín

Gaucín har några tusen invånare, ligger på 700 meters höjd, har utsikt över de marockanska Rif-bergen och har uppnått något av ett återupplivande de senaste åren. En rad smakfulla renoveringar, kombinerat med en rad spännande utomhuskonserter på Castillo del Aguila – och kurser för konstnärliga besökare – håller igång staden, utan att den för den delen är överfull.

Guacin
Till fest i Guacín. Foto: TracyCC BY-ND 2.0

Slottet på bergstoppen kan dateras tillbaka till romartiden – men araberna har utvidgat fästningen och kallade den för guazan. För inte så lång tid sedan, gömde tobaks- och spritsmugglare sig nere i de labyrintiska gångarna. Örnar och falkar svävar ovanför oliv- och mandellundarna med de ljusa blommorna, och de mörka bergstopparna i Serrania de Ronda står som kontrast. Det finns ett par restauranger, däribland La Fructuosa, och en del barer, men förvänta dig inte något vilt nattliv.

Jimena de Frontera

Jimena de Frontera är nästan overkligt vit, och för många resenärer söderifrån, är det den fösta och vackraste av de vita landsorterna. Den har alla ingredienser: ett stort moriskt slott med en jättestor port, en labyrint av vitkalkade gator och en gästfri befolkning av spanjorer och utländska surfare. Staden brukar också ha två fyradagars festivaler med flamencodans, tivoli, öl och tapas.

Arcos de la Frontera

Arcos, de la Frontera, Rondas mindre besöka lillasyster, är ännu en typisk pueblo blanco, vars vita hus kastar glans över sina besökare.

Arcos de la Frontera
Arcos de la Frontera. Foto: Aaron MayCC BY-ND 2.0

Utsikten över Rio Guadelate är kanske inte så fascinerande, men du kan gå ner och ta en simtur med de lokala barnen. Under en kort övergång på 1000-talet, var Arcos en muslimsk ministat, innan den kom i Sevillas händer och senare i de kristnas. Dogepalats och sandstenskyrkor kryddar virrvarret av gator. Den 29 september är det tjurlöpning genom gatorna.

Sentenil de las bodegas

Många av husen i denna speciella, lilla landsorten norr om Ronda är uthuggna ur den klippan Rio Trejo lämnade efter sig, eller är inklämda mellan stora tuffstensblock – eller så hänger de helt enkelt på klippsidorna. Dessvärre finns inte längre några vinkällare med stadens vin kvar, då vinpest ödelade stockarna år 1905. Men en gotisk kyrka och ruinerna från ett moriskt slott rättar till besvikelsen. Det finns flera grottbostäder i landsorten Olvera, 15 kilometer ner längs floden.

Zahara de la Sierra

Välkommen till ännu en perfekt landsort med röda tegeltak, som ligger samlade vid foten av ett berg med ett moriskt torn på toppen.

Zahara de la Sierra
Zahara de la Sierra. Foto: Wolfgang ManousekCC BY 2.0

Zahara erövrades av de kristna år 1483, då de var på väg mot Ronda och Granada för att inta dessa. Alla kyrkor (de flesta i barock stil) påminner om de kristnas behov att hävda den återupprättade religionen.

Naturens höjdpunkter

Sierra de Grazelma

Nästan mitt i triangeln av de vita landsorterna, ligger en mycket vacker dal, med ett exceptionellt naturliv: skogar av pinjeträd, vackra vårblommor, högtflygande gäss, för att inte nämna ugglor, hackspettar, rådjur och hjortar. Det är också det våtaste stället i Andalusien, med snö på vintern och dis på sommaren. Molnen fångas upp av de 1500 höga kalkstenstopparna på deras väg in från Atlanten.

Platsen blev en naturpark år 1977, och de två parkkontoren – ett i El Bowque och ett mindre i Grazalema – kan ge dig upplysningar och förslag till vandringsturer genom pinjeskogen och den 400 meter djupa klyftan, La Verge. Grazalema, öster om parken, har specialiserat sig i produktionen av mattor och läderprodukter, och är dessutom värd för en tjurkapplöpning i juli varje år.

Grottorna Pileta och Gato

Cueva de la Pileta nära Benaojan är ett sant stenålders konstgalleri. I det flimrande ljuset från en bensinlampa, kan du tyda 25 000 år gamla inristade “magiska” symboler, samt avbildningar tecknade med kol och ocker av djur, t.ex. gäss, fisk och en dräktig häst. Den timmeslånga guidade turen (de flesta guider pratar engelska) sker med medlemmar från Bullon-familjen, som har tagit hand om grottan sedan upptäckten år 1905. Ta med en varm tröja och, om möjligt, en ficklampa.

Gato
Cueva del Gato. Foto: Karan JainCC BY-SA 2.0

Cueva del Gato (kattens grotta) har en spektakulärt placerad ingång under topparna på Sierra de Grazalema, och över ett par imponerande vattenfall. Men du har behov av både våtdräkt och rep, om du vill utforska dess inre. Den ligger en vacker, tvåkilometers promenad från Banaojan station – om du behöver hjälp med att hitta vägen, så fråga Señor Jacinto Arcas vid naturinformationscentret bakom stationsbyggnaden.

Andalusia Express: Algeciras – Ronda

En av Europas med storslagna – men korta – tågresor. Denna 80 kilometer långs sträcka genom Rondabergen byggdes 1890-1892 av engelsmännen, så att deras officerer och passagerare på diverse kryssningsskepp på väg mot öst, kunde fly från Gibraltars värme genom att söka sig norrut. Den löper genom korkeksskogar och mörkgröna cypresser, förbi de första via bergslandsorterna San Pablo och Jimena med det dramatiska tornet, och in i ett bergigt landskap med en fantastisk utsikt över Rio Guadiro och upp till kalkstensklyftorna. Det enkla spåret är, efter tågstandard, så brant att man har tvingats lägga sand under spåren för att undvika skred när det är vått. Ursprungligen utfördes detta arbete av män utrustade med spannar med grus!

Det kör dagligen fyra tåg och turen varar 1 timme och 45 minuter (enkel tur), vilket gör det möjligt att ta hela turen på en dag – men kom ihåg att de flesta stationer (t.ex. San Roque, Castellar, Jimena, Gaucin, Cortes och Benaojan) ligger ett par kilometer nedanför de städer de betjänar. En populär utgångspunkt, är San Roque – inte långt från Algeciras. Avsluta din tur i Ronda eller Benaoja, var du kan besöka de förhistoriska grottorna och njuta av en god frukost på Molino del Santo, eller på en av de billigare, lokala barerna. Alla resor slutar i San Roque, Jimena de la Frontera, Guacín, Cortes del a Frontera eller Jimera de Libar.

Resor till Andalusien

Jag hoppas att ovanstående information har gett dig inspiration till din semester i Andalusien. Många av de hotell och semesterbostäder du hittar här på Hideaways, ligger i de områdena jag har beskrivit, och är därför nära flera av de vita landsorterna. Överväg att resa runt i Andalusien på en av våra kör-själv-bilrundresor, det är det optimala sättet att resa på, och du undviker att köra för mycket fram och tillbaka.

Läs mer om resor till Andalusien med Hideaways, där du bor på handplockade semesterboenden och hotell med charm och personlighet.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer