De gröna vägarna i Spanien – cykelturer för hela familjen

Cykla på Vias Verdes i Rom - kul för hela familjen

Nästa gång du är på semester i Spanien, bör du hyra en cykel och bege dig ut på en av alla de så kallade Vias Verdes. Dessa gröna vägar var en gång i tiden järnvägsspår, men är idag omgjorda till cykel- och vandringsleder. De är perfekta för hela familjen, då de inte är alltför tuffa att ta sig fram på, men i gengäld för du med dig massor med unika natur- och kulturupplevelser. Här kan alla följa med, oavsett ålder, inte minst för att vägarna är fria från biltrafik.

Vias Verdes i hela Spanien

I skrivande stund finns det cirka 115 Vias Verdes i hela Spanien, som tillsammans bjuder på över 2400 kilometers cykelturer genom natursköna landskap. Nästan oavsett vilken region du reser till (borttaget Kanarieöarna), ligger en av dessa cykelstigar inom räckvidd, både inne i landet och ute längs kusterna.

Rutterna är mycket varierande. På samma tur kan du komma att köra genom både orörda naturområden och charmiga landsorter. Det finns dessutom rutter i flera olika längder – allt från 5 kilometer till över 100 kilometer. De är generellt mycket säkra och familjevänliga, då den ursprungliga anpassningen till ett lokomotiv gör att de är platta med en stigning på högt 3 procent, med mjuka svängar. Ålder och kondition är därför inte helt avgörande för att kunna följa med – du ska främst vara sugen på att bege dig ut på äventyr.

Vía verde del Aceite
Då vägarna är gamla järnvägsspår, är de oftast utan backar och skarpa svängar. Foto: Xapis, CC BY-SA 4.0.

Att de gröna vägarna överhuvudtaget existerar idag, kan man tacka de ambitiösa spanjorerna för. I början av 1900-talet hade man i Spanien en målsättning om att landets jordbruksområden skulle förbindas med bättre järnvägar. Det kom dock ett världskrig och ett inbördeskrig emellan, vilket resulterade i flera ofärdiga järnvägsspår runt om i landet. De låg där och förföll fram tills man i början av 1990-talet lanserade projektet Via Verde.

På de flesta av cykelstigarna, råder det inte någon tvekan om att du cyklar på en före detta järnväg – du passerar nämligen flera tunnlar, viadukter och broas på vägen. Därtill kommer fler än 100 av de före detta stationerna, som idag har restaurerats och används som hotell, vandrarhem, turistkontor och restauranger. Några av stationerna är också inredda som museum, där historien om järnvägen eller områdets natur berättas.

Via Verde Oropesa - Benicassim
Det finns Vias Verdes i hela landet, både uppe i bergen och nere vid kusten. Här, Via Verde Oropesa – Benicassim norr om Valencia. Foto: RicardoDorda, CC BY-SA 3.0 ES.
Vias verdes
Karta över Vias Verdes i Spanien. Källa: www.viasverdes.com

Inspiration till en aktiv semester i Spanien

Då det ofta är möjligt att hyra cyklar nära starterna av de populära rutterna, är Vias Verdes populära bland både lokala invånare och turister. En cykeltur på en av dessa natursköna rutter är också en perfekt möjlighet att ta sig bort från de stora turiststråken och uppleva en annan sida av Spanien. Här nedan följer ett litet axplock av alla olika Vias Verdes runt om i landet.

Via Verde de Maigmó (Alicante) 

Är du på semester vid Costa Blanca, är Via Verde de Maigmó en av de närmast belägna cykelrutterna. Rutten, som leder från Alcoi ner till utkanten av Alicante, bjuder på spektakulära viadukter över floder och klyftor, samt längs långa tunnlar genom bergen. Man kan inte annat än beundra den ingenjörsmässiga bedrift som har krävts för att etablera järnvägsspåret genom den ojämna terrängen redan på 1920-talet. Spåren blev aldrig satta i drift på sträckan, men idag njuter flera cyklister och vandrare av den vackra 22 kilometer långa rutten. (Se karta)

Via Verde de Manacor-Artá (Mallorca)

Det finns endast en Via Verde på Mallorca. Denna 29 kilometer långa rutt förbinder Manacor och Artá på den östra delen av ön i Medelhavet. Hyr du en cykel i en av städerna, kan du se fram emot en dag där du både upplever öns inre med idylliska, rustika landsorter, samt kommer hela vägen ut till kusten med vackra utsikter över det glittrande havet. (Se karta)

Via Verde de la Jara (Toledo)

Även om den är 52 kilometer lång, kan barnen absolut följa med på Via Verde de la Jara, då inga branta backar ska bestigas. Däremot finns här massor att se under vägen. Landskapet skiftar karaktär under vägen och håller ni ögonen öppna finns det goda chanser för att se områdets rika djurliv. Ta en paus vid en av utsiktspunkterna för att spana efter sällsynta fåglar.

Ni kommer också passera platser med intressanta arkeologiska och historiska sevärdheter som Ciudad de Vascos, det vill säga resterna av en stad från 800-talet. Rutten passerar genom 18 tunnlar, där det rekommenderas att du sätter på cykellampan. (Se karta)

Via Verde cykel Spanien
Rutterna leder dig ofta förbi charmiga landsorter och intressanta sevärdheter. Foto: TijsB, CC BY-SA 2.0.

Via Verde de la Sierra (Cadiz)

Detta är en av de mest populära cykelrutterna i Andalusien och anses bland kännare vare en av de vackraste Via Verde-rutterna. Den 36 kilometer långa rutten leder fram längs foten av Peñón de Zaframagón från landsorten Puerto Serrano till Olvera nordöst om Ronda. Det är som alltid en familjevänlig rutt utan trafik och relativt enkel att ta sig fram längs. Under vägen passerar du 30 tunnlar och 4 viadukter. Är du för trött för att köra retur, kan du eventuellt ta en taxi som har cykelställ monterat. (Se karta)

Via Verde Tajuña (Madrid)

Är du på storstadsemester i den spanska huvudstaden, är Via Verde Tajuña en perfekt möjlighet att komma bort från trängseln och samtidigt få lite motion. Den 49 kilometer långa rutten är asfalterad och löper längs Tajuña-floden, genom ängar, skogar, fält och landsorter. (Se karta)

Hitta mer information om Vias Verdes på den officiella hemsidan

Resor till Spanien

Har du lust att åka till Spanien och uppleva en eller flera av de gröna vägarna? Se alla resor till Spanien med Escapeaway här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer