De Eoliska öarna: Ett exotiskt naturparadis

De Eoliska öarna (även kallade De Lipariska Öarna efter huvudön Lipari) utanför Sicilien norra kyst, är möjligen några av de mest exotiska öarna du kan hitta i Europa. Även när sicilianarna själva besöker dem, deras egna öar, känner de att de har kommit till en annan kontinent. De sju karaktärsfulla vulkanöarna är var och en välsignade med sin egen identitet och särprägel. I denna artikel ska jag försöka ge en kort beskrivning av var och en av dem, och kanske kan det verka som en liten aptit-väckare inför din nästa resa till södra Italien.

Lipari

Huvudön och den mest civiliserade, då du här hittar öarnas huvudstad med samma namn. Lipari utmärker sig geologiskt med pimpsten och smyckestenen obsidan.

Lipari
Vandring på vulkanen Lipari

Läs mer om Lipari här.

Salina

Salina är med sina två slocknade vulkaner (Bregne-berget och Porre-berget) den frodigaste och grönaste av de sju öarna.

Salina - De Æoliske Øer
Salina med sitt spektakulära vulkan-landskap…

Salina odlas primärt kapris och dessertvinet Malvasia – och så har ön varit filmkuliss till den Oscars-belönade filmen Il Postino.

Läs mer om Salina här.

Stromboli

Den klassiska, kägelformade vulkanen Stromboli är världens mest aktiva vulkan och har ett utbrott ungefär var 18:e minut – dock oftast utan lavautbrott. De kolsvarta lavastränderna bidrar till en väldigt speciell upplevelse.

Stromboli
Stromboli är Europas mest aktiva vulkan…

Läs mer om Stromboli här.

Filicudi och Alicudi

Filicudi och Alicudi är de två öarna som är minst besökta av de sju. Alicudi är den minsta och västligaste av de Eoliska öarna och den är absolut mest autentisk och öde.

Filcudi
Alicudi och Filicudi – här Filiculdi – ligger längst västerut, och tillhör de minst besökta öarna…

Vid Filicudi, som man har en fin utsikt till från Salina, kan du se den berömda monoliten, som med sina 70 meter står upp mitt i havet.

Läs mer om Filicudi här.

Vulcano

Ön Vulcano är faktiskt anledningen till att just ordet vulkan har den betydelsen det har. Vulcanos vulkan är fortfarande aktiv och dess 293 meter över havet, kan bestigas till fots.

Vulcano - De Æoliske Øer
Det är en alldeles speciell upplevelse att bestiga vulkaner – här på ön Vulcano…

De svavelhaltiga lerbaden är också en speciell upplevelse – och den svavelgula färgen och lukten sätter sina spår…

Läs mer om Vulcano här.

Panarea

Panarea utmärker sig primärt för att vara jetsetarnas samlingsplats i augustimånad, men också för sin arkeologi och utsikt mot Stromboli och de omkringliggande småskären.

Panarea
Panarea ligger halvvägs mellan Lipari och Stomboli…

Läs mer om Panarea här.

Intresserad av att veta mer om södra Italien och dess vulkaner? Då kan du läsa mer om det i vår spännande artikel om vulkanerna i södern här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer