De bästa upplevelserna i Bangkok

Grand Palace
Kungafamiljen bor inte längre i Grand Palace, men palatset används fortfarande till olika ceremonier.

Även om Thailands läckra sandstränder nog lockar, kan det varmt rekommenderas att börja semestern med en eller två dagars sightseeing i Bangkok – en stad som bjuder på en enastående mix av gamla buddhistiska traditioner, livliga marknader, väldoftande gatukök och moderna shoppingcentrum. Här nedan får du några tips på vad du bör uppleva i Thailands färgstarka huvudstad.

Tempel

Thailand är ett buddhistiskt land (cirka 95 procent av befolkningen är buddhister), finns här inte överraskande hundratals tempel i Bangkok. Ett besök i ett så kallat Wat är en möjlighet att uppleva en viktig del av thailändarnas liv. Nästan varje kvarter i staden har minst ett wat, så det finns gott om tempel att välja mellan. Det finns dock några tempel som sticker ut från mängden…

Wat Phra Kaew
Det finns massor av spektakulära tempel i Bangkok. Foto: rusticus80, CC BY-SA 2.0.

Wat Phra Kaew: Detta tempel, som ligger i överdådiga Grand Palace där den thailändska kungafamiljen tidigare bodde, är en av Bangkoks mest besökta turistattraktioner. I templet kan du bland annat se Smaragdbuddhan, som enligt sägnen är utskuren ur en stor bit grön jadesten. Ta dig också tid att ta en tur bland alla övriga vackra byggnader innanför palatsets vita murar, som avspeglar 200 års kunglig och arkitektonisk historia.

Wat Pho: Detta tempel är Bangkoks största och äldsta tempel, och ligger söder om Grand Palace. Templet huserar Den liggande Buddhan, som är en 46 meter lång Buddha, täckt med bladguld. De tre meter långa fötterna är särskilt intressante på grund av alla de imponerande mönsterna som är gjorda i pärlemo och symboliserar tro.

Kom ihåg att det finns en dresscode när du besöker ett tempel i Thailand. Du ska ha långa byxor eller en lång kjol på dig, samt ett plagg som täcker dina axlar. Man förväntar sig också, att du tar av sko

Marknader

Du har rik möjlighet för att shoppa loss i Bangkok, som idag har ett överflöd av moderna inköpscentrum, med alla de internationella märkesbutiker du kan tänka dig. Men om du vill ha en mer lokal upplevelse, kan vi rekommendera att istället spendera tiden på en av stadens färgglada marknader.

Chatuchak
På Chatucha-marknaden kan du hitta en billig souvenir att ta med dig hem från Thailand. Foto: Edwin Lee, CC BY 2.0.

Chatuchak helgmarknad: Denna enorma marknad, som lockar upp emot 200.000 besökare på helgen, är den största av sitt slag i Asien. Hit kommer lokala invånare och turister, för att handlar kläder, skor, konsthantverk, torkad frukt, möbler, husdjur – ja, allt möjligt! Det är lätt att gå vilse i labyrinten av bodar, och mängden människor kan stundtals vara överväldigande, men det är också precis detta som ger marknaden sin unika stämning. Och vid en djupare inblick, kommer du dessutom att upptäcka, att marknaden är uppdelad efter en viss logik i tematiska sektioner. Det finns bland annat ett område med gatukök, om du behöver lite ny energi. Vill du gärna undvika den värsta trängseln, ska du komma tidigt – innan klockan nio på morgonen – eller allra sist på eftermiddagen.

Det finns åtskilliga andra intressanta marknader i Bangkok, både stora och små. En av de mindre, som endast sträcker sig 300 meter längs en smal gata, är Wang Lang på Thonburi-sidan av floden. Här finns många småbodar och butiker, men det är framförallt de billiga gatuköken som marknaden är känd för.

I Bangkok har du oändliga möjligheter för att skämma bort dina smaklökar.
Streetfood Bangkok
Myndigheterna annonserade förra året att de hade en plan om att rensa ut bland Bangkoks alla gatukök, men det finns fortfarande goda möjligheter för att njuta av de läckra rätterna som serveras från små bodar runt om i stan. Foto: mattmangum, CC BY 2.0.

Bland foodies anses Wang Lang vara den bästa platsen i Bangkok för att utforska det lokala thaiköket, och alla lokala kunder vittnar om matens kvalitet. Så är det autentiska kulinariska upplevelser du är på jakt efter, har du här kommit till rätt plats. Kom ihåg, att när du äter tillsammans med de lokala, är några rätter mycket starka, så om du ber att få din rätt starkt kryddad, så ska du vänta dig en betydligt starkare rätt än de svenska utgåvorna av thairätter. Marknaden är normalt öppen mellan 08-19 varje alla dagar i veckan.

Charoen Chai (Chinatown)

I Bangkok kan du besöka en av de största Chinatowns i världen, Charoen Chai, som är centrerad runt Yaowarat Road i distriktet Samphanthawong. Även om Bangkok i sig själv är en spännande och exotisk stad, är det också fascinerande att uppleva atmosfären i detta minisamhälle i den thailändska huvudstaden.

Charoen Chai kan med rätta beskrivas som en av stadens mest färgstarka och livliga stadsdelar, vilket inte säger så lite när det är på tal om Bangkok. I varje hörn finns gatukök med sjungande wok:ar som lockar med frestande dofter; här finns småbutiker och marknader där du kan hitta allt mellan himmel och jord; och här råder inte minst ett fantastiskt folkliv. Efter ett par timmar här, är du nog mätt på intryck och känner dig nog redo för att komma bort från stadsdelens hektiska atmosfär. Inte desto mindre, kommer Charoen Chai att vara en av de platser som du kommer att ha starkast minnen från, på din resa till Bangkok.

kyllinger
Chinatown är full av matvaror – av alla olika slag… Foto: McKay Savage, CC BY 2.0.

Om du har tid till det, finns det också spännande sevärdheter att utforska utanför Bangkok. Åk till exempel på en dagsutflykt till den gamla huvudstaden Ayutthaya som ligger ett par timmar norrut. Ruinstaden, som är en av Thailands historiska höjdpunkter, blev år 1991 upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Resor till Bangkok med handplockade hotell

Det finns naturligtvis mycket mer att se och uppleva i Bangkok, än vad jag beskrivit här. Boka in dig på ett hotell i stan och ta dig tid att hitta dina egna favoriter. Hideaways har noga valt ut de bästa hotellen i staden, och de kan du ta dig en närmare titt på, på vår sida om resor till Bangkok.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer