Dario och hotellet i Barbarernas land

I hjärtat av Sardiniens gamla “banditland”, La Barbagia, ligger ett sagolandskap befolkat av myter. En av de mest förbluffande historierna handlar om Darios och Susannas hotell, Su Lithu, som lyckades till bankernas förvåning, och idag är en unik port till ett av Europas vackraste och mest ofördärvade land.

Vi har besökt Dario på Sardinien och pratat med honom om historien bakom detta unika hotell, vad hotellet och dess gäster betyder för honom – och som det sägenomspunna barbarland som omger det…

Vad är historien bakom Su Lithu?

Historien börjar faktiskt med min far som ville leda in öns besökare från kusten till Sardiniens inland. Hela min familj kommer från bergen runt Bitti, men arbetsmöjligheterna har i årtionden befunnit sig längs kusten vid Costa Smeralda. Pappa byggde hotell vid vattnet, men en dag fick han nog av att se de stackars utlänningarna komma till den ena betongpräglade kuststräckan efter den andra. Han bestämde sig därför för att bygga en oas i hans hemlands betesmarker, och gick till åtskilliga banker för att låna pengar till projektet.

Bankerna och människorna blev helt bestörta: trodde han verkligen, att turisterna skulle åka hela vägen in till ett robust kalkmassiv för att bo mitt bland får och bönder? Men min far insisterade, och nu har det gått 15 år sedan jag och min hustru Susanna började ta emot äventyrsresande här på Su Lithu. Hotellet är byggt helt från grunden, inspirerat av de stugor människorna här bodde i, på början av 1900-talet.

Hotel Su Lithus facade på Sardinien
Su Lithus byggstil är inspirerad av gamla traditioner från Sardinien.

Vid den tidpunkten beboddes La Barbagia av kreativa själar som författarinnan Grazia Deledda (som tog emot Nobelpriset i Litteratur år 1929, red.) och skulptören Francesco Ciusa – det är dem vi hyllar med rum fulla av färger, vävda textilier och konsthantverk.

Varför är La Barbagia så speciellt?

Eftersom bergen är så ogenomträngliga att folk alltid har låtit oss vara ifred. Det var romarna som gav området, som omfattar Sardiniens nordöstliga centrum, namnet “La Barbagia” – Barbarernas Land. Här lever man i en helt annan rytm för vi är boskapsskötare och är vana vid att resa med djurflockarna – och det ger ett enkelt och ödmjukt sätt att förhålla sig till världen. Och fram tills för 50 år sedan var Barbagias berg fortfarande det ställe dit lovlösa flydde för att gömma sig. Det ryktet hänger fortfarande i och därför kan vi ha vårt paradis för oss själva (Dario ler)!

Den vilde natur omkring hotel Su Lithu på Sardinien
Den vilda naturen runt hotel Su Lithu inkluderar klippor och vattenfall.

De turister som kommer hit, säger att stället är helt oförglömligt och att de blir helt förälskade i naturen och gästfriheten. De kommer hit med en klar bild av vad de förväntar sig, som de säkert fått från ställen som Lonely Planet, men så får de uppleva något helt annat: här försvinner man in i skogar av korkek, ser källor spricka fram i bergen, fr känna dofterna från örterna på klipporna, för lyssna till historier om feer och troll… kort sagt: man upplever det enkla berglivet. Här är så få människor att man kommer väldigt tätt inpå varandra. Här är turisten – även om jag försöker att använda ordet “resande” istället – som våra gäster, inte en i mängden som han eller hon som stannar på kusten, utan en riktig individ som vi respekterar. Här lägger de a planering bakom sig och blir en del av ögonblicket.

Kan du beskriva ett sådant ögonblick här från Su Lihtu?

Ja, en av de bästa utflykter jag någonsin har gjort, var med en grupp amerikaner som ville se hur man producerar vin. Jag hade planlagt allt i minsta detalj, men då vi kom ut till vinbonden, hade han helt glömt bort avtalet. Familjen satt utanför deras bondgård, utan träskorna på och åt en improviserad lunch, men då de såg mig och amerikanerna bjöd de oss naturligtvis på en bit bröd. Därefter tog vi det som det kom, och eftersom allt skedde i en stämning av improvisation och total avslappning, blev det en helt magisk upplevelse.

Det har fått mig att tänka på vad det är som vi kan erbjuda våra gäster, och vi låter därför oftast tillfället bestämma vad i planerar för utflykter för Su Lithus besökare. Vi försöker naturligtvis se till så att ramarna är på plats, t.ex. vår populära gastro-tur där vi plockar frukter i vår fruktträdgård eller besöker Bittis konditorier, herdar och slaktare.

Swimmingpool på hotel Su Lithu, Sardinien
Det är dock inte mycket som är barbariskt vid poolen på Su Lithu…

Eller när vi tillsammans beger oss ut i naturen och vandrar på Monte Albo och därefter kommer tillbaka till hotellet för att njuta av en grillafton tillsammans här på terrassen.

Inom de ramarna kan allt ske: när språken från hela världen lyfter sig upp mot himmeln och blir till en gemensam stämma, då är jag lycklig.

Överväger du att åka på semester till Su Lithu?

Tryck då här för att få reda på mer information samt hitta priser och lediga datum
Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Varsågod: Liguriskt sagoland med berg, utsikt och strand!

De flesta har vant sig vid att behöva tumma på några av...
Läs mer