De största attraktionerna i Sopot

Sopot mole
Den långa träbryggan är Sopots främsta kännetecken. Foto: kedziurt, CC BY 2.0.

Nästan mitt emellan Gdansk och Gdynia, ligger ett äkta litet semesterparadis, Sopot, som med sin breda sandstrand, traditionella kurbad, livliga nöjesliv och inte minst låga priser, är ett av de mest attraktiva resmålen på den polska rivieran. Denna stilfulla kurort, som endast ligger en kort flygtur från Sverige, är ett perfekt resmål för dig som inte vill resa långt bort, men ändå uppleva något helt nytt. Här kommer mina tips på de främsta attraktionerna i Sopot.

Sopot promenade
Sopot-promenaden. Foto: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Molo – Europas längsta träbrygga

Den 511 meter långa träbrygga, Molo, som ursprungligen byggdes på 1820-talet, är nog Sopot mest kända byggnadsverk. Du kan inte heller resa till Sopot utan att ta en promenad på bryggan – som enligt sägnen är den längsta i sitt slag i Europa – minst en gång på din semester. Längs den 458 meter långa delen av bryggan som når ut i havet, är det möjligt att äta, så här ligger ofta vackra yachter och turistbåtar som seglar till Gdansk och Gdynia. På sommaren kostar det ett litet belopp att gå ut på bryggan, och vid slutet av bryggan ligger en liten restaurang och en liten marina som bland annat rymmer en seglingsskola för barn.

Inne på land används Kurplatsen (Skwer Kuracyjny) framför bryggan till olika arrangemang genom året, som t.ex. marknader, konserter och isbana på vintern. Vid platsen hittar du också den färgglada fyren Latarnia Morska. Härifrån har du goda utsikter över både hav och stad.

Monciak – huvudstråket i Sopot

Medan Molo är ideal för en romantisk promenad arm i arm, är den centrala 600 meter långa gågatan Ulica Bohaterow Monte Cassino (vanligen endast kallad “Monciak”) helt rätt plats att besöka om du vill shoppa eller slå dig ner på en av alla barer, caféer, glassbarer eller restauranger. På dagen går många genom gatan på sin väg till stranden, men på kvällen är det här stadens liv koncentreras. Sopot har ett bra nattliv, och du kommer märka att detta inte bara är en semesterort som präglas av turister, utan att stadens lokala och studenter på universitetet också samlar på stadens barer.

Gatans liv lockar naturligtvis många gatumusikanter, boder och porträttmålare. Det är också på Monciak som du hittar ett av Sopots mest fotograferade hus, Krzywy Dom (Det lutanden huset). Besök dock gärna också sidogatorna där stämningen är helt annorlunda – här kan du också se fina exemplar på stadens eleganta arkitektur, trevliga gamla parker och trädgårdar. Vill du se ett av de mest spektakulära exemplen på staden ursprungliga arkitektur, ska du söka dig tillbaka till kusten. Här, precis norr om träbryggan, ligger nämligen vackra Grand Hotel, där berömdheter som Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Fidel Castro och Greta Garbo bott.

Grand Hotel Sopot
Eleganta Grand Hotel i Sopot. Foto: Fmbar22, CC BY-SA 3.0 PL
Stranden vid Sopot är en av Östersjöns bästa. Foto: DerHexer, CC BY-SA 3.0

Östersjöns bästa strand

På sommaren är Sopots breda sandstrand, som sträcker ut sig mer än 4 kilometer, helt klart stadens mest populära attraktion. Här finns gott om plats båda att sola, bada och utöva olika vattensporter. Strandens popularitet beror naturligtvis också på att den fått “Den flå flaggen” som vittnar om att stranden är av hög kvalitet vad gäller renlighet och faciliteter. Behöver du en förfriskning under dagen, är det t.ex. aldrig långt till en god glass eller en kall drink. Längs strandpromenaden ligger också flera bra restauranger.

Aquapark Sopot

Även om Sopot framförallt är känd för sin långa, breda sandstrand är staden ett resmål du kan åka till året om, för här finns mycket mer än bara strandliv. Vill du ändå ta ett dopp utanför sommarsäsongen, eller om du är på semester tillsammans med familjen, kan du åka till Aquapark Sopot, vattenlandet som ligger ett par kilometer norr om centrum. Här finns både inomhus- och utomhuspooler, vattenrutschkanor och mycket mer, som tillsammans kan hålla dig och familjen underhållna i flera timmar. När du har fått nog av lek i vattenlandet, kan du slappna av en tur i bastun eller spa:et.

Sopot efterår
Kurplatsen och fyren. Foto: Pawel Pacholec, CC BY 2.0

Kurorten Sopot

Sopot har varit känd som kurort sedan 1820-talet, då den tysk-franske läkare J.G. Haffner etablerade det första i en rad populära kurbad i det före detta fiskeläget. Kurbaden hyllades för deras helande krafter, och kompletterades så småningom av andra wellness-utbud som massage och alternativa behandlingar. Idag reser många fortfarande till Sopot för att besöka stadens välkända SPA, som det finns ett dussin av. Vill du koppla av helt och hållet, hittar du här ett brett utbud av allt från exotiska massager till mer traditionella behandlingar. Det är i hög grad SPA:en som gör Sopot till ett resmål du åker till året runt.

Utflykter

Sopot är en del av Trójmiasto (3 städer), vilket också inkluderar grannstäderna Gdynia och Gdansk. Reser du till Sopot, är det också perfekt att besöka dessa städer, framförallt Gdansk som med rätta anses vara en av de vackraste städerna vid Östersjön. Spendera ett par timmar på att bara strosa runt i den gamla stadskärnan, där du har massor av möjligheter för att slå dig ner på en restaurang och titta på människorna som passerar förbi. Med tåg tar det endast en kvart att åka från Sopot till Gdansk.

Det historiska centrumet i Gdansk vid floden Motława. Foto: NAC, CC BY-SA 4.0

Resor till Sopot

Hideaways är specialister på att hitta de hotell där du får den bästa utgångspunkten för en avslappnande semester i Sopot. Det gäller oavsett om du ska på familjesemester eller är på jakt efter helt rätt hotell till en romantisk semester för två.

Vill du sätta pricken över i på en semester, genom att bo på ett handplockat hotell? Då hittar du alla resor till Sopot med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer