De största sevärdheterna i Sintra

Pena paladset i Sintra är fullt av äventyr!
Pena paladset i Sintra är fullt av äventyr!

Folk reser till Sintra från hela världen, på grund av stadens sevärdheter – och det finns det goda grunder till! Arkitekturen i Sintra är i världsklass, och attraktionerna ligger nära varandra. Sintra var på sin tid en favoritplats för både portugisiska kungar och adelsmän, och de satte sin prägel på området. I denna artikel kommer vi gå igenom områdets största sevärdheter.

Palácio Nacional de Sintra

I Sintras centrum ligger stadens mest iögonfallande landmärke, Palácio Nacional, Nationalpalatset, som fram till i början av 1900-talet användes palatset av kungafamiljen. Palatset byggdes ursprungligen av morerna som sommarresidens för sultaner, men byggnaden har gjorts om av de som bebott palatset i efterhand.

Idag framstår palatset i Sintra primärt som gotiskt och portugisiskt sen-gotiskt (manuelin), men den arabiska prägeln kan fortfarande anas på några platser. Palatsets inre är överdådigt och många rum och salar har en intressant historia att berätta.

Palacio Nacional de Sintra
Palacio Nacional de Sintra med de två karaktäristiska skorstenarna. Foto: Sergei Gussev, CC BY 2.0.

Palacio da Pena

Extravaganta Palacio da Pena är mycket nyare. Det byggdes på 1800-talet på beställning av Ferdinand de Saxe-Coburg-Gotha. Byggnaden är intressant, för den blandar många stilriktningar – och framstår som väldigt unik! För dig som är arkitektoniskt intresserad, är palatset ett rent paradis där både renässans, barock, morisk stil, gotisk stil och manuelin är representerat.

Runt palatset ligger trädgården, som leder tankarna till ett äventyrsland med torn, skulpturer och hängbroar. Den backiga parken är perfekt till en inspirerande och fascinerande promenad.

Pena-paladset i Sintra
Det färgglada palatset ligger i den östra delen av Penaparken.

Quinta da Regaleira

En av de lite mindre iögonfallande, men dock en sevärdhet som starkt rekommenderas i Sintra, är slottet Quinta da Regaleira. Byggnaden finns med på UNESCOs världsarvslista, och ligger i en tät skog, som också är slottets park.

De spetsiga tornen, de små hörnen och den detaljerade fasaden utgör tillsammans med grottorna under slottet och en 60  meter djup, torr brunn, en fascinerande helhet som verkligen förflyttar besökaren tillbaka i tiden. På flera platser hittar man Tempelriddarnas symboler, och hela området fascinerar både unga som gamla.

I närheten ligger också två andra palats, Monserrate och Seteais.

Quinta da Regaleira
Brunnen i parken vid Quinta da Regaleira, som egentligen inte är en brunn…. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0.

Cabo da Roca vid Sintra

Uppe i backarna ligger också ruinerna av en gammal morisk borg från 700-talet. Går du runt på borgens murar, kan mot väst nå fastlandets västligaste punkt, Cabo da Roca. Därute kan du få dig en kopp kaffe och njuta av den fantastiska utsikten över Atlanten.

Castelo dos Mouros Sintra
Njut av utsikten från Castelo dos Mouros, resterna av en morisk borg.

Sintras stränder

Från Sintras centrum är det inte långt till alla vackra stränder, som ligger längs Sintras kuststräcka i väst. Man kan gå, ta bilen eller köra en gammeldags elektrisk spårvagn till Praia das Macas.

Unga surfare håller till på Praia Grande, som på grund av de bra vågorna också är värd för internationella tävlingar. Det finns många små, trevliga landsorter längs kusten, var och en med sin egen lilla strand.

Praia das Maçãs
Praia das Maçãs. Foto: Teves Costa, CC BY-SA 2.0.

Resor till Portgual

Sintra ligger inte längre från Lissabon, än att du kan åka dit på en dagsutflykt. Det är därför perfekt att avsätta en dag till att besöka den spännande bergsbyn, om du är på en storstadssemester i Lissabon. Det kör tåg direkt till Sintra från centrum av Lissabon flera gånger dagligen.

Sintra är dock endast ett av många intressanta utflyktsmål i denna delen av Portugal. Längs Lissbonkusten kan du t.ex. uppleva en enastående blandning av jetsetliv och lantlig idyll i kuststäder som Cascais och Estoril.

Läs mer om resor till Portugal med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer