De Eoliska Öarna – lugnare livsrytm och fantastisk natur

De Eoliska öarna bjuder in till en aktiv semester i lugna omgivningar.

De Eoliska öarna, som också är kända som de Lipariska öarna, är en ögrupp med vulkaniska pärlor där det rådet en tillbakalutad livsstil. Ögruppen som ligger utanför Sicilien norra kust, är ett perfekt mål för en dagsutflykt. Du kan dock också välja att bo några nätter på en av öarna.

Isole Eolie

Ögruppen som på italienska heter Isole Eolie, är uppkallade efter Eolo – vindens gud i grekisk mytologi – och ligger som små prickar i Medelhavet. Denna pärlrad av sju små öar, är välsignad med grottor, bukter, avskilda vikar och fortfarande aktiva vulkaner. Vulkanerna Stromboli och Vulcano (där Eolo enligt sägnen ska ha bott), som endast är småsyskon till vulkanen Etna på Siciliens östra kust, har skapat ett melankoliskt, naturskönt landskap med stränder med svart sand. Lipari, den vackra huvudön och den största ön i ögruppen, har en livlig gammal stadskärna som domineras av ett castello från 1600-talet som numera huserar ett intressant arkeologiskt museum. En härlig väg leder runt hela den oberörda ön Salina och des två slocknade vulkaner. Dess rustika landskap utgjorde bakgrund till den populära italienska filmen Il Postino.

Æoliske - Salina
Salina, den näst största ön i ögruppen.
Panarea
Idyll på Panarea, den minsta av öarna.

Barfotalivsstilen

Ögruppens minsta pärla är Panarea, där man på ett strålande sätt har bevarat den typiska italienska blandningen av det enkla och det moderna. Stället skapades på 1960-talet som ett bohemiskt alternativ till det överdrivet fashionabla semesterparadiset Capri, och det är sommarens resmål för norditalienska mode- och designtyper, som kommer hit på grund av “barfotalivsstilen” och den lugna livsrytmen. Den enda gången man känner såg lite inne, är när man äter middag på Hotel Raya, vars svala öppna terrass och fantastiska restaurang bjuder på en vacker utsikt över de vulkaniska klipporna utanför kusten och till Iddu, Strombolis alltid rumlande vulkan.

Udsigt over Æoliske Øer
Ge dig iväg på en ö-luff till de vackra

Så ta du dig till de Eoliska öarna

Vulcano är ön som ligger närmast Sicilien, cirka 30 km utanför nordkusten. Det går flygbåtar, aliscafi, och båtar till de olika Eoliska öarna, med avgång från Napoli (turen med flygbåt varar cirka 5 timmar, och om du lider av sjösjuka bör du kontrollera vädret).

Från Siciliens norra kust går det båtar från både Palermo, Milazzo och Messina. Ögruppen är således ett perfekt mål för en utflykt under en semester på Sicilien. När du först kommit fram, är öarna inbördes förbundna med färjelinjer. Observera att det är betydligt färre avgångar utanför högsäsongen som är mellan april och september.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer