De bästa utflyktsmålen nära Krakow

Tatra Polen
Tatrabergen är de högsta bergen i Polen och ligger inom kort räckvidd från Krakow. Foto: Dariusz Staniszewski, Pixabay.

Krakow i södra Polen är en av de mest intressanta storstäderna inom kort avstånd från Sverige. Här kan du enkelt spendera en långweekend med att utforska den charmiga gamla stadsdelens vackra byggnader, smala gator och trevliga torg – liksom du kan spendera lång tid på att utforska alla museum, gallerior och andra kulturella attraktioner. Krakow är dock också en bra utgångspunkt för utflykter till en rad pärlor i södra Polen.

Wieliczka Saltmine
Sankt Kinga av Polens Kapel i Wieliczka Saltgruva. Foto: Viator.com, CC BY-SA 2.0.

Wieliczka Saltgruva

Wieliczka Saltgruva (Kopalnia soli Wieliczka) är en av de äldsta saltminorna i Europa. Man har faktiskt hämtat salt från gruvan, som ligger endast en 20 minuters bilfärd från Krakow, sedan 1200-talet. Driften upphörde dock år 2007 och idag har gruvan officiellt status som historiskt monument. Wieliczka Saltgruva finns också med på UNESCOs världsarvslista.

På en tur ner i den stora gruvan kan du bland annat se vackra utskurna figurer och altare i Sankt Antoines Kapell, och besöka det imponerande kapellet Sankt Kinga, gruvans kronjuvel som ligger 101 meter under jordens yta. I den unika, stora salen som är utsmyckad med kristallkronor, håller man ofta klassiska konserter. Likaså hyr man ut den 31 meter långa och 15 meter breda (och 11 meter höga) gruvan till bröllop. På “turistrutten”, den mest populära rutten i gruvan, kommer du också under den guidade turen ta dig igenom en nästan 3 kilometer lång sträcka i gångar som passerar andra kamrar och saltsjöar. Samtidigt berättar man om gruvans historia och spelas klassisk musik.

Räkna med att spendera 3 timmar på ditt besök, om du väljer att följa “turistrutten”. Det är ungefär 800 trappsteg undervägen, varav 350 i början tar dig ner till gruvans djup. Förnuftiga skor kan därför starkt rekommenderas. Likaså är et en bra idé att ta med en varm tröja eller jacka, då temperaturen nere i gruvan ligge rpå 14-16 grader året runt.

Du hittar mer information om öppettider och biljettpriser på saltgruvans egen hemsida.

Auschwitz-Birkenau
Ingången till Auschwitz-lägret med texten “Arbeit macht frei”. Foto: Tomas Forgac, Public Domain.

Auschwitz-Birkenau

Cirka en timmes bilfärd från Krakow ligger ett monument över ett av de mörkaste kapitlen i Europas historia, Auschwitz-Birkenau koncentrationsläger, som var det störta av nazisternas dödsläger under Andra Världskriget. Även om denna gripande inblick i Förintelsen inte är för svaga själar, är Auschwitzen av de plaster nära Krakow, som alla med intresse för vår historia bör se. Enligt museet frånråder man dock från att ta med barn under 14 år.

Det är gratis att besöka lägren, men om du vill ha en guidad tur kostar det en slant. Det rekommenderas dock. På grund av ett stigande intresse för att besöka lägren, har man infört ett bokningssystem för entrén. Det finns därför endast ett begränsat antal entrébiljetter över varje dag för dig som kommer utan bokning. Läs mer på den officiella hemsidan.

Tatrabjergene i Polen
Tatrabergen i Polen bjuder in till aktiv semester. Foto: Govisity.com, CC BY 2.0

Tatrabergen

En helt annorlunda, och mer upplyftande attraktion inom kort räckvidd från Krakow, är Tatrabergen. Bergskedjan, som kan besökas på en heldagstur, bjuder på massor av möjligheter för att bege sig iväg på en vandring i vackra berglandskap på sommaren, och på vintern är t.ex. Zakopane vid foten av bergen en populär destination för skidturister. Även om du inte vill vandra långa sträckor i bergen, bör du som minimum följa med linbanan upp till toppen av Gubalówka för att njuta av utsikten över Tatrabergen och eventuellt gå den korta turen runt toppen. Det finns dessutom flera enklare vandringsrutter nära Zakopane, som är för besökare som endast vill uppleva lite av naturskönheten i Tatrabergen, utan att behöva gå långt och övernatta i shelters. Hör om möjligheterna lokalt.

I Zakopane ligger också huvudkontoret för Tatra Nationalpark, som utgör en stor del av den cirka 750 km² stora bergskedjan, som skapar en naturlig gräns mellan Polen och Slovakien i söder.

Borg Polen
Följer du Örnrutten mellan Częstochowa och Krakow kan du besöka hela 25 borgar. Foto: Łukasz Śmigasiewicz, CC BY-SA 3.0 PL

Örnrutten

Bokar du en hyrbil i samband med din resa, kan du använda Krakow som utgångspunkt för en tur längs Örnrutten (Szlak Orlich Gniazd) till Częstochowa, som ligger cirka 100 kilometer mot nordöst. Följ denna rutt i ditt eget tempo och ge dig god tid till att se de 25 kalkstensslotten och borgarna från 1200- och 1300-talet, som du passerar längs vägen. De flesta av dessa anlades som ett försvar av Det Polska Kungarikets västra gräns, under kung Kazimierz den Store.

En tur längs Örnrutten är också en chans att uppleva en av Polens vackraste regioner med vackra skogsklädda backar och pittoreska kalkstensklippor. Vill du hinna med allt längs den 163 kilometer långa turistrutten, är en dag för lite. De mest berömda borgarna och sevärdheten kan nås med buss, men en hyrbil är bästa möjligheten för att få mest ut av turen.

Läs mer om rutten hos den lokala turistbyrån.

Krakow torv
Stadens stämningsfulla gamla stadsdel finns med på UNESCOs världsarvslista. Foto: Diether, CC BY-SA 3.0

Resor till Krakow

Hos Hideaways hittar du ett handplockat urval av hotell i Krakow, där du får optimala förutsättningar för att utforska den vackra stadens alla sevärdheter och attraktioner. Vill du också besöka några av de omtalade utflyktsmålen som ligger inom räckvidd från staden, kan du med fördel hyra en bil på din resa.

Läs mer om resor till Krakow med Hideaways

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer