De trevligaste caféerna i Porto

Utsikt över Porto.

Det har skrivits och talats mycket om Portugals näst största stad, Porto, då det kommer till stadens historia och dess portvin. Men Porto är mycket mer än bara det.

När du ankommer till staden, hälsas du välkommen av en pulserande, men samtidigt också lugn och romantisk atmosfär. Portos fantastiska läge, stadens imponerande arkitektur och dess behagliga klimat utgör en exotisk cocktail som väcker äventyrslysten i dig.

Porto är en arbetande stad, som i motsats till Lissabon, vaknar mycket tidigt. Precis som vi här hemma skojar med varandra över landskapsgränserna, är konkurrensen mellan Porto och Lissabon så markant, att de mest banala uttrycken som espresso heter Bica i Lissabon och Cimbalino i Porto (och endast Café i Algarve). Ja, kärt barn har många namn…

Cappuccino
Det finns många möjligheter att släcka kaffetörsten i Porto.

Många betagande och historiska caféer

Långt före gryningen sänder Portos caféer och konditorier ut oemotståndliga dofter av läckert bröd och kakor på stadens gator. Det är lätt att blir hungrig, och caféerna tar strax emot det första morgonkunderna – och man tar sig tid till en kort konversation medan man njuter av en härlig och färsk tillagad frukost. Portos trevliga caféer är helt enkelt förtrollande och avspeglar stadens identitet och sociala puls, och det finns många betagande och historiska caféer i staden, som absolut är värda sina besök på en resa till Porto.

Här nedan kan du läsa om några av de mest charmiga och berömda caféerna i Porto.

Café Bogani

Beläget på den södra bredden av Dourofloden, vid portvinshusen. Café Bogani bjuder på den bästa utsikten över Portos skyddade historiska centrum. Caféet är inrett med designmöbler av Philip Starcks och terrassen anpassas efter årstidens säsongen och värms upp och täcks delvis på vintern. Det är ett måste att uppleva de lokala mysiga stunderna med en sådan vacker utsikt, medan du njuter av ett glas av de nektar som gett namn till staden – portvin, naturligtvis.

Café Brasileira

Även om utgåvan i Porto inte är lika berömd som storebrodern i Lissabon, utgör caféet en historisk milstolpe i stadens liv och har varit en del av Portos invånares vardag i över hundra år. Det är ett mycket populärt café, och en efterfrågad restaurang, och du hittar den Brasileira på adressen Rua Sá da Bandeira 75.

Porto Majestic cafe

Majestic cafe
Drick ditt kaffe i överdådiga omgivninar på Café Majestic. Foto: José Moutinho, CC BY 2.0.

Café Majestic, kanske det mest berömda caféet i Porto

Café Majestic är vackert, sofistikerat och bjuder på en helt ovanligt behaglig atmosfär. Det invigdes år 1921 som Elite Café, men bytte kort därefter namn till Majestic. Caféets vackra Art Nouveau utsmyckning ligger som grund för stället namn, och överallt finns speglar, keruber, takkronor, marmor och trä. Detta var en gång en mötesplats för konstnärer och politiker, och än idag besöker många berömda personligheter detta café, som för övrig blivit kåret som ett av Europas och väldens vackraste caféer.

Café Guarany
Café Guarany, där det ofta spelas musik till kaffet. Foto: Rui Ornelas, CC BY 2.0.

Café Guarany

Café Guarany öppnade på Portos finaste allé år 1933. Namnet kommer från en sydamerikansk indianstam från Brasilien, och det är från samma del av Brasilien som det mest kända kaffet serverat på caféet kommer ifrån. På fasaden kan du se en relief i marmor föreställande en indian, gjord av en portugisisk stenhuggare. Caféet är trendy och en fast mötesplats för affärsfolk och intellektuella. Caféets kalender är full med spännande musikarrangemang, och det arrangeras också diktläsningar, debatter och konserter. Café Guarany är mer känt som musikcaféet på grund av sin trevlig, livliga och konstnärliga atmosfär.

Confeitaria Tavi

Om du går på någon form av diet, ska du nog hoppa över att besöka detta eleganta och smakfullt inredda café, som i över 70 år har varit känt som Portos bästa konditori. Invånarna i Porto, och omnejd, reser mycket långt för att hämta en beställd födelsedagskaka eller andra läckerheter, däribland utsökta gourmet-specialiteter för att stilla sötsuget. Läget nära Atlanten och stranden är i sig bra anledningar till att lägga vägen förbi Tavi.

Homem do Leme

Detta inbjudande strandcafé på Foz vackra strandpromenad, är öppet året om, oavsett om det regnar eller om solen skiner. På caféet råder en avslappnande atmosfär och du kan här välja mellan ett brett urval av läckra drycker och måltider. Under sommarmånaderna blir borden utomhus snabbt upptagna, men du har också en fantastisk utsikt mot havet från borden där inne, tack vare de stora panoramafönstren.

Praia da Luz

Detta är ett café, en bar och en restaurang som ligger på stranden, så det är en plats värd att besöka oavsett om du endast är törstig eller vill äta en stor måltid. Caféet är öppet hela året runt, och är uppvärmt utomhus såväl som inomhus där det finns en härlig öppen spis. Vid bra nattväder bjuder caféets program på massor av musik och dans, som fram till klockan 03.30 levereras av en DJ.

Café Progresso

Du hälsas välkommen av en stark kaffearom och av antika möbler, på detta historiska café som är över hundra år gammalt (invigdes 1899). På den översta våningen har inredningen fått en mer modern look, och man har bland annat installerat wifi, så är kan du ta ett härligt stopp när du är sugen på kaffe och behöver uppdatera dig om vad som sker i världen. (Stängt på söndagar).

Douro Porto
Porto är en bra utgångspunkt för en semester i norra Portugal.

Resor till norra Portugal

På Hideaways är vi specialister på resor till norra Portugal, där du bor på handplockade hotell eller i semesterlägenheter på din semester. Du kan t.ex. kombinera en storstadssemester i Porto med utflykter längs Dourofloden för att uppleva de vackra landskapen i Portugals mest kända vinregion.

Läs mer om resor till norra Portugal här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer